Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πόλη-φάντασμα η Στοκχόλμη μετά την φονική επίθεση με φορτηγό (φωτο & βίντεο)


Σε «κατάσταση πολιορκίας» η σουηδική πρωτεύουσα που μπήκε στον «χάρτη του τρόμου» - Στους πέντε, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ανέρχονται οι νεκροί, 8 άνθρωποι σοβαρά τραυματισμένοι μετά τη διαδρομή θανάτου του φορτηγού σε πολυσύχναστο πεζόδρομο πριν «καρφωθεί» σε πολυκατάστημα.


Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η πρωτεύουσα της Σουηδίας: Τα μέτρα ασφαλείας στη Στοκχόλμη έχουν ενταθεί, όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κάτοικοί της προσπαθούν αφενός να συνειδητοποιήσουν ότι και η δική τους πόλη μπήκε στο χάρτη του τρόμου, κάτι που έως τις τέσσερις το μεσημέρι σήμερα, δεν θεωρείτο ιδιαίτερα πιθανό. Έως τώρα, πάντως, επιβεβαιώνεται ότι ανακρίνονται δύο ύποπτοι.

Οι κάτοικοι παροτρύνονται από τις Αρχές να παραμένουν μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης, ει δυνατόν στα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν όσους δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δικά τους, αφού μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει ευθύς μετά την εκδήλωση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης. 

Έως τώρα ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται τόσο από τα σουηδικά, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους πέντε από τις αρχικές αναφορές που έκαναν λόγο για τρεις, ενώ οκτώ φέρονται να είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι - ο συνολικός αριθμός των τραυματιών φέρεται να ξεπερνά τους 20.






Η σουηδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δεν έχει συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού, ωστόσο, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός υπόπτου που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας, κοντά στο σημείο της επίθεσης: Καλούν τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για τον εικονιζόμενο, αλλά και τον ίδιο -εφόσον δεν έχει σχέση με το χτύπημα- να επικοινωνήσει με τις Αρχές. Νωρίτερα, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες από την προσαγωγή ενός υπόπτου και έκαναν λόγο και για δεύτερο. Την πρώην προσαγωγή, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφεν Λεβέν, ο οποίος δήλωσε επίσης πως όλα δείχνουν ότι η Σουηδία δέχθηκε τρομοκρατικό χτύπημα.

Το χρονικό του τρόμου

Η ώρα ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα. Στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης τον Drottniggatan, βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες. Ξαφνικά, ένα φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, μπήκε ανάποδα στον πεζόδρομο, παρέσυρε άγνωστο αριθμό πεζών πριν καταλήξει και να «καρφωθεί» σε ένα πολυκατάστημα. 



Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων σοκάρουν, αφού μιλούν για σκηνές τρόμου, με ανθρώπους να κείτονται νεκροί, άλλους να ουρλιάζουν, ενώ το πολυκατάστημα πνίγηκε από τον πυκνό καπμό, όταν στο φορτηγό ξέσπασε φωτιά. Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει. Όπως έγινε γνωστό, το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα το πρωί και ανήκει σε ζυθοποιϊα. 

Η κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων ήταν άμεση. Άγνωστος αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκε άμεσα από το σημείο της επίθεσης, ενώ η αστυνομία φρόντισε για την ομαλή εκκένωση της περιοχής. 



Οι αναφορές για περιστατικό με πυροβολισμούς που προηγήθηκαν τις επίθεσης δεν επιβεβαιώθηκαν ή κατ' άλλες πηγές διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άσχετο με την επίθεση περιστατικό, σε κοντινό σημείο. 

Η Στοκχόλμη μπήκε στο ίδιο γαϊτανάκι του τρόμου που ξεκίνησε στη Νίκαια της Γαλλίας, συνεχίσθηκε στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, είχε επόμενο «σταθμό» το Λονδίνο με τα πρόσφατα γεγονότα στη γέφυρα του Γουέστμινστερ. 

Οι σουηδικές αρχές δεν είναι βεβαίως σε θέση να επιβεβαιώσουν αν αυτή την επίθεση θα ακολουθήσουν άλλες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό, μετά από το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα. 

Δείτε LIVE εικόνα από το σημείο:
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom