Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Επιτέλους βάζουν τέλος στο "χαρτοβασίλειο" των αποδείξεων - Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο


Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Έτσι κλείνει μια πολύμηνη εκκρεμότητα, καθώς εδώ και καιρό είχε
εξαγγελθεί πως το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσω του πλαστικού χρήματος, όμως, δεν είχε διευκρινισθεί αν τελικά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν και τις χάρτινες αποδείξεις.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από το μηνιαίο statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα φορολογηθούν το 2018, το αφορολόγητο των 8.636 -9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη διάρκεια του έτους σε ένα συγκεκριμένο όριο πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος.

Τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε

* 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

* 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

* 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: