Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πτολεμαϊδα: Χειραγώγηση της αγοράς ρεύματος καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΔΕΗ (βίντεο)


Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαίδα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχειρησης, οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση».

Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους. «Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενω ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.

Συνολικά ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κρίση σε τέσσερις παράγοντες: την αύξηση της ζήτησης, τις εξαγωγές που γίνονταν μέχρις ενός σημείου, το γεγονός ότι δεν ήταν διαθεσιμα 1000 μεγαβάτ απο λιγνιτικές μονάδες στις οποίες γινονται αναγκαίες εργασίες περιβαλοντικής αναβάθμισης και στην έλλειψη φυσικού αερίου, η διαθεσιμότητα του οποίου, όπως είπε, εξαρτάται απο τον καιρό και τις δυνατοτητες εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικο αεριο δια θαλάσσης.

«Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου ειναι μικρές και λίγες. Δεν υπάρχει σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσια με φυσικο αεριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζοντας οτι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να στηρίζεται σε εγχώριες πηγές ενέργειας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μεχρι τελους τις πιέσεις στις διαπραγματευσεις για αυξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενεργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοινωσε εξάλλου οτι το δανειο υψους 200 εκατ, ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκρίθηκε ενώ σε ερώτηση για τις αποκοπές ανέφερε οτι οι διακοπές λογω χρεους κατα κανόνα γινονται μονο σε καταναλωτες που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατοτητα να το κάνουν, ζητώντας αν υπάρχουν διαφορετικά κρούσματα να ενημερώνεται η επιχείρηση.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ για το θέμα με την παραποίηση σε άδειες Ι.Χ. αυτοκινήτων

Σχετικά με το θέμα που ανέδειξε το Kozan.gr και έχει να κάνει με τις υποθέσεις παραποίησης σε άδειες Ι.Χ. αυτοκινήτων, που εξασφάλιζαν τη χορήγηση εντόκων δανείων σε εργαζόμενους της ΔΕΗ, απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης , κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στην Πτολεμαίδα: «Τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα. Eλπίζω να μην έχει έκταση το θέμα. Εμείς το βλέπουμε πολύ προσεκτικά και πολύ υπεύθυνα», ήταν η απάντησή του.



Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης για τη βλάβη στη μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ M. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, μετά από σχετική ερώτηση για τη βλάβη στη μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, είπε πως «η βλάβη πράγματι είναι σημαντική και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής εκτίμησης από ειδικούς. Ίσως καταφέρουμε να έχουμε τη μονάδα στην επόμενη «θερμαντική» περίοδο. Δηλαδή μέσα στο χρόνο».

Μιλώντας για τη στενότητα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί , αναφέρθηκε στα ομόλογα που πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ μέσα στον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. «Αν δεν τα πληρώσουμε (Θα τα πληρώσουμε όμως τα έχουμε τα χρήματα), θα μας πάνε για χρεοκοπία όχι μόνο εμάς, αλλά και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.



Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγωτάκης για τα επεισόδια στο ΛΚΔΜ

Στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποιήθηκε τελικά η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε όταν μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, θέλησαν να μπουν στον χώρο της συνέντευξης που θα πραγματοποιούνταν στο ΛΚΔΜ και εμποδίστηκαν από εργαζόμενους της ΔΕΗ στον τομέα της φύλαξης.

Ο κ. Παναγιωτάκης αρχικά στη συνέντευξη μίλησε για τα όσο συνέβησαν λέγοντας: «Εκφράζω τη λύπη για αυτό που έγινε πριν. Μας ξεπερνά όπως αντιλαμβάνεστε». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση η οποία όπως είπε: «ήρθε τουλάχιστον σε τρία κύματα».


http://kozan.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom