Ενας ηλικιωμένος βαδίζει μπροστά το «μνημείο της δραχμής». Ο Νίκος Ξυδάκης έφερε ξανά στο τραπέζι το θέμα του εθνικού νομίσματος για να ανασκευάσει λίγο αργότερα...
Γράφει η Αγγελική ΚαραγεώργουErrare humanum est - σε ελεύθερη μετάφραση, τα σφάλματα είναι ανθρώπινα.
Μόνο που στην περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη και της δήλωσής του για συζήτηση περί δραχμής δεν πρόκειται για λάθος. Ούτε, φυσικά, για πλάνη.
Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις τρεις συμπληρωματικές τοποθετήσεις του - αν και η πρώτη εξελήφθη ως ανασκευή - που συνόδευσαν την αρχική του δήλωση. Από τις χθεσινές παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Εκφράζει ή θα μπορούσε να εκφράζει ο Ξυδάκης το Μέγαρο Μαξίμου σ' αυτό το θέμα;
Ολα ξεκίνησαν στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού» και συνέχισε εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, επί της ουσίας πολιτική και εθνική, που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια και φυσικά να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
Από το κάδρο της αρχικής δήλωσης του Νίκου Ξυδάκη, βεβαίως, δεν έλειψαν οι αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Στον τελευταίο επέρριψε ευθύνες, τονίζοντας πως για τη συζήτηση περί δραχμής «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις, εγώ δεν κουβεντιάζω;», ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ υπογράμμισε πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».
Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε όμως η τελευταία του φράση. «Μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί μπορεί να έχεις κάποιες πληροφορίες που δεν τις έχει ο κόσμος γιατί δεν του τις λέμε κιόλας. Αυτή τη στιγμή ο κυνισμός των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει. Να καταλάβει και ο κόσμος ότι έχουμε κάποια όρια. Αν οι πολιτικοί γίνουν κλωτσοσκούφι του κ. Σόιμπλε ή του Βερολίνου, κινδυνεύει η εμπιστοσύνη στο ίδιο το πολίτευμα» είπε χαρακτηριστικά.
ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ
Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο. Ο Ξυδάκης λίγες ώρες αργότερα με ανάρτησή του στο facebook, υπό τον τίτλο «περί δαιμονίων», υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή, καλώντας όσους ενδιαφέρονται να ανατρέξουν στις δημόσιες παρεμβάσεις του στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν για να το εξακριβώσουν. Μάλιστα, αιτιολόγησε τη θέση του επισημαίνοντας πως «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού». Η ανατροπή όμως έγινε λίγα λεπτά αργότερα στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, αν και παραδέχθηκε ότι η δήλωσή του έγινε σε λάθος χρόνο, στην ερώτηση «Πάση θυσία στο ευρώ ή επανέρχεστε σε αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας, ότι "το νόμισμα δεν είναι ταμπού";» δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Περιορίστηκε σε κάτι πιο γενικόλογο, ότι δηλαδή «πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός. Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ».
«ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ;».
«Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση διά του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι ακριβώς εννοούν;» ήταν η πρώτη αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση του».
Ομοίως και ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε πως «όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική». Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη ότι «η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που από διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ».
«Μέρος της Ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η Αννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε τη δημοσίευση του σχεδίου που έχει εκπονήσει ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ».
Αντιδράσεις υπήρξαν χθες όμως και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα ωφελούσε μόνο τη Γερμανία, ενώ ο Δημήτρης Βέττας τόνισε ότι «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση».
Με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο...
Το βράδυ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πάντως, ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε πως ήταν τυχαία η αναφορά του στη δραχμή και ότι ο ίδιος είναι «υπέρ της ευρωζώνης αλλά και καινούργιων σκέψεων». Μάλιστα αρνήθηκε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας πως απλώς «ζήτησε να ενημερωθεί τι είπα – κι ευτυχώς υπάρχει βίντεο, ξέρουμε τι λέμε». Ωστόσο απέφυγε την επιλογή να επαναφέρει την πρόταση για έναρξη της συζήτησης περί δραχμής.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου