Η πρεμούρα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το Κτηματολόγιο και άλλα σύγχρονα μέσα προς όφελος του κεφαλαίου, των «επενδύσεων» στη γη και την εμπορία της, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωσή της σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, αποτυπώθηκε ανάγλυφα σήμερα στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Βουλή πάνω στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης («Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»). Ήδη από την αρχής της ομιλίας του, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε καθαρό ότι το σχέδιο νόμου εντάσσεται στο «συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας», εισάγοντας «σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές».
«Θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει» πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα: στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, νέα επιχειρηματικά σχέδια. Στην αγορά της κατοικίας, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα, πόσω μάλλον σε μία εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση», κλπ.
Περιχαρής συμπλήρωσε άλλωστε ότι με αυτά τα μέτρα θα μπορεί «μια εταιρεία να εντοπίζει το κατάλληλο σημείο για να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο, ένα ερευνητικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο», ενώ ταυτόχρονα «στο Κτηματολόγιο προφανώς θα στηριχθεί και το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (...) τα οποία θα μας επιτρέψουν πια να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, να οργανώσουμε τον χώρο, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για κάθε λογής μπίζνεσμεν που πάνε να κερδοσκοπήσουν με τη γη, έχοντας πλέον το έδαφος στρωμένο και ψηφιακά.
Έξαλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενέταξε «τη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών» στο σχέδιο του «να βελτιώσουμε σημαντικά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και συνολικά του δημοσίου τομέα», άλλο ένα αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων που βαίνει προς ικανοποίηση, ώστε να τρέξουν «επενδυτικά σχέδια».
Περιχαρής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και για το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται δεκτές ακόμα «και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού επί δασικών χαρτών, κατόπιν αντιρρήσεων των ιδιοκτητών. Και εκεί οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αρχικά αυτόματα υπέρ του πολίτη.
Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται στις υποχρεωτικές, πλην όμως απολύτως τυπικές και τελικά αχρείαστες προσφυγές, με τις πολύχρονες και στο τέλος παντελώς αναποτελεσματικές δικαστικές διαμάχες», όπως είπε, σπεύδοντας να ακυρώσει την όποια δυνατότητα είχε - έστω και τυπικά - το Δημόσιο να υπερασπιστεί την περιουσία του.
Ολα αυτά με διαδικασίες άρον - άρον καθώς η κυβέρνηση βάζει ορίζοντα «την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως και τα τέλη του 2025, με ρυθμίσεις που δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα», όπως τόνισε, αφήνοντας ξανά ορθάνοικτη την πόρτα για τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών και καταπατήσεων.
Σε αυτό το φόντο άλλωστε «έκλεισε το μάτι» σε κάθε λογής συμφέροντα τονίζοντας ότι με νομοσχέδιο «θα προστατεύσει» την «ιδιωτική» περιουσία «δίνοντάς της μεγαλύτερη αξία. Θα τονώσει τις επενδύσεις, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα και την αγορά των ακινήτων», σε ένα ευρύτερο πλαίσιο «ψηφιακού μετασχηματισμού» και «εκσυγχρονισμού» που «βαδίζει γοργά», «ανοίγοντας νέες προοπτικές για την πολιτεία, για την οικονομία, για την επιχειρηματικότητα».
https://www.902.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου