Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος,που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μετά από μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα (βίντεο)


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, ο οποίος δεν άσκησε δίωξη κατά των δύο μηνυόμενων.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της μηνύτριας, Λίνας Νικολοπούλου, για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας παρουσιάστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για το δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες». Έπειτα, οι δύο δημοσιογράφοι με τη συνοδεία της Αστυνομίας, οδηγήθηκαν στη ΔΕΕ για τις ανάλογες φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να καταθέσουν.

«Του εύχομαι καλή τύχη» δήλωσε -απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα- ο εκδότης της εφημερίδας Documento κατά την έξοδό του από το Α.Τ. Καλλιθέας. Μετά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, οι δύο δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να καταθέσουν, με τον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, να μην ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτοφώρου και να μην ασκεί διώξεις κατά των Βαξεβάνη και Ανδρανόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Γκύζης διέταξε προκαταρκτική έρευνα, δηλαδή την έναρξη κύκλου καταθέσεων από τους μηνυτές και τους μηνυόμενους για να αποφανθεί, ενώ παράλληλα θα έχει και τον απαιτούμενο χρόνο για να εξετάσει το δημοσίευμα αναφορικά με το αν προκύπτει συκοφαντική δυσφήμηση της κ. Στουρνάρα.

«Οι σοβαρές αμφιβολίες του εισαγγελέα ως προς τη βασιμότητα των καταγγελλομένων από τη μηνύτρια, τον οδήγησαν στο να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου θα διερευνηθούν και τα καταγγελλόμενα και οι ανταποδείξεις από τον κ. Βαξεβάνη» είπε ο συνήγορος του δημοσιογράφου, Γιάννης Μαντζουράνης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε μετά την κατάθεσή του: «Ο κ. Στουρνάρας ως δημόσιο πρόσωπο, η οικογένεια Στουρνάρα με τη δημοσιότητα που έχει και το δημόσιο ρόλο, πρέπει να απαντήσουν στην ουσία των όσων έχουμε δημοσιεύσει και όχι να κρύβονται πίσω από τις μηνύσεις».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Να απαντήσουν αν είχαν σχέσεις και ποιες σχέσεις με τις φαρμακευτικές. Αν η κ. Στουρνάρα διοργάνωνε εκδηλώσεις, χορηγούμενες από τις φαρμακευτικές, στις οποίες μίλαγε ο κ. Στουρνάρας. Αν πήρε 400.000 ευρώ από ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό και να μας πει ο κ. Στουρνάρας όσα λέγονται και μάλιστα ενόρκως ότι συνομιλούσε με τον κ. Φρουτζή της Novartis».

Δείτε το βίντεο:


Αν και στη μήνυσή της η κ. Στουρνάρα δεν αμφισβητεί την ύπαρξη των γεγονότων που δημοσιεύονται στην έρευνα των δύο δημοσιογράφων, ωστόσο σπεύδει να χαρακτηρίσει όσα αναγράφονται στο Documento ψευδή δίχως να τοποθετείται ως προς τα επίδικα.

Η Λίνα Νικολοπούλου μπορεί να μην δίνει επίσημη απάντηση για τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο δημοσίευμα, κύκλοι όμως από το περιβάλλον της -πάγια πρακτική για να μην αναλάβει κανείς ποτέ τις ευθύνες για τα λεγόμενά του- παραχωρούν συκοφαντικές δηλώσεις σε site κατά των δύο δημοσιογράφων.

«Αυτή τη φορά ο "δημοσιογράφος", όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται, δεν μπόρεσε να αποφύγει το δικαστήριο όπως έκανε στην προηγούμενη μήνυση Στουρνάρα, όπου ούτε καν εμφανίστηκε, και τώρα θα πρέπει σήμερα το μεσημέρι να αποδείξει τα ψέματα και τις συκοφαντίες που εμπεριέχονται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Documento» είπαν κύκλοι της οικογενείας Στουρνάρα στο iefimerida.gr, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ρεπορτάζ εξαιτίας της επιχειρηματικής σχέσης της κ. Νικολοπούλου με τον υπόδικο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρώην μέτοχο του site, Κυριάκο Γριβέα.

Το σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη στο twitter:
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι αναχρονιστικές προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου.

Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος καλείται να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να δημοσιεύσει τα πεπραγμένα ανθρώπων που έχουν εντάξει τον εαυτό τους αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα, λειτουργεί υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των νομικίστικων οδών που θα ακολουθήσει ο εκάστοτε μεγαλόσχημος επιχειρηματίας, πολιτικός ή εκπρόσωπος κάποιου θεσμικού φορέα.

Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφία μεταβάλλεται σε υποχείριο των ποινικών ορέξεων, με απώτερο σκοπό τη φίμωση και την αποσιώπηση. Ασχέτως με το τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο άρθρο 10, παρέχοντας το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να κρίνουν ακόμα και αυστηρά τα δημόσια πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην Ελλάδα ο εκάστοτε θιγόμενος μπορεί να σύρει στο αυτόφωρο τον δημοσιογράφο, προκαλώντας το ανάλογο μιντιακό γεγονός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ΣΚΑΪ βρισκόταν με κάμερα έξω από το Τμήμα που παραδόθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα καλυφθεί από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως και να έχει, το εν λόγω περιστατικό αποτελεί μία ακόμα σαφή απόδειξη πως πρέπει να επέλθει η απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να προασπιστεί εν γένει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η κοινωνική αποστολή των δημοσιογράφων.

Βέβαια, αυτό προϋποθέτει η ηγεσία του υπουργείου να ταυτίζεται με την άποψη που θέλει τη δημοσιογραφία ανεξάρτητη και κυρίως ως την «Τέταρτη Εξουσία» εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.

http://www.koutipandoras.gr/

Η σιωπή των... γραπτών

Για ακόμη μία φορά, επιλέγεται από ένα δημόσιο πρόσωπο η μήνυση αντί μιας ουσιαστικής απάντησης, σε όσα δημοσιεύονται σε μία εφημερίδα για τα πεπραγμένα του. Συνηθισμένα πράγματα, θα πει κανείς, ειδικά μάλιστα για το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη!

Με τη διαφορά ότι η κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη, ζητώντας την ενεργοποίηση του αυτοφώρου και τη σύλληψή του. Η οικογένεια Στουρνάρα προτίμησε τη βία του αυτοφώρου, τις χειροπέδες και την σύλληψη, για ένα δημοσίευμα στο οποίο υπάρχουν – όπως πάντα, εξάλλου – στοιχεία και ντοκουμέντα, που προέκυψαν μετά από δημοσιογραφική έρευνα.

Και αυτή την τυποκτόνο τακτική, πέραν των «Παραπολιτικών» - όπου είχαν υποστεί τα ίδια ο εκδότης της εφημερίδας, Γιάννης Κουρτάκης και ο διευθυντής, Παναγιώτης Τζένος, μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου - που γράφουν σήμερα για τη μήνυση με τη διαδικασία του αυτοφώρου κατά του Κώστα Βαξεβάνη, δεν βρέθηκε κανείς άλλος από τον χώρο των ΜΜΕ να την καταδικάσει!

Το γεγονός ότι το Documento και ο Βαξεβάνης προσωπικά δέχθηκαν πόλεμο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της εφημερίδας είναι γνωστό, εξάλλου. Το βλέπει κανείς, όταν αναπαράγονται τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις της, χωρίς καν να αναφέρεται η πηγή. Το βλέπει, όταν ακόμα και ιδιωτικά κανάλια αρνούνταν να παίξουν προπληρωμένα διαφημιστικά τρέιλερ της εφημερίδας, με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχει χρόνος»...

Όταν όμως επικρατεί σιωπή στα κατά τα άλλα λαλίστατα μέσα ενημέρωσης, που είχαν καταδικάσει σφοδρότατα την περίπτωση Κουρτάκη-Τζένου, ως όφειλαν, μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για τον Βαξεβάνη και το Documento, σίγουρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας... Εκτός κι αν ακολουθούν τη λογική «συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια», σκεπτόμενοι τον Βαξεβάνη!

Πράγματι, είναι συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια, γι’ αυτό και ο Βαξεβάνης παρουσιάζεται αυτοβούλως στα δικαστήρια, αντί να κρυφτεί μέχρι να περάσει η διαδικασία του αυτοφώρου. Και θα έχει μαζί του, προφανώς, όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Documento δημοσίευσε πραγματικά γεγονότα, που προέκυψαν μετά από δημοσιογραφική έρευνα. Περιμένουμε και την οικογένεια Στουρνάρα με τα δικά της...
http://www.documentonews.gr/a

Το επίμαχο δημοσίευμα στο Documento 9/4/17
Οικογένεια Στουρνάρα Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες
Ο «έρωτας» του ζεύγους Στουρνάρα με τις φαρμακοβιομηχανίες και μια ανάθεση των 400.000 ευρώ

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του, και η επιχείρηση της κυρίας Στουρνάρα εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αυτή τη σχέση «έρωτα» αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento, το ρεπορτάζ της οποίας αναφέρει ότε ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αν οικονομολόγος που έχει αλλάξει πολλές θέσεις κι αξιώματα, έμεινε σταθερός στο να παραβρίσκεται και να μιλάει σε συνέδρια που αφορούσαν το φάρμακο και τη φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετείχε σε αυτές της συζητήσεις με το πρόσχημα της οικονομικής ανάλυσης, τις οποίες διοργάνωνε η εταιρεία Mindwork που ανήκει στη σύζυγο του Λίνα Νικολοπούλου και είχαν χορηγούς φαρμακευτικές εταιρείες με προεξάρχουσα τη Novartis.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Documento, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Λίνας Νικολοπούλου και των δύο κορών τους ζεύγους, η οποία ανέλαβε να διαφημίσει ως «λοιμώδες νόσημα» τον καρκίνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ και ελέγχεται για την αμοιβή των 1,5 εκατ. ευρώ που έλαβε για αυτό, είχε αναλάβει τη διεξαγωγή μεγάλων συναντήσεων φαρμάκου, όπως τα συνέδρια της Ελληνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τα φόρουμ για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας αλλά και τα συνέδρια eHealth το 2014 του υπουργείου Υγείας. Με χορηγούς τις φαρμακοβιομηχανίες, σε αυτές της εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος άνθρωποι ουσιαστικά των εταιριών και υπό τη σκέπη της επιστημονικής συζήτησης συντελείται ώσμωση μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να χαρίζει απλόχερα το κύρος του.

Πώς όμως η Λίνα Στουρνάρα αναλαμβάνει αυτές τις διοργανώσεις; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συνεδρίων eHealth, που για να την αναλάβει η σύζυγος Στουρνάρα το τότε υπουργείο Υγείας φέρεται να έδωσε της 400.000 ευρώ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς διαγωνισμό.

Όπως γράφει η Documento, το 2014 η τότε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποφασίζει να διοργανώσει το eHealth Forum, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Περιέργως όμως το υπουργείο δεν προκηρύσει διαγωνισμό, αλλά βάζει ως ενδιάμεσο το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο στο όνομα του υπουργείου δίνει την εκδήλωση στην εταιρεία Mindwork.

Η αμοιβή της οικογένειας Στουρνάρα που προκύπτει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τις χορηγίες των φαρμακοβιομηχανιών φτάνει τα 400.000 ευρώ. Το 2015 το υπουργείο διοργανώνει εκ νέου το eHealth Forum.

To 2016 όμως το συνέδριο διοργανώνεται και πάλι αλλά αυτή τη φορά το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Χορηγοί είναι ο ΟΤΕ και εταιρείες τεχνολογίας και φαρμάκου και διοργανώτρια παραμένει η Λίνα Νικολοπούλου, που συμμετέχει σε αυτό υπό τον τίτλο της eHealth Forum Managing Director. Ξαφνικά η διοργάνωση και τα σήματα του Forum εμφανίζονται ως ιδιοκτησία της συζύγου Στουρνάρα. Το υπουργείο Υγείας δηλαδή αφού έδωσε το κύρος του για να διοργανωθεί επί δύο χρόνια η συνάντηση αποχωρεί και για άγνωστο λόγο τα σήματα και η διοργάνωση, πνευματική περιουσία του δημοσίου δηλαδή, οικειοποιείται από την οικογένεια Στουρνάρα, γράφει η εφημερίδα.

Και καταλήγει με το εξής: «Η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος κατέχει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι άμεση. Όχι μόνο συμμετέχει αλλά δίνει και το δικαίωμα να βγει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για επιχείρηση και ότι ο ίδιος λειτουργεί ως βιτρίνα. Η κ. Στουρνάρα δεν παράγει ούτε εξάγει προϊόντα αλλά δημιουργεί εκδηλώσεις του αέρα με χορηγίες τις οποίες αναλαμβάνει με την ιδιότητα της συζύγου ισχυρού πολιτικού».

Η εφημερίδα λέει πάντως πως αν και ο Γιάννης Στουρνάρας τελευταία εμφανίστηκε σε συνέδρια προωθώντας την ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης, η σύζυγος του δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ασφαλιστικές εταιρείες…

1 σχόλιο:

Melito Huuto είπε...

O Στουρναρας ο μεχρι χτες ομοτραπεζος του Αλεξη
οδηγησε στο αυτοφωρο το θυμιατηρι του τον Βαξεβανη
Αυτη η εξελειξη και ο καυγας μεταξυ του Συριζα και του
τραπεζιτη της τραπεζικης αρχιεπισκοπης εχει βαθυτερες
ριζες που μαλλον βρισκονται στα ανωτερα κλιμακια της
ΕΚΤ γιατι ο Αλεξης και οι περι αυτον δεν εχουν τοση δυ
ναμη για να ξηλωσουν τον αρχιτραπεζιτη Το ξηλωμα του
τραπεζιτη που σιγουρα συντομα θα δουμε θα συνοδευ
εται και απο αλλες σημαντικες πολιτικες εξελειξεις