Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Λήξη συναγερμού στο Κορδελιό: Μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής η βόμβα για ελεγχόμενη έκρηξη (φωτο & βίντεο)


- Απενεργοποιήθηκε και μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής η βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό
- Η μεταφορά καθυστέρησε λόγω ποσότητας χώματος που έπεσε στην τρύπα
- Μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους οι κάτοικοι της περιοχής
- Τεράστια επιχείρηση από αστυνομία, στρατό και Πολιτεία
- Τζιτζικώστας: Τέλος καλό, όλα καλά!
- Λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο Κορδελιό στο live blog του newsit.gr
- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση

Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά επιχείρηση στήθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Μια βόμβα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε σε ένα πρατήριο βενζίνης και στις 11:05 ξεκίνησε η επιχείρηση εξουδετέρωσης και απομάκρυνσής της.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η βόμβα απενεργοποιήθηκε. Στη συνέχεια με αυτοκινητοπόμπη πήρε τον... δρόμο για το πεδίο βολής για να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Πλέον σήμανε λήξη... συναγερμού και οι χιλιάδες κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο Κορδελιό, μέσα από το live blogging του newsit.gr

  Θα σκότωνε σε ακτίνα 1800 μέτρων!
Το μήκος της βόμβας είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό,τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
  Εδώ "κρυβόταν" η βόμβα για 74 χρόνια!
Δώδεκα ημέρες μετά τον εντοπισμό της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πρατήριο καυσίμων στο Κορδελιό, ο στρατός κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία αδρανοποίησής της και να τη μεταφέρει στο πεδίο βολής του Ασκού.
Όπως είναι λογικό, πολλοί θέλησαν από περιέργεια να περάσουν από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα για να δουν τον χώρο στον οποίο εξελισσόταν η επιχείρηση του στρατού επί περίπου τέσσερις ώρες.



πηγή: thestival
  Η επιχείρηση με το φακό του Reuters
Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης σε περίοδο ειρήνης δεν ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορα τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης. Πολλά ήταν τα διεθνη ΜΜΕ που κάλυψαν την επιχείρηση για την απομάκρυνση της βόμβας από το Κορδελιό. Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters













  Δείτε τη βόμβα στο ειδικό όχημα του Στρατού – Πώς θα γίνει η ελεγχόμενη έκρηξη
Σε ειδικό όχημα του στρατού τοποθετήθηκε η βόμβα πάνω σε άμμο για τη μεταφορά στο Πεδίο Βολής .  


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Γεώργιο Φενιό, η βόμβα θα θαφτεί και θα τοποθετήσουν μια θερμαντική ύλη, προκαλώντας μια μικρή έκρηξη, με σκοπό να εξουδετερωθεί η πυρίτιδα.
Πηγή: seleo
  Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ - Ανοίγουν οι δρόμοι
Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 15.00 τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, ενώ σιγά σιγά ανοίγουν και οι γύρω δρόμου, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν και όσοι χρησιμοποίησαν τα ΙΧ τους.
  “Σε πολύ καλή κατάσταση ο πυροδοτικός μηχανισμός”
"Όλα έγιναν στην εντέλεια" σχολίασε μετά το πέρας της επιχείρησης αδρανοποίησης και μεταφοράς της βόμβας από το Κορδελιό, ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικόλαος Φανιός.

Σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων που στήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Φανιός σημείωσε:" Αυτό που ήταν ξένο για εμάς ήταν ότι η βόμβα βρέθηκε σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Όλα έγιναν στην εντέλεια. Η βόμβα μεταφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο και εκεί θα γίνει η εξουδετέρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει μία τεράστια έκρηξη, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν". 

Ο κ. Φανιός πρόσθεσε ότι η βόμβα ήταν αμερικανικής προέλευσης, 250 λιμπρών και ο πυροδοτικός της μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση". Πηγή: thestival
  Τζιτζικώστας: Τέλος καλό, όλα καλά
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο συναγερμός έχει λήξει καθώς η βόμβα απομακρύνθηκε και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.  

"Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας" είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας.
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
  Λήξη συναγερμού - Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι
Σε λίγη ώρα η βόμβα και η αυτοκινητοπομπή που τη συνοδεύει θα φτάσει στο πεδίο βολής όπου και θα... περάσει στην ιστορία με την καταστροφή της.

Δείτε το βίντεο από τη μεταφορά της βόμβας.
  Σε εξέλιξη το δεύτερο στάδιο!
Εδώ και μερικά λεπτά έχει ξεκινήσει η μεταφορά της βόμβας στο πεδίο βολής, όπου και θα γίνει η ελεγχόμενη έκρηξη.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα η διαδικασία είχε συναντήσει εμπόδια, ωστόσο μια τεράστια πομπή με οχήματα του στρατού, περιπολικά, μηχανές και άλλα οχήματα έχει ήδη ξεκινήσει και συνοδεύει τη βόμβα στο σημείο όπου θα καταστραφεί για πάντα.
Πρόκειται για πεδίο βολής, περίπου 60 χιλιόμετρα από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα, στο πρατήριο βενζίνης στο Κορδελιό.
  Με καθυστέρηση η μεταφορά... λόγω χώματος
Με καθυστέρηση θα αρχίσει η επιχείρηση μεταφοράς της βόμβας από το Κορδελιό στο Πεδίο Βολής.
Κατά την διάρκεια απόσυρσης της βόμβας από την τρύπα που βρέθηκε, έπεσαν πολλά χώματα. Αυτό σε συνδυασμό με την λάσπη, προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση σε όλη την διαδικασία.
Η μεταφορά της, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, θα αρχίσει από λεπτό σε λεπτό, ενώ ήταν είχαν ενημερώσει για τις 14:00 και η αρχική ώρα που θα άρχιζε η επιχείρηση μεταφοράς ήταν στις 13:00. Θα υπάρξει ενημέρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όταν η πομπή θα ξεκινήσει για το Πεδίο Βολής «Ασκού – Προφήτη».
Πηγή: seleo
  Αυτή είναι η μονάδα που απενεργοποίησε τη βόμβα
Δείτε ποια είναι η αποστολή και η εκπαίδευση των ναρκαλιευτών του ΕΣ που έφεραν εις πέρας την επικίνδυνη αποστολή ΕΔΩ 
  Συμμαχικό... λάθος η βόμβα!
Η βόμβα που "περίμενε" 74 σχεδόν χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης για να εξουδετερωθεί με την γιγαντιαία επιχείρηση σήμερα, δεν είναι ιστορικό "ενθύμιο" των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Εγγλέζων συμμάχων "φίλων" μας...
Ένα φρικαλέο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς, και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που ..."διασώζονται" μέχρι σήμερα.

Διαβάστε την απίστευτη ιστορία της βόμβας
  Απενεργοποιήθηκε η βόμβα
Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom