Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η αναπαράσταση του Θείου δράματος στα χωριά της Πάρου (φωτο & βίντεο)


Στο νησί της Πάρου πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή  το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Κυρίου κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά Μάρπησσα,Μάρμαρα,Πρόδρομος, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.


Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα στενά δρομάκια(σοκάκια) των χωριών κάνει περίπου 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες των Παθών του Χριστού.

Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν εκπληκτικά σκηνές από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μαγδαληνή που πλένει τα πόδια του Χριστού, το Μυστικό δείπνο, τον Πόντο Πιλάτο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, την ανάβαση στο Γολγοθά, το μαρτύριο της Σταύρωσης, την Αποκαθήλωση ,το κρέμασμα του Ιούδα κλπ.

Το μοναδικό αυτό έθιμο των αναπαραστάσεων των Παθών του Χριστού μας εμπνεύστηκε και υλοποίησε το 1924 η τότε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας Βασιλεία Καφούρου - Ασωνίτη.

Η απήχηση των δρώμενων είναι τόσο μεγάλη ώστε προσελκύει κόσμο από κάθε γωνιά της χώρας στην πρωτοπόρο Μάρπησσα,αλλά και στα γειτονικά χωριά Μάρμαρα και Πρόδρομο όπου επίσης γίνονται αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού.Τα τελευταία χρόνια το έθιμο επεκτάθηκε και στα χωριά Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Ο Επιτάφιος που βλέπετε είναι των Μαρμάρων κι έχει μεγάλη ιστορία αφού είναι κατασκευασμένος τον 18ο αιώνα.
Φωτο από τον αποψινό στολισμό του Επιταφίου στα Μάρμαρα της Giannoula Spanou-Christoforou




Δείτε αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα της Πάρου





ΜΑΡΠΗΣΣΑ: Οι αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος το 2012

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom