Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Επίθεση Τσίπρα στους δανειστές και.. είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι,η οικονομία άντεξε! (βίντεο)


Με αιχμές εναντίον των δανειστών και της άκαμπτης στάσης που κρατούν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ξεκίνησε την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός,ενώ τόνισε πως είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε.«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ». Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό.

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, σημείωσε

«Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

«Σήμερα ξεκινάει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, θα υπάρξει εύλογο διάστημα διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό επίπεδο και μετά θα υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τα βήματα σχεδιασμούς και διαβούλευσης του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για τους άξονες δράσεις που θα καθοριστούν, και συμπλήρωσε πως, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο που θα αναλυθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και καθορισμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και θα υπάρχει στενή παρακολούθηση της υλοποίησης.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης, οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα με όραμα και έμπνευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθιά ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και πιο κρίσιμο έργο που καλείται αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Να κάνει δηλαδή πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και είναι το πιο δύσκολο, γιατί είναι αυτό που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «αυτό το έργο -που θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας-, με αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: