Τρίτη 25 Απριλίου 2017

"Σιγή ασυρμάτου" στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω συνακροάσεων

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ

Αλαλούμ, ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. από την συνεχώς αυξανόμενη «εισβολή» κακοποιών και φαρσέρ στις αστυνομικές συχνότητες, κυρίως κατά την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιστατικά και αστυνομικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια -μετά το «λουκέτο» στο ειδικό κρυπτογραφημένο ολυμπιακό σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA- ωστόσο, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, το τελευταίο 6μηνο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σχεδόν σε καθημερινή βάση αλλοδαποί αλλά και Ρομά «μπαίνουν» στις αστυνομικές συχνότητες και, με βρισιές και απειλές, παρεμποδίζουν το έργο των αστυνομικών, βάζοντας παράλληλα τη ζωή των ενστόλων σε κίνδυνο αφού παρακολουθούν κάθε τους κίνηση. 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια αστυνομικού ο οποίος, για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στον δρόμο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που η εγκληματικότητα παρουσιάζει αύξηση, το έργο της αστυνομίας έχει γίνει πολύ δύσκολο, και αυτό γιατί σε όποια επιχείρηση και αν πάμε ξέρουμε εκ των προτέρων ότι είμαστε ένα βήμα πίσω καθώς οι κακοποιοί έχουν φροντίσει να προμηθευτούν έναντι 20 ευρώ έναν κινέζικο ασύρματο και να μας ακούν κανονικά. 

»Και όταν όμως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια επιχείρηση πάλι υπάρχει πρόβλημα αφού μπαίνουν διάφοροι στις συχνότητες και βρίζουν τα θεία, απειλούν τους αστυνομικούς και γενικά λένε ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Από το “σας ακούμε, δεν μπορείτε να μιας πιάσετε” μέχρι πολύ χειρότερα πράγματα».

Συνακροάσεις κατ' εξακολούθηση
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζονται στη δυτική και βορειοανατολική Αττική, όπου δρουν οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών (κυρίως Ρομά). Σε πολλές περιπτώσεις έχει συμβεί να μεταβούν άμεσα αστυνομικοί σε περιστατικό και όμως οι κακοποιοί να έχουν φροντίσει να φύγουν λόγω των... συνακροάσεων! 

Στο ερώτημα δε πως γίνεται οι δράστες να καταλαβαίνουν τους κωδικούς με τους οποίους μιλούν οι αστυνομικοί, η απάντηση είναι πολύ απλή. Όπως αναφέρει άλλος ένστολος, είναι πολύ εύκολο για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει τι σημαίνουν οι κωδικοί επικοινωνίας. «Οι κωδικοί κυκλοφορούν και σε σχετικά καρτελάκια, δεν είναι κοινό μυστικό. Έναν γνωστό αστυνομικό να έχει κανείς τελείωσε. Φανταστείτε τι ελευθερία κινήσεων έχει κάποιος όταν ακούει τις κινήσεις των αστυνομικών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Φοβούνται για ενέδρα

Το πλέον μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από τους πρωτόγονους αναλογικούς ασυρμάτους είναι ο φόβος ότι ανά πάσα στιγμή, κακοποιοί που διαθέτουν τα απαραίτητα -φθηνά- εργαλεία  θα μπορούσαν να στήσουν ενέδρα σε αστυνομικούς με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Είμαστε συνεχώς ανήσυχοι γιατί με αυτή την κατάσταση δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει. Όταν ξεκινάς να πας σε ένα συμβάν δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν μπροστά σου άνδρες με όπλα και να αρχίσουν να σε γαζώνουν. Έτσι οι αστυνομικοί αναγκάζονται να προσέχουν τι λένε και πως το λένε καθώς υπάρχει ο φόβος να προδώσουν τη θέση των συναδέλφων τους» θα πει στο zougla.gr ένστολος που πρόσφατα συμμετείχε σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση.

Όταν το σήμα δεν έχει... ισχύ

Στον αντίποδα, τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν και οι αστυνομικοί που καλούνται να επέμβουν σε
 περιοχές που το σήμα των ασυρμάτων δεν έχει ισχύ. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί κατά τις οποίες, δυνάμεις της αστυνομίας σπεύδουν σε περιστατικό χωρίς να μπορούν όμως να επικοινωνήσουν με το κέντρο και έτσι να αναγκάζονται να κινούνται στα τυφλά.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν όταν έλαβε χώρα η ένοπλη ληστεία στην εταιρεία «Υφαντής» τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τραυματίστηκαν ο αδελφός και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν τους ληστές χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο των επιχειρήσεων. Αλλά και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Βαρβάκειο, με τον ισοβίτη που αυτοκτόνησε τελικά, οι αστυνομικοί ζητούσαν βοήθεια, αλλά η άμεση δράση δεν μπορούσε να τους ακούσει.

«Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι ασύρματοι να αντικατασταθούν με ένα σύγχρονο σύστημα αλλιώς είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε νεκρούς, είτε αστυνομικούς, είτε πολίτες. Πολλοί από τους ένστολους που βρίσκονται στον δρόμο και αντιμετωπίζουν καθημερινά το έγκλημα ζουν από θαύμα» θα πει με αγανάκτηση άτομο που γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και κινείται πέριξ της λεωφόρου Κατεχάκη.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom