Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ραγδαία αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά όχι στην Ελλάδα


Ραγδαία αύξηση θα παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά όχι στην Ελλάδα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως δείχνει, οι γυναίκες στη Νότιο Κορέα θα γίνουν ο πρώτος πληθυσμός στον κόσμο που το 2030 θα έχει μέσο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση πάνω από 90 έτη.

Επιπλέον, στις περισσότερες από τις 35 χώρες που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο επιβίωσης θα αυξηθεί ραγδαία τα χρόνια που έρχονται, με εξαίρεση έξι χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται εκείνες που κάποτε ήταν οι «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία: η Ιαπωνία και η Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές, γράφουν οι ερευνητές στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι αυξήσεις στο μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως θα είναι από τις χαμηλότερες, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο το 2030 και το χάσμα στην επιβίωση μεταξύ ανδρών και γυναικών θα έχει περιοριστεί στις περισσότερες χώρες.

Με βάση πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές από το Imperial College London (ICL) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζουν ότι το 2030 υπάρχουν 90% πιθανότητες να φθάσει τα 86,7 χρόνια το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών στη Νότιο Κορέα, καθώς και 57% πιθανότητες να υπερβεί τα 90 χρόνια.

Και αυτό, διότι από το 1985 οι Νοτιοκορεάτισσες κερδίζουν 3,7 χρόνια ζωής ανά 10ετία και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός αυτός έχει αρχίσει να φθίνει.

Έτσι, έχουν 45% πιθανότητες να αποτελούν το 2030 τις μακροβιότερες γυναίκες στον κόσμο, ενώ στις επόμενες θέσεις της μακροβιότητας θα βρίσκονται η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ισπανία (η Ιαπωνία είναι σήμερα είναι η «πρωταθλήτρια» της γυναικείας μακροζωίας, αλλά το 2030 αναμένεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης - και στην 11η στους άνδρες, από την 4η που κατέχει).

Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβιώσεως των ανδρών, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2030 υπάρχουν 95% πιθανότητες να ξεπεράσει τα 80 χρόνια στη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία και την Ελβετία, και 27% πιθανότητες να ξεπεράσει τα 85 χρόνια.

Ωστόσο, οι αναμενόμενες αυξήσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Σερβία θα είναι πολύ μικρότερες.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών, αφού οι μεν άνδρες θα ζουν 80 έτη, οι δε γυναίκες 83 - περίπου όσο οι κάτοικοι του Μεξικού και της Κροατίας.

Στην χώρα μας, η έρευνα δείχνει ότι το 2030 το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως των ανδρών κατά τη γέννηση θα είναι περίπου 80,6 έτη (από περίπου 78 έτη το 2010) και στις γυναίκες 84,8 έτη (από 82,6 έτη το 2010).

Οι ερευνητές λένε ότι η συνεχής αύξηση στην επιβίωση των ανθρώπων θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα συστήματα Υγείας και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Majid Ezzati, καθηγητής Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας στο ICL, οι αναμενόμενες αυξήσεις στην επιβίωση δεν οφείλονται τόσο στη μείωση των θανάτων κατά την παιδική ηλικία, αλλά στις βελτιώσεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

«Οι χώρες που θα πάνε καλά, είναι όσες έχουν επενδύσει στα συστήματα Υγείας τους και ταυτοχρόνως εξασφαλίζουν ότι όλοι οι κάτοικοί τους έχουν πρόσβαση σε αυτά», τόνισε στο BBC.

Πηγή : Web Only
http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom