Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα που ανατίναζε τα ATM (φωτο)


Πολυμελής σπείρα που προκαλούσε εκρήξεις σε μηχανήματα ATM με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, δέκα μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων τρεις Έλληνες, ηλικίας 25, 30 και 36 ετών και πέντε Μολδαβοί ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Όπως εκτιμά η Αστυνομία, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατ´ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατ´ εξακολούθηση τετελεσμένες και σε απόπειρα, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, έκρηξη από πρόθεση κατ´ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή απομίμησης όπλου, πιστολιων αερίου και φυσιγγίων, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και εμπρησμό από πρόθεση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο από δύο πυρήνες. Τον επιχειρησιακό, τα μέλη του οποίου προέρχονταν από την Μολδαβία και τον υποστηρικτικό, με δράστες που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και εξασφάλιζαν όλα τα απαραίτητα μέσα στους πρώτους.

Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, ήταν ένας Μολδαβός, ο οποίος είχε μόνιμη παρουσία σε κάθε επίθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί στις πράξεις, συμμετείχαν και άλλοι δύο, εναλλασσόμενοι κάθε φορά, που ταξίδευαν για τον λόγο αυτό από το εξωτερικό.

Ένας 23χρονος Μολδαβός ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού των ομάδων. Ο ίδιος βρισκόταν στο χώρο του ATM που είχε επιλέξει να «χτυπήσει» η ομάδα, ενώ προηγουμένως είχε προβεί σε αυτοψία. Συχνά, μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειες της ομάδας, διέφευγε για σύντομο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας.

Ο 36χρονος Έλληνας ήταν ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα της οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα, διέθετε τα διαμερίσματά του στην Καλλιθέα για να μένουν τα υπόλοιπα μέλη και φρόντιζε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα μέσα στην ομάδα. Ο ίδιος είχε συνήθως τον ρόλο του τσιλιαδόρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατόπτευε τα σημεία πριν από την διάπραξη των διαρρήξεων.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι συλληφθέντες επέλεγαν ATM που ήταν τοποθετημένα σε πλατείες ή σε σημεία απομακρυσμένα χωρίς κλειστά συστήματα εικονοσκόπησης, καθώς και ATM που ήταν τοποθετημένα σε διάφορα καταστήματα.

Τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθούσαν τα σημεία που βρίσκονταν τα ATM, ενώ την ημέρα της διάρρηξης περνούσαν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στη συνέχεια, μετέβαιναν με τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, το ένα που μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα και το δεύτερο, συνήθως κλεμμένο, την επιχειρησιακή ομάδα.

Οι δράστες, που είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, την στιγμή της επίθεσης πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στο ATM και ένας εξ αυτών στρέβλωνε, με τη χρήση λοστού ή βαριοπούλας, τη θύρα εξαγωγής χρημάτων με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα. Στη συνέχεια και μέσω σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες οι οποίες βρίσκονταν στο πορτ-μπαγκάζ, διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό του ATM και με τη δημιουργία σπινθήρα προκαλούσε την έκρηξη στο μηχάνημα, από το οποίο οι δράστες αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορούσαν γάντια προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια και περίστροφο κρότου, τρία όπλα απομιμήσεις, απομίμηση χειροβομβίδας, το χρηματικό ποσό των 16.060 ευρώ, αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ATM, διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα και τέσσερα αυτοκίνητα.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σε δέκα περιπτώσεις εκρήξεων σε ATM, από τον περασμένο Ιούνιο, στις περιοχές Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Μελισσίων, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Αρκίτσας και Λιβανατών Φθιώτιδος καθώς και στο Βαθύ Αυλίδος Εύβοιας.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων από τις περιοχές των Εξαρχείων, Αγίας Βαρβάρας, Θρακομακεδόνων και Θεσσαλονίκης, καθώς και μία κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.

Ακόμη, τα δύο αρχηγικά μέλη, έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για κλοπές, ενώ ο 25χρονος Έλληνας έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπές και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: