Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

11 βήματα για να επιστρέψει η τρόικα - Τρεχάτε ποδαράκια μου να μην...


Με τίτλο: “11 βήματα για να επιστρέψει η τρόικα”,κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19/2 η Realnews, η οποία αποκαλύπτει τους όρους των δανειστών για κατ’ αρχήν συμφωνία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι γίνεται “αγώνας δρόμου για να βγει “λευκός καπνός” από το Eurogroup τη Δευτέρα” και αναφέρει:
- “Από τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έχουν εκτελεστεί τα τέσσερα, άλλα δύο πρέπει να λάβουν την τελική έγκριση των δανειστών και εννέα παραμένουν σε εκκρεμότητα”.

- “Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αλλαγές στα εργασιακά είναι τα κυριότερα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ”.

Το ρεπορτάζ της Realnews αναφέρεται στον “πυρετό διεργασιών για να αλλάξει στάση το ΔΝΤ” και σημειώνει: “Πιέσεις στον Τόμσεν να παραδεχθεί τα λάθη του, τα οποία επισημαίνει σε έκθεσή της η Κομισιόν, και να μην περιμένει τα επίσημα στοιχεία του Απριλίου”.

Μια σειρά από μέτρα καλείται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και για να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές της, που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η κατάσταση με τα προαπαιτούμενα, δεν μοιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Στην πράξη από τα 15 μέτρα, εκκρεμούν τα 9, μόλις τα 4 έχουν εκτελεστεί και 2 βρίσκονται υπό επαλήθευση.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχουν υλοποιηθεί

Υιοθέτηση ενός Προϋπολογισμού για το 2017 για την επίτευση στόχους για πρωτογενές έλλειμα 1,75% του ΑΕΠ
Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού εσόδων

Νομοθέτηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος

Καθιέρωση και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων HCAP

Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των επενδύσεων αδειών σε τρεις βασικούς τομείς

Υπό επαλήθευση

Υιοθέτηση νομοθεσίας και μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πχ εταιρικό δίακιο περί αφερεγγυότητας, νομική προστασία για τους υπαλλήλους που διαγράφουν τα χρέη

Εκκρεμούν

Υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (πχ τις κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, προώθηση των γενοσήμων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας

Θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών

Οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Προώθηση μεγάλων έργων ιδιωτικοποιήσεων, πχ περιφερειακά αεροδρόμια, το λιμάνι του Πειραιά, το Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικό

Ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές με βάση έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα

Εφαρμογή των (+/- 230) συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού

Άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών

Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου

Λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τα βήματα μέχρι την εκταμίευση
Στην πράξη τα βήματα μέχρι την εκταμίευση, που είναι και το ζητούμενο, είναι πάρα πολλά.

Πρώτον, τη Δευτέρα ή το συντομότερο δυνατόν, οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμφωνήσουν με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον στους “όρους επιστροφής της τρόικας”, δηλαδή την ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα για μια τριετία ως πενταετία (ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί) και τη λήψη των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων 2 μονάδων του ΑΕΠ.

Δεύτερον, να επιστρέψει η τρόικα και να συνομολογήσει με τις αρχές μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται το σύνολο των όρων που η Ελλάδα πρέπει να εκτελέσει ως την εκταμίευση. Η συμφωνία αυτή, θα περιέχει πρόβλεψη για ποσό επόμενης δόσης και ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Τρίτον, να συνέλθει εκ νέου το Eurogroup και να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία, να διαλέξει προαπαιτούμενα προς εκτέλεση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και να τα συνδέσει με τμήματα της εκταμίευσης.

Σε αυτό το ανακοινωθέν του Eurogroup θα πρέπει ιδανικά να περιληφθεί και η επίσημη ανακοίνωση ότι το ΔΝΤ θα προτείνει στο ΔΣ του, χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θα πρέπει, στη συνέχεια, να συνεδριάσει το ΔΣ στην Ουάσινγκτον και να το εγκρίνει.

Πέμπτον, η τρόικα να ξανακατέβει στην Αθήνα και να πιστοποιήσει την εκτέλεση prior actions , να συντάξει έκθεση συμμόρφωσης και τέλος οι υπουργοί να εγκρίνουν την όποια εκταμίευση.

Ταυτόχρονα θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυχόν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και όταν όλα είναι στη θέση τους, τότε θα μπορεί το ESM να ξαναρχίσει να στέλνει χρήματα στην Ελλάδα.

Real News 19/2/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: