Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Ζωγράφου: Δωρεάν εξετάσεις στα ιατρεία της γειτονιάς μας


Της λείπει ένας νευρολόγος, ένας ουρολόγος και διοικητικό προσωπικό, όμως, η Τοπική Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) Ζωγράφου, βρίσκεται ουσιαστικά στο πλευρό ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρές «ασθένειες» στη λειτουργία της.

Η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ της περιοχής μας, που ξεκίνησε ως μια από τις παλαιότερες μονάδες του ΙΚΑ, είναι και η πρώτη, η οποία εφάρμοσε πιλοτικά το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού και από εκείνες που ο ασφαλισμένος εξυπηρετείται σύντομα, χωρίς να περιμένει για την επίσκεψη στο γιατρό του, μέχρι να… γεράσει.

Ο υπεύθυνος για τον επιστημονικό συντονισμό της μονάδας Γιώργος Παπαηλιού, εμφανίζεται σήμερα ικανοποιημένος από τη λειτουργία της, για την οποία, ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης, προς όφελος των πολιτών, όπως υπάρχει και ο σχεδιασμός για ένα βήμα μπροστά.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής της μονάδας, Γιώργος Παπαηλιού, τονίζει ότι σήμερα στο ΠΕΔΥ Ζωγράφου υπάρχουν και προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς σχεδόν όλες οι ειδικότητες γιατρών, παρέχονται όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και γίνονται επίσης, σχεδόν όλες οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις,χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο μέσος χρόνος αναμονής στο ΠΕΔΥ της περιοχής μας, θεωρείται από τους καλύτερους και από τους συντομότερους, σε σύγκριση με άλλες μονάδες, με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις 25-30 ημέρες που χρειάζεται κανείς (το 2016) για ένα ραντεβού με τον παθολόγο, καρδιολόγο και ενδοκρινολόγο και μικρότερο, λιγότερο από μία ημέρα για ένα ραντεβού με τον παιδίατρο, ορθοπεδικό,δερματολόγο. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος αναμονής για ραντεβού με γυναικολόγο 2-5 ημέρες,  με οδοντίατρο 2-5 ημέρες, με ρευματολόγο 1-2 ημέρες, με χειρουργό 24 ώρες, με ωτορινολαρυγγολόγο 24 ώρες, με πνευμονολόγο 5-7 ημέρες και με ψυχίατρο 2-3 ημέρες.

Σε ότι αφορά, το μέσο χρόνο αναμονής στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια  είναι 24 ώρες και για το triplex καρδιάς 5-7 ημέρες. (Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2016).

Ο Διευθυντής της Μονάδας μας ενημερώνει κι εμείς με την σειρά μας κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το πρόβλημα που υπήρχε στο μικροβιολογικό τμήμα, και ευθυνόταν για καθυστερήσεις απαντήσεων, τώρα αποκαταστάθηκε με την αντικατάσταση των κούριερ με emails.

Αναφορικά με τις ελλείψεις, τώρα, ο κ. Παπαηλιού, σημειώνει ότι δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στο ιατρικό προσωπικό, εκτός από την περίπτωση του νευρολόγου και του ουρολόγου, ενώ ίσως κρίνονται απαραίτητοι ακόμη ένας ενδοκρινολόγος, ένας καρδιολόγος και ένας παθολόγος, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Συνολικά στην Μονάδα Υγείας Ζωγράφου απασχολούνται 43 γιατροί και 20 άτομα νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Η απουσία της γυναίκας φύλακα λόγω τοκετού είχε σαν αποτέλεσμα στις 27-12-2016 το κτίριο να έχει γίνει στόχος διαρρηκτών, οι οποίοι κατάφεραν να το παραβιάσουν και να αφαιρέσουν τρείς φορητούς υπολογιστές και μονόγραμμα συνταγολόγια (ελαφρά ναρκωτικά) τα οποία όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς χρειάζεται και ηλεκτρονική συνταγή.
         
          Ραντεβού μόνο τηλεφωνικά ή και …ιντερνετικά!

Οι πενταψήφιοι αριθμοί  κατά της ταλαιπωρίας και υπέρ της εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου, λειτούργησαν και λειτουργούν θετικά και για τη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ Ζωγράφου.

Όσοι όμως, δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εντελώς δωρεάν μέσω ιντερνέτ.

Στις 7-12-2016 ξεκίνησε  η δοκιμαστική λειτουργία της νέας υπηρεσίας «Ηλεκτρονικά Ραντεβού – eRDV» από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε, η οποία δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν «κλείσιμο» ραντεβού στις μονάδες του ΠΕΔΥ.

Οι πολίτες θα επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν Μονάδα ΠΕΔΥ ή Κέντρο Υγείας, την ειδικότητα ή ακόμα και το γιατρό και εντελώς δωρεάν θα «κλείνουν» το ραντεβού τους.

Η ασφαλής πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται εύκολα με την εισαγωγή των κωδικών που χρησιμοποιούνται στο taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Η υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού προσδοκά να εξυπηρετήσει, αλλά και να ανακουφίσει οικονομικά, τους πολίτες αφού δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να επιβαρύνονται με το 1 ευρώ της χρέωσης για το κλείσιμο των ραντεβού τους μόνο μέσω τηλεφώνου με τη χρήση πενταψήφιων τηλεφωνικών κέντρων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Όσοι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω ιντερνέτ σύντομα θα μπορούν να  εξυπηρετούνται και μέσω ΚΕΠ  με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών διαδικτύου (internet).

Όταν ο πολίτης δεν μπορεί για κάποιους λόγους να είναι συνεπής στο ραντεβού του, καλό είναι να ενημερώνει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα την υπηρεσία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται άλλοι ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι πενταψήφιοι αριθμοί  λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ απαραίτητος για το ραντεβού που επιθυμείτε να κλείσετε είναι ο αριθμός ΑΜΚΑ.

Επίσης, για πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε την υγειονομική γραμματεία της μονάδας υγείας ΠΕΔΥ Ζωγράφου καθημερινά από τις 7:30 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι στον αριθμό: 210 7716589, και τις ίδιες ημέρες και ώρες το μικροβιολογικό τμήμα (μόνο για πληροφορίες) στο: 210 7700415, ενώ για το ακτινολογικό στο τηλέφωνο: 210 7790090.

Σταθμός Προστασίας Μάνας και Παιδιού

Μια σημαντική υπηρεσία για τη μητέρα και το παιδί, η οποία, παράλληλα, πραγματοποιεί και έργο στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, λειτουργεί και στο ΠΕΔΥ Ζωγράφου. Πρόκειται για το Σταθμό  Υγείας Μάνας και Παιδιού, μια από τις παροχές που προσφέρονται εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να έχουν και σήμερα την αποδοχή του κοινού.

Στη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ της περιοχής μας, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 80, στεγάζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία όπου παρακολουθούνται μέλλουσες μητέρες, καθώς και τα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο, σε θέματα όπως π.χ. το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής, για τα εμβόλια,  δεν χρειάζεται ραντεβού. Η υπηρεσία δέχεται από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και ένας γυναικολόγος, ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος βρίσκονται στη διάθεση των μητέρων, για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, είτε τις ίδιες όταν είναι έγκυες για εξετάσεις, φάρμακα, κ.λπ.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του κέντρου, εντάσσονται και επισκέψεις στο σπίτι, από επισκέπτρια για προληπτικούς λόγους ή για να διαπιστωθεί αν τηρούνται σωστά οι οδηγίες των ειδικών.

Ο κ. Παπαηλιού  προσθέτει ακόμη ότι το κέντρο πραγματοποιεί και επισκέψεις στα σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού, όπου κάθε χρόνο γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος.

                             «Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν είναι
                                   …  Συνταγογράφοι !»

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ συχνά «κατηγορούνται» ότι απλά … γράφουν φάρμακα. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος: Ο ασθενής που φθάνει στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και ζητά επιμόνως να του «γράψουν» το φάρμακο που τους συνέστησε κάποιος άλλος γιατρός.

Ο Διευθυντής της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Ζωγράφου είναι κατηγορηματικός απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία και επισημαίνει σχετικά: « Ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφήσει τα φάρμακα που συνέστησε στον ασθενή κάποιος άλλος γιατρός είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα». Αντίθετα, πρέπει να τον εξετάσει και μετά να αποφασίσει ποια φαρμακευτική αγωγή θα συστήσει. 

Αυτονόητο μεν, δεν παραλείπεται από τους πολίτες δε, που θεωρούν συχνά περίπου επιβεβλημένο να τους χορηγηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα «που τους έγραψε ο γιατρός» …

Όσο για τα παράπονα και τις εντάσεις, γενικότερα, δεν παύουν να υπάρχουν και καμιά φορά να προκαλούνται από τους ίδιους τους ασθενείς και όχι από πιθανές αδυναμίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όταν π.χ. έρχονται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ χωρίς ραντεβού και επιμένουν να εξεταστούν άμεσα, ως «επείγοντα περιστατικά», ενώ η κατάστασή τους δεν χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως επείγουσα και την ίδια ώρα υπάρχει προγραμματισμός για να εξεταστούν πέντε, δέκα ή είκοσι άλλοι ασθενείς για να εξεταστούν.

Μπορεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, να μην μας προσφέρει τα πάντα, μας δίνει όμως, αρκετά. Κι εμείς ως πολίτες μπορούμε να δίνουμε την ευγένεια και την κατανόησή μας όταν χρειάζεται…

Τα Δικαιώματα  Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων στο ΠΕΔΥ

Τα δικαιώματά τους σε ότι αφορά στις παροχές του ΠΕΔΥ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι καλό να γνωρίζουν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι της πόλης μας, οι οποίοι μπορούν και πρέπει:
  • Να κάνουν γενικές και ειδικές εξετάσεις, ύστερα από εντολή γιατρού του ΠΕΔΥ , εντελώς δωρεάν μέσα στη μονάδα ή σε δημόσιο νοσοκομείο.
  • Να καλούν τα πενταψήφια νούμερα ή να μπαίνουν στο ιντερνέτ  ώστε να κλείνουν ραντεβού με γιατρό της επιλογής τους, την ώρα και την ημέρα που επιθυμούν ή με διαθέσιμο γιατρό της ίδιας ειδικότητας.
  • Να καταφεύγουν για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά στη Μονάδα Υγείας Ζωγράφου (ΠΕΔΥ) Παπαδιαμαντοπούλου 80.
http://toskonaki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom