Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια σ' όλη τη χώρα


Εβδομάδα καταλήψεων ξεκίνησε από σήμερα σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, καθώς οι μαθητές αντιδρούν σε μια σειρά από ζητήματα και μεταξύ άλλων ζητούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, διορισμό περισσότερων καθηγητών, αλλά και τα βιβλία να δίνονται στην ώρα τους και να μην καθυστερούν γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μαθημάτων.Ήδη υπό κατάληψη τελούν:

Υπό κατάληψη 36 Γυμνάσια και Λύκεια στην Ήπειρο!!!

15 Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Άρτας
12 Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Πρέβεζας
8 Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Θεσπρωτίας
Ενώ στο Νομό Ιωαννίνων,υπό κατάληψη τελεί μόνο το ΓΕΛ Κόνιτσας.Αξίζει να σημειωθεί,πως οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στα Γιάννενα,ετοιμάζουν μαθητικό συλλαλητήριο
http://epirusgate.blogspot.gr

Δυτική Ελλάδα-Υπό κατάληψη 100 σχολεία
Πηγή φωτογραφίας: thebest.gr

Τη διαφωνία τους για το Νέο Λύκειο εκφράζουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας. Από το πρωί, βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και πορείες διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από σήμερα το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα, στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

30 σχολεία υπό κατάληψη στο Ηράκλειο

Σε καταλήψεις σχολείων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν προχωρήσει μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για το εκπαιδευτικό σύστημα, την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών και το κτιριακό.

Στο Ηράκλειο, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη ενώ στο νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 γυμνάσια και λύκεια.

Χανιά-Υπό κατάληψη 19 σχολεία

Σε καταλήψεις σχολείων έχουν προχωρήσει από το πρωί μαθητές των Χανίων. Όπως δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης, από τα 50 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, τα 19 τελούν υπό κατάληψη.

Οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στα σχολεία με απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων. Ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

Καταλήψεις και διαδηλώσεις σε Λαμία και Βόλο

«Το σχέδιό τους είναι σχολεία - μαγαζιά, με γονείς - πελάτες και αμόρφωτα παιδιά...» έγραφαν στα πανό που κουβαλούσαν οι μαθητές της Λαμίας που σήμερα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο Νέο Λύκειο.

 «Με το νέο σύστημα παραμερίζεται η κριτική σκέψη του μαθητή. Ο καθηγητής αδυνατεί να διαχειριστεί την ύλη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης ωθώντας έτσι τους μαθητές στα φροντιστήρια ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις και επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς. Η μόρφωση που θα μας προσφέρεται θα είναι τυποποιημένη και δε θα αποβλέπει στην καλλιέργεια πολύπλευρης προσωπικότητας....», τονίζουν μεταξύ άλλων οι μαθητές.
Δείτε τις φωτογραφίες

Την ίδια ώρα, 17 σχολεία στο Βόλο τελούν υπό κατάληψη ενώ αρκετοί ήταν και οι μαθητές που πήραν μέρος στην πορεία που είχε διοργανωθεί σήμερα το πρωί ενάντια στο Νέο Λύκειο.

Οι μαθητές πέρασαν από κεντρικά σημεία της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας.
Τα αιτήματα των μαθητών ήταν να μην αλλάξει η εξεταστική διαδικασία και να μείνει ως έχει ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Βάσει του νέου συστήματος, η βαθμολογία και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου θα συνυπολογίζεται στο γενικό βαθμό πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι μαθητές, θα τους υποχρεώνει να κάνουν επιπλέον φροντιστήρια.
Πηγές: E-volos.gr, LamiaReport.gr

Στους δρόμους οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκατοντάδες μαθητές, που συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου, θα καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι μαθητές οργάνωσαν την κινητοποίησή τους, μέσω Facebook, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο αποκαλούμενο νέο Λύκειο, τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις καθηγητών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια σχολεία με τη μεταφορά των μαθητών και τη γενικότερη κατάσταση του ευαίσθητου τομέα της Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom