Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο όνομα να είναι στα σλαβικά!!!


Ο Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να κάνει δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρατική τηλεόραση, ο κ. Κοτζιάς, υποστήριξε ότι «ο κ. Νίμιτς έχει κάποιες προτάσεις  με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε», ενώ υποστήριξε ότι, δεν νομίζει ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων»
«Οποιαδήποτε συμφωνία αν κάνουμε αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να την αλλάζει», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι « την προσωρινή  ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».
Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.
«Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ, γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή.
«Όσοι ανακατεύονται από το εξωτερικό δεν θέλουν λύση», πρόσθεσε.
«Αν υπάρξει συμφωνία τότε αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».
«Η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα»
«Στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην είναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε, «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα.
«Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: