Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ετοιμος να παραιτηθεί o Γιώργος Καρατζαφέρης - Τι δείχνουν οι έρευνες για τις δύο offshore - Τι προβλέπει η νομοθεσία


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ερευνάται εάν έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις του πόθεν έσχες του δύο υπεράκτιες εταιρείες που φέρονται ότι ανήκουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα με αφορμή εμβάσματα «ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από μεσάζοντες των ελικοπτέρων Super Puma».

Η Δικαιοσύνη έχει αποστείλει στη Βουλή αίτημα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει δηλώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασής του και κυρίως εάν κατέγραψε τις δυο εταιρείες, την Catalina International Ltd, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, καθώς ο κ. Καρατζαφέρης ενδέχεται να είναι εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα σε σύμβαση αγοράς ελικοπτέρων Super Puma το 2000.

Με βάσει την έρευνα της δικαιοσύνης, η εταιρεία Catalina International, προκύπτει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Real News, να έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους από πρόσωπο που ήταν ο μεσάζοντας για να κλείσει η συμφωνία για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με το εάν έχουν δηλωθεί η όχι οι δυο εταιρείες στο πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ και εν συνεχεία θα προχωρήσει η έρευνα για να φανεί ο βαθμός της εμπλοκής του κ. Καρατζαφέρη στην υπόθεση με τα ελικόπτερα.

Πάντως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ποινή είναι μεγάλη για πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. «Με έκπτωση από το αξίωμά τους θα τιμωρούνται όσα μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές - ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι), δικαστικοί λειτουργοί, διοικητές - υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το Δημόσιο κ.λπ., εφόσον συμμετέχουν σε off shore εταιρείες» αναφέρει ο σχετικός νόμος και συνεχίζει: «Θα απειλούνται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών, χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις εταιρείες. Οι ποινές εφαρμόζονται και όταν η συμμετοχή γίνεται από συζύγους και στενά συγγενικά πρόσωπα. Αν προκύπτει και παράνομος πλουτισμός, απόκρυψη περιουσίας κ.λπ., ενεργοποιούνται οι κακουργηματικές διατάξεις».

Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίζεται έτοιμος, και μάλλον θα το πράξει άμεσα, να παραιτηθεί, έως να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, από την προεδρία του ΛΑΟΣ. Ο ίδιος με δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, είπε ότι «σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι ο ίδιος θα κάνει τις επιλογές του (σ.σ. στο πλαίσιο αυτό όπως προαναφέραμε θα υποβληθεί και η παραίτησή του) ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. «Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και «έχουν γνώσιν οι φύλακες» τόνισε.

«Είναι ένα θέμα που με προβλημάτισε πάρα πολύ και εύχομαι να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια πρέπει να επιβληθούν τα νόμιμα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας, αν και επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο ένας πολιτικός να έχει ff shore».

Υπό τις παρούσες συνθήκες η πόρτα της ΝΔ όχι απλά είναι κλειστή, αλλά παραμένει κλειδαμπαρωμένη, αν και κεντρικά γαλάζια στελέχη, μιλάνε για το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και παραπέμπουν στην ολοκλήρωση της έρευνας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι ο ΛΑΟΣ ανέκαμψε στις ευρωεκλογές καθώς κινήθηκε στο όριο του 3% (έλαβε 2,7%) και κατέγραφε παρουσία στις δημοσκοπήσεις, αν και με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που έβγαλαν οι ευρωκάλπες.

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει καταθέσει ένσταση στο εκλογοδικείο μετά τις ευρωεκλογές και με επιχείρημα ότι το πλαφόν του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή είναι αντισυνταγματικό, διεκδικεί να λάβει τη μια έδρα της Χρυσής Αυγής.

Αυτό θα ήταν ενδεχομένως και το δυνατό χαρτί του, το οποίο και θα τον βοηθούσε στη διαπραγμάτευση με τη ΝΔ σε περίπτωση συνεργασίας ή επιστροφής του. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο σενάριο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews κι ΕΔΩ το δικό μας σχόλιο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Το σχόλιό μου στην σχετική ανάρτηση σου, της 9ης Νεμβ.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αχ, Λυγερή μου τι να τα κάνουμε τα σχόλια όταν οι άλλοι παίζουν με τα εκατομμύρια κι έχουν το θράσος να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη φόρα παρτίδα!
Ας το βρουν από το Θεό,αφού η εδώ δικαιοσύνη δεν είναι ικανή να βλάψει τους Θεομπαίχτες...
Καλό σου βράδυ και... ψυχραιμία!

Read more: Go to TOP and Bottom