Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Συναγερμός στο πεντάγωνο από νέα τουρκική πρόκληση! - Πυρά από τουρκικό πολεμικό πλοίο κοντά στο Φαρμακονήσι!


- Το τουρκικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα
- Πραγματοποίησε βολές με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι
- Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τον έλεγχο της κατάστασης


Την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας βρίσκονται στο Μόναχο και ουσιαστικά θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για τη Διάσκεψη Ασφαλείας η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται σε επικίνδυνο βαθμό.
Όπως έγινε γνωστό ένα τουρκικό σκάφος αφού παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε σε περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων όπου πραγματοποίησε βολές.

Οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει περιοχή για άσκηση. Παρά την αντίστοιχη ελληνική οδηγία η Άγκυρα προχώρησε στέλνοντας ένα περιπολικό σκάφος, το “Κουσάντασι”, το οποίο το πρωί κινήθηκε ανατολικά από το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και στη συνέχεια πραγματοποίησε βολές στη θαλάσσια περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό πλοίο το οποίο βρισκόταν από την πρώτη στιγμή υπό τη διακριτική παρακολούθηση ελληνικής κανονιοφόρου αποχώρησε κινούμενο πίσω προς τα τουρκικά παράλια.

Σε κάθε περίπτωση η παραβίαση των εθνικών υδάτων και τα πυρά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μια σοβαρή πρόκληση.
http://www.newsit.gr/

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το συμβάν:

Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: