Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Χιλιάδες προσκυνητές στην τελετή μνήμης και τιμής της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (φωτο & βίντεο)

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι»

Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια τιμά κι εφέτος την 191η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων. Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου, η τελετή μνήμης και τιμής.

από το agrinionews.gr/l

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου, αποτελεί ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Mητροπολίτης κ. Κοσμάς μετέβη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου, στο χώρο όπου ετάφη, μετά το ολοκαύτωμα, ο αγωνιστής Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ακολούθησε η πένθιμη λιτανευτική πομπή τιμής στους πεσόντες της Εξόδου, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό προς τον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου. Προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου που φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Πολωνίας ως η τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, των αδελφοποιημένων Δήμων και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του 71ου Δρόμου Θυσίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.

«…Λέγεται πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Κι εδώ ,σ’ αυτή την ιερή γη γράφηκαν πολλές σελίδες. Μικρές και μεγαλύτερες. Στο Ντολμά, το Βασιλάδι, την Κλείσοβα. Μέσα στα τείχη της πόλης. Κι όχι μόνο από τους κορυφαίους της Φρουράς, αλλά και από τους απλούς πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες. Όλοι τους με το σπαθί στο χέρι να υπερασπίσουν την Τιμή και να κάνουν το Χρέος απέναντι στους εαυτούς τους και την πατρίδα…». Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα και τη σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων πολιορκημένων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των λαών του κόσμου.

Η έννοια των συμβόλων, η ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων σημείωσε ο Νίκος Καραπάνος, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως χρέος όλων είναι «…Να φυλάγουμε την Ελλάδα, να φυλάγουμε το Μεσολόγγι μέσα μας. Να μην ξεχνούμε από πού ξεκινήσαμε και πόσο κόστισε σε ανθρώπινη απώλεια αυτό το ξεκίνημα. Κι όταν οι δυνάμεις μας μοιάζουν να μας εγκαταλείπουν, να στρέφουμε το βλέμμα στα σύμβολά μας. Δεν είναι άψυχα υλικά παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Βρίσκονται εκεί να μας θυμίζουν πως ετούτος ο λαός γεννήθηκε από τις στάχτες του πολλές φορές. Δίδαξε στον κόσμο όλο πως γίνεται πράξη το αδύνατο. Στάθηκε ολόρθος στις ντάπιες του Μεσολογγιού κρεμώντας μ’ αυταπάρνηση τα κλειδιά της πόλης».

Η τελετή του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ προηγήθηκε η απαγγελία αποσπασμάτων από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» που έγινε με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα και η ανάγνωση της Απόφασης της Εξόδου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στον χώρο του Κήπου των Ηρώων έγινε επίσης η βράβευση των νικητών του Δρόμου Θυσίας.

Σήμερα Κυριακή 9 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου.

Δείτε βίντεο και φωτο από τις χθεσινές εκδηλώσεις:

49789
10
46
11121314151617181920
2122
4041424344232425
36373839
31323335

Δεν υπάρχουν σχόλια: