- Δυνατή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουάριου
- Αυτό είναι το συμπέρασμα του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες
- Πολλά τα "αν" και κανένας "λευκός καπνός" όπως άλλωστε... αναμενόταν
- Πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
- Το σενάριο για λύση στις 20 Μαρτίου με "αγκάθια" τις εκλογές στην Ολλανδία
- Αυτό είναι το συμπέρασμα του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες
- Πολλά τα "αν" και κανένας "λευκός καπνός" όπως άλλωστε... αναμενόταν
- Πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
- Το σενάριο για λύση στις 20 Μαρτίου με "αγκάθια" τις εκλογές στην Ολλανδία
Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το EuroWorking Group που έγινε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης, 09.02.2017. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα...
Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει ακόμη... δρόμο και παρά το ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με το τί πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία, η "σκληρή" στάση της Ευρωζώνης διατηρείται...
Πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας...
Και ο... πόλεμος ΔΝΤ - Ευρωπαίων καλά κρατεί
Νωρίτερα, το ΔΝΤ έδωσε την δική του απάντηση στον Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, να επιμένει στην ρητορική περί νέων μέτρων, δίνοντας επίσης διευκρινίσεις σχετικά με το κατά πόσο η εκλογή Τραμπ θα επηρεάσει τις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα τόνισε πως "δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικανού εκπροσώπου στο διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα επηρεάσει τη θέση μας για την Ελλάδα".
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών, τόνισε πως δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ, αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.
Είπε σχετικά: «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο» (σ.σ. διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ από την ενημέρωση του Τζέρι Ράις).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου