Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η Αχτσιόγλου παραδέχεται νέο κούρεμα για μία στις τρεις συντάξεις! (ολόκληρη η συνέντευξή της "Στο Κόκκινο")


Αφορά όσους έχουν πάρει συντάξεις πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας - Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η αρνητική μεταβολή θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, δηλαδή το ένα τρίτο των συνταξιούχων!

Τη μείωση των συντάξεων για το 30% των συνταξιούχων επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην υπό κατάρτιση συμφωνία με τους δανειστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και στο Στάθη Σχινά, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, με το οποίο θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αυτή η αρνητική μεταβολή θα αφορά μόνο τις προσωπικές διαφορές, το ένα τρίτο των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου το 30% και πρόκειται για όσους έχουν πάρει συντάξεις, πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και των οποίων η σύνταξη ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές».

Για την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτική αργία, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι: «η απόφαση για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας, έγινε και για συμβολικό και για ουσιαστικό λόγο. Ο συμβολικός λόγος, είναι για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης που διεκδικεί αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και ο ουσιαστικός λόγος είναι για να αναδείξουμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της υποτίμησης της εργασίας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


Για την διαπραγμάτευση

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ενώ το ΔΝΤ, ζητούσε το Δεκέμβρη 4,5 δις ευρώ λιτότητα, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε διότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2019. Η εκτίμησή του ήταν εσφαλμένη, δεδομένου ότι ξεπεράσαμε το 3,5% πλεόνασμα το 2016».
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, δηλαδή με την νομοθέτηση του 1% αρνητικών μέτρων, θα υπάρχει και 1% θετικών μέτρων. Αυτά θα νομοθετηθούν μαζί και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση των θετικών μέτρων να στοχεύει για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους».

Για τις συντάξεις

Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3.
Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018, θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρπόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί.

Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, όπως σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1300 ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα ως προς τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2017.

Για την μαύρη εργασία

«Από το 2010-2014 πέρασαν 12 νόμοι οι οποίοι ισοπέδωσαν το πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Αυτή η θεσμική απορρύθμιση επέτρεψε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, η ίδια, τόνισε ότι «αυτόν τον καιρό γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά των ΣΣΕ, για την επαναφορά της κανονικότητας και της νομμότητας μέσω της δράσης του ΣΕΠΕ. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη δράση του ΣΕΠΕ το επόμενο διάστημα».

«Ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εδώ και λίγους μήνες για στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν συνολικά 25 δράσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας», σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης, είπε ότι «από τον επόμενο μήνα θα διενεργούνται έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία αλλά και το αντίστοιχο όργανο του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Αττικής». Η υπουργός εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο, «θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα». Τονισε ότι «μια πρωτοβουλία που είχε αξία, είναι ότι φροντίσαμε τα έσοδα από πρόστιμα σε επιχειρήσεις, θα προορίζονται για τον ΕΦΚΑ».

Για τον ΕΦΚΑ

« Η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι καλή, καθώς υπάρχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ επισήμανε ότι «αυτό συνέβη καθώς βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα των εσόδων άνω του 60%, ενώ πριν ήταν 55%».

«Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει 12 δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση των οφειλών θα βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα θετικά έσοδα του ΕΦΚΑ θα διατηρηθούν όσο προσέρχονται άνθρωποι στην ασφάλιση και μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Όσον αφορά τον εξαδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προβλέπει τη δυνατότητα να γίνονται ρυθμίσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ», ενώ πρόσθεσε πως «ο νόμος είναι διατυπωμένος αλλά θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι άνθρωποι που είναι ασφαλισμένοι να μπορούν να είναι συνεπείς και ασφαλιστικά ενήμεροι». Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να μπει η χώρα σε ομαλότητα και έπειτα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο συνταξιοδοτικό.

Για τα μπλοκάκια

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που είναι με «μπλοκάκια», η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι». Το πρόβλημα είναι ότι «εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου», είπε η υπουργός, ενώ επισήμανε ότι «τώρα, ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%». Για να γίνει αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι υπάρχιε ειδική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν κάνει δηλώσεις 10.000 άνθρωποι. Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Για την απασχόληση των νέων

«Το μέτωπο της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αυτή τη στιγμή», τόνισε η υπουργός, ενώ είπε ότι « από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί από το 27 στο 23%,δηλαδή υπάρχει αποκλιμάκωση». Αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι «τον Μάρτιο είχαμε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών στην ΕΡΓΑΝΗ, με θατικό ισοζύγιο 38.000 θέσεων εργασίας, ενώ είχαμε επιπλέον 170.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες». Η υπουργός είπε ότι «το 2013-2014, η μερική απασχόληση εκτινβάχθηκε από το 35% στο 55%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 50%, ενώ ήδη έχουν ανοίξει 70.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 86.000 το επόμενο διάστημα».

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Απ αυτο το πλευρο να κοιμαστε να ζειτε στον κοσμο σας στη ραστωνη σας και
να πιστευετε οτι ολα θα συνεχισουν να κυλανε ηρεμα ομαλα,αδιαμαρτυρητα Οπο
τε καθε φορα που θελετε να κλεψετε θα χωνετε το βρωμοχερο σας στις τσεπες των συνταξιουχων και θα τα αρπαζετε
Αμ δε η ταξικη παλη που λειτουργει αεναα χωρις σταματημο και χωρις συναισθημα
τισμους καποια στιγμη που δεν ειναι μακρυα, απροειδοποιητα θα οπλισει τα χερια των αδικημενων και σεις θα ειστε οι πρωτοι που σ αυτη την κοσμοχαλασια θα κυνηγηθειτε αγρια και ανελεητα

Read more: Go to TOP and Bottom