Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Τσακαλώτος για πολυνομοσχέδιο: «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα»!


Με τη φράση «δεν έχετε δει τίποτα ακόμα», έκλεισε το απόγευμα την πρώτη παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση πέντε κοινοβουλευτικών Επιτροπών  με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών.

Ο  κ. Τσακαλώτος έσπευσε να αναφέρει ότι η φράση του προέρχεται από αγγλική ρήση, και η οποία όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών στην παρούσα συγκυρία της διαρκούς λήψης μέτρων.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει απλώς ότι έχουμε ένα αφήγημα για έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και πως ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η ισορροπία ανάμεσα στο τί κάνουμε ως υποχρεωμένοι από το μνημόνιο, αλλά και για ανάγκες της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. 
Και θέλοντας να τονίσει την «αισιόδοξη» πλευρά των πραγμάτων, δηλαδή το δεύτερο «μέρος» της προαναφερθείσας ισορροπίας – την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, είναι που ανέφερε την επίμαχη ρήση. 
Ωστόσο, ακριβώς επειδή πολλά από όσα η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μέτρα αμιγώς φιλολαϊκά, τίθενται υπό την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης και των επικριτών της, είναι που άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το τί άλλο μένει να δούμε ακόμα.
Το δεύτερο σημείο της τοποθέτησης του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου που επίσης συζητήθηκε, είναι η προαναγγελία τροπολογίας (δεν διευκρίνισε αν θα κατατεθεί τώρα με το πολυνομοσχέδιο, ή σε επόμενη περίοδο) μέσω της οποίας θα προβλέπεται η δυνατότητα και του Δημοσίου να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε νωρίς το απόγευμα με κοινή συνεδρίαση πέντε Επιτροπών (Οικονομικών, Μορφωτικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, και Παραγωγής και Εμπορίου) και η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια με ψηφοφορία, σημαδεύεται ήδη από κύκλο πολιτικής έντασης και από τις κατά κύματα επιθέσεις που εξαπολύει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τόσο για την ουσία και το περιεχόμενο των επιλογών της στο χώρο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όσο και για την επείγουσα διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή για την επικύρωση των μέτρων. Οι μετωπικές συγκρούσεις φαίνεται να επικεντρώνονται, κατά την αρχική φάση, στις διατάξεις πέραν των πλειστηριασμών, και σε εκείνη η οποία αφορά το θέμα των απεργιών.
Ως προς αυτό το τελευταίο ζήτημα, οξύτερη όλων είναι η κριτική εκ μέρους του ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση ξεκινάει το ξήλωμα του δικαιώματος των απεργιών. Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί. Εχετε βαμμένα τα χέρια σας στο αίμα της εργατικής τάξης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η διάταξη για την απεργία αποτελεί εχθρική τάξη απέναντι στο εργατικό κίνημα. Σας το λέμε καθαρά. Να αποσύρετε εγκαίρως την διάταξη. Οσοι επιχείρησαν στο παρελθόν, συντρίφτηκαν. Το ίδιο μέλλον θα έχετε κι εσείς» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. 
Κατά τα λοιπά, η κοινοβουλευτική διαχείριση ενός θέματος που συναντά αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον καθώς τόσο η ΝΔ, όσο και το Ποτάμι που θεωρούνταν εν δυνάμει υποστηρικτές της ρύθμισης, δηλώνουν πως υπό την παρούσα μορφή της την καταψηφίζουν: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ μιας ρύθμισης που θα προβλέπει ηλεκτρονική ψηφοφορία και όχι «αυτοπρόσωπη παρουσία στην λήψη απόφασης από τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων». 
Το Ποτάμι, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς, έχει ανάλογη προσέγγιση: η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου, αλλά με διαβούλευση και όχι με φαστ τρακ διαδικασίες με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είπε ο κ. Γ. Μαυρωτάς, αναφερόμενος επίσης στην ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της τηλεδιάσκεψης. Σε τέτοιους υπό διαμόρφωση συσχετισμούς, θα προσλάβει μάλλον κρίσιμες διαστάσεις για το ΣΥΡΙΖΑ μια ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας επί του επίμαχου ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom