Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ρίο 2016: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μέσα φιέστα, έξω δακρυγόνα

Οι αριθμοί, τα μετάλλια, οι πρωτιές, η ελληνική αποστολή και το πλήρες πρόγραμμα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των αθλημάτων

της Ιωάννας Μπρατσιάκου

Φωτογραφίες: www.rio2016.com
Σε ολυμπιακούς ρυθμούς το Ρίο ντε Τζανέιρο από την Παρασκευή 5 έως το Σάββατο 21 Αυγούστου οπότε και ολοκληρώνονται οι τριακοστοί πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πρώτοι στην ιστορία του θεσμού που διοργανώνει χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η τελετή έναρξης θα γίνει στο περίφημο στάδιο Μαρακανά στις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Βραζιλίας. Καθώς η Ελλάδα είναι έξι ώρες μπροστά, στη χώρα μας η τελετή θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ βιντεοσκοπημένη στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, 6 Αυγούστου.

Το πλήρες πρόγραμμα της τηλεοπτικής μετάδοσης

Card  

Στους αγώνες συμμετέχουν 10.500 αθλητές από 206 χώρες, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά του Κοσόβου και του Νοτίου Σουδάν. Τα μέλη των εθνικών αποστολών θα διαγωνιστούν σε 42 αθλήματα, μεταξύ των οποίων το γκολφ και το ράγκμπι που επανέρχονται ως ολυμπιακά αγωνίσματα μετά από 112 και 92 χρόνια αντίστοιχα.
Οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε 33 σημεία εντός του Ρίο, πλην ορισμένων που θα φιλοξενηθούν στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, στο Σάο Πάολο και στη Μανάους.  Περίπου 7,5 εκατ. εισιτήρια ήταν διαθέσιμα προς πώληση, με τις τιμές να κυμαίνονται από 10 ευρώ έως και 1.200.




Για τη διεκπεραίωση των αγώνων εργάζονται 90.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50.000 εθελοντές. Για την ασφάλεια των Αγώνων έχουν επιστρατευτεί 85.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του Λονδίνου.  Στη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ και τον αποκλεισμό των αθλητών της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των αγώνων, 200 αξιωματούχοι θα διενεργήσουν περίπου 5.500 ελέγχους αντι-ντόπινγκ. Για την ειδησεογραφική κάλυψη των αγώνων έχουν μεταβεί στη Βραζιλία 20.000 δημοσιογράφοι.
Οι αθλητές διεκδικούν συνολικά 5.130 μετάλλια που κατασκευάστηκαν στο Νομισματοκοπείο της Βραζιλίας. Κάθε ένα ζυγίζει 500 γραμμάρια και είναι φτιαγμένο ως επί το πλείστον από ασήμι. Το χρυσό μετάλλιο περιέχει 494 γραμμάρια ασήμι και μόλις 6 γραμμάρια του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου, ενώ η αξία του υπολογίζεται σε 600 αμερικανικά δολάρια.


Ζήσε το πάθος σου

Το σλόγκαν των φετινών αγώνων είναι “Viva sua paixã” που σημαίνει “Ζήσε το πάθος σου”. Η μασκότ είναι ένα κίτρινο-μπλε πλάσμα που αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της Βραζιλίας και ονομάζεται «Vinicius», από τον Βραζιλιάνο ποιητή και μουσικό Vinicius de Moraes.
Με τον προϋπολογισμό άλλωστε να κυμαίνεται στο 1/10 του αντίστοιχου του Λονδίνου, οι ιθύνοντες της τελετής έναρξης πόνταραν πολλά στο πάθος. Όπως είχε δηλώσει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτηςΦερνάντο Μεϊρέλες, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την ταινία “Cidade de Deus” (“Η πόλη του Θεού”), το βασικό της χαρακτηριστικό θα είναι η αυθεντικότητα και σκοπό δεν θα έχει να υμνήσει τη Βραζιλία αλλά ολόκληρο τον πλανήτη και να περάσει το μήνυμα για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό βεβαίως δεν θα εμποδίσει τους 109 εκτοξευτές να κάνουν τη νύχτα μέρα πάνω από το στάδιο Μαρακανά με 3 τόνους πυροτεχνήματα.

Για πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης και λήξης θα γίνει σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Οι Ολυμπιακοί του Ρίο άλλωστε συγκεντρώνουν αρκετές πρωτιές. Είναι όπως είπαμε οι πρώτοι που λαμβάνουν χώρα στη Λατινική Αμερική, οι πρώτοι σε χώρα που μιλούν πορτογαλικά και η πρώτη με μια αποστολή που δεν εκπροσωπεί κάποιο έθνος αλλά συνολικά τους πρόσφυγες.
Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων συγκροτήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και απαρτίζεται από 10 αθλητές. Οι πέντε εξ αυτών είναι από το Νότιο Σουδάν και θα διαγωνιστούν σε αγώνες δρόμου, ο ένας είναι από την Αιθιοπία και θα τρέξει στον Μαραθώνιο, δύο είναι από τη Συρία και θα διαγωνιστούν στην κολύμβηση ενώ ένας ακόμα από το Κονγκό θα λάβει μέρος στους αγώνες τζούντο.

Γιατί στο Ρίο

Το γεγονός ότι οι αγώνες δεν είχαν διοργανωθεί ξανά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής καθώς και η συνεισφορά που θα μπορούσαν να έχουν στην ανάπτυξη της Βραζιλίας ήταν δύο παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Ρίο το 2009. Πολλά όμως άλλαξαν από το 2009, όταν Βραζιλία παρουσίαζε διψήφια ανάπτυξη, και η οικονομία της βρισκόταν στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Επτά χρόνια μετά, μελέτη της Goldman Sachs εκτιμά ότι τα 10 περίπου δισεκατομμύρια που διοχετεύθηκαν σε υποδομές και logistics για τις ανάγκες των αγώνων δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, η οποία μάλιστα έφτασε στο παρά πέντε της διοργάνωσης αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Μελέτες για επικίνδυνα μολυσμένα νερά και ειδήσεις για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των υποδομών και έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ δεν ήταν λίγες οι αποστολές που ανέφεραν προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Ολυμπιακό χωρίο.

“Ειδικότερα το θέμα των μετακινήσεων αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη των Αρχηγών αποστολής όλων των Ολυμπιακών ομάδων. Οι διαμαρτυρίες αφορούν ακόμα και τη ματαίωση εξ αιτίας των οδηγών προπονήσεων αθλητών και ομάδων. Ελπίζω ότι μέχρι την τελετή έναρξης να βελτιωθεί η κατάσταση” δήλωσε σχετικά ο Αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους Έλληνες αθλητές. “Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές μας. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έκδηλη πίστη και αισιοδοξία από όλους που υπόσχονται να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να προσφέρουν υπερηφάνεια και χαρά στους Έλληνες φιλάθλους”.

Η ελληνική αποστολή

Συνολικά είναι 97 οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες που εξασφάλισαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

ΣΤΙΒΟΣ 26

Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ)
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)
Λυκούργος Τσάκωνας (200μ.)
Μαρία Μπελιμπασάκη (200μ.)
Αντώνης Μάστορας (ύψος) (είναι τραυματίας)
Κώστας Μπανιώτης (ύψος)
Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια)
Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ (50χλμ. και 20χλμ. βάδην)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην)
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δίσκος)
Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος)
Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος)
Χριστόφορος Μερούσης (μαραθώνιος)
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)
Nίκος Σκαρβέλης (σφαίρα)
Αλεξία Πάππας (10.000)
Παναγιώτα Τσινοπούλου (20χλμ. βάδην)
Παναγιώτα Βλαχάκη (Μαραθώνιος)
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)
Λίλη Αλεξούλη (μήκος)
Mιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία)
Mιχάλης Καλομοίρης (μαραθώνιος)
Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 εμπόδια)
Ειρήνη Βασιλείου (400μ.)
Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 15

Κριστιάν Γκολομέεφ (50μ. και 100μ. ελεύθερο)
Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα)
Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο)
Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική)
Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο)
Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο)
Σπύρος Γιανιώτης (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)
Κέλυ Αραούζου (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)
Αννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα)
Απόστολος Χρήστου (100 ύπτιο)
Δημήτρης Κουλούρης (200μ. πρόσθιο)
Χρήστος Κατραντζής (4Χ100 ελεύθερο)
Θοδώρα Γιαρένη (50μ. ελεύθερο)
Κριστέλ Βουρνά (100μ. πεταλούδα)
Δημήτρης Δημητρίου (400μ. ελεύθερο)

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 2

Ντουέτο
Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 13

Εθνική ομάδα των ανδρών

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 7

Βύρωνας Κοκκαλάνης (RS:Χ)
Τζέλη Σκαρλάτου (RS:Χ)
Παύλος Καγιαλής,
Παναγιώτης Μάντης (470)
Γιάννης Μιτάκης (Φιν)
Σοφία Μπεκατώρου - Μιχάλης Πατενιώτης (Νacra 17)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 2

Ευθύμης Μίττας (σκητ)

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ 10

Κατερίνα Νικολαΐδου,
Σοφία Ασουμανάκη (διπλό σκιφ γυναικών)
Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης (τετράκωπος ανδρών)
Μαγδανής Παναγιώτης, Ντούσκος Στέφανος, Γιάνναρος Σπύρος, Πέτρου Γιάννης (τετράκωπος άνευ ελαφρών βαρών) και αναπληρωματικοί: Λευτέρης Κόνσολας και Θωμάς Καραμήτρος.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 9

Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη)
Bλάσης Μάρας (ενόργανη)
Βαρβάρα Φίλιου (ρυθμική)
Βάσω Μιλλούση (ενόργανη)
Εθνική ομάδα ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη)

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ 3

Γιάννης Ταμουρίδης (ποδηλασία δρόμου)
Xρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας)
Δημήτρης Αντωνιάδης (ορεινή ποδηλασία)

ΞΙΦΑΣΚΙΑ 2

Βάσω Βουγιούκα
Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 1

Παναγιώτης Γκιώνης

ΠΑΛΗ 1

Μαρία Περβολαράκη

ΤΖΟΥΝΤΟ 2

Ηλίας Ηλιάδης
Ρομάν Μουστόπουλος

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ 1

Θόδωρος Ιακωβίδης 85κ.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ 1

Ευαγγελία Ψάρρα

Οι σταρ της διοργάνωσης

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία σπρίντερ που μπήκε ποτέ σε Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, ο Τζάστιν Γκάτλιν, επιστρέφει μετά την τιμωρία του για χρήση αναβολικών με στόχο να μην ξαναδεί την πλάτη του Μπολτ  όπως συνέβη στο Λονδίνο το 2012.
Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ θα είναι εκεί στα 100 και στα 200 για τους τελευταίους του αγώνες.
Η κυρίαρχος στα 100 μέτρα από την Τζαμάϊκα, Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις, θέλει να γίνει η πρώτη αθλήτρια με 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο 100άρι.
Ο άσσος της Μπαρτσελόνα Νειμάρ ηγείται της προσπάθεια ενός έθνους που ζει και πεθαίνει για το ποδόσφαιρο να διασώσει το γόητρό του.
Το νούμερο 1 στο γυναικείο τένις, Σερένα Ουίλιαμς, θα είναι εκεί για 4η φορά και θα κυνηγήσει το 5ο και 6ο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο 31χρονος Μάικλ Φελπς παίρνει μέρος στους 5ους Αγώνες του έχοντας κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια από οποιονδήποτε: 22 συνολικά, εκ των οποίων τα 18 χρυσά.
http://news247.gr/

Ρίο 2016: Μέσα φιέστα, έξω δακρυγόνα

Σχεδόν 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στο ξεκίνημα της μεγάλης γιορτής. Μαζί τους 8.000 εθελοντές και περίπου 11.000 αθλητές από 205 χώρες, γέμισαν το γήπεδο ορόσημο του Ρίο. Επεισόδια και οδομαχίες στο Ρίο πριν από την τελετή έναρξης

H αστυνομία της Βραζιλίας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες αερίου, προκειμένου να διαλύσει μια μικρή διαδήλωση κοντά στο στάδιο Μαρακανά, που φιλοξενεί την τελετή έναρξης  των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανέφερε το Reuters.
AdTech Ad

Η διαμαρτυρία, στην οποία προέβησαν μερικές εκατοντάδες ανθρώπων, ήταν ενάντια στην διαφθορά και τις υπερβολικές δαπάνες για τους Αγώνες, σε μία στιγμή που η Βραζιλία περνάει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.


Ωδή στο περιβάλλον, ιστορία, μουσική και Ζιζέλ στην τελετή έναρξης


Απόλυτα προσαρμοσμένη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας ήταν η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε στη θρυλική αρένα του Μαρακανά παρουσία 60.000 θεατών. Λιγότερο πλούσια (μισό κόστος σε σχέση με τους Αγώνες του Λονδίνου), πιο μικρής κλίμακας, με λιγότερα ειδικά εφέ και χρήση τεχνολογίας σε σχέση με την πιο πρόσφατη, αλλά γεμάτη πάθος, ταπεινή αλλά και σύγχρονη, η τελετή βασίστηκε στην βραζιλιάνικη κουλτούρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.    
 
Σχεδόν 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στο ξεκίνημα της μεγάλης γιορτής. Μαζί τους 8.000 εθελοντές και περίπου 11.000 αθλητές από 205 χώρες, γέμισαν το γήπεδο ορόσημο του Ρίο αλλά και ολόκληρης της Βραζιλίας. Κεντρικό θέμα της παράστασης, σκηνοθέτης της οποίας ήταν ο Φερνάντο Μεϊρέλες, η βιωσιμότητα, το χαμόγελο και η ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν, όπως επίσης οι αναφορές στον Αμαζόνιο και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μια ωδή στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσει την αποψίλωση, βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
Στις κερκίδες του ιστορικού σταδίου προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή έναρξης, βρέθηκαν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων οι Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν κ.α. Την τελετή έναρξης, μέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών, παρακολούθησαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Ειρήνη και... Ζιζέλ


Πυροτεχνήματα από τη στέγη του Μαρακανά και ο κύκλος της ειρήνης στη μέση του σταδίου, σε συνδυασμό με την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης του Ρίο από το μακρινό παρελθόν (άφιξη ευρωπαίων και η συνάντησή τους με τους αυτόχθονες, άφιξη αφρικανών και αράβων) μέχρι τις πόλεις του σήμερα, συνέθεταν ένα σκηνικό εντυπωσιακό, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Μεϊρέλες.
Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους. Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962.
 
Τις διαφορές και τη αδιαλλαξία στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και το κομμάτι της χειραφέτησης, παρουσίασαν περισσότεροι από 1.000 χορευτές, μέχρι τη στιγμή που η ηθοποιός Λίλα Γκαζέ τους κάλεσε να αλλάξουν τον κόσμο. «Να κοιτάξουμε για τα πράγματα που μας ενώνουν και να γιορτάσουμε τις διαφορές μας», είπε από μικροφώνου η γνωστή Βραζιλιάνα καλλιτέχνης. Και ο χορός δεν άργησε να ξεκινήσει. Ένα πραγματικό πάρτι που ξεσήκωσε όλον τον κόσμο που βρισκόταν στις κερκίδες του Μαρακανά.

Στο προσκήνιο ο πλανήτης Γη


Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην αλλαγή του κλίματος και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας. Εικόνες ανησυχητικές που όμως στο τέλος, έκρυβαν ένα μήνυμα όταν ένα παιδί-ηθοποιός, βρήκε έναν σπόρο. Τον σπόρο της ελπίδας για ένα πράσινο μέλλον. Πιο οικολογικό. Προστατεύοντας τα δάση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να μειωθεί, κι αυτό ακριβώς το μήνυμα προσπάθησαν να περάσουν οι διοργανωτές της τελετής.
Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη.

Και μετά το πάρτι η... παρέλαση


Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη στο στάδιο μπήκε η Ελλάδα, με σημαιοφόρο την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία με την Γένι Μάκρες να βρίσκεται μπροστά από τους 462 αθλητές και αθλήτριες της χώρας της.
 
Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία. Τους πρόσφυγες φρόντισε να τους καλωσορίσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ στην ομιλία του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Πράσινοι Ολυμπιακοί κύκλοι


Και οι εκπλήξεις των Βραζιλιάνων δεν είχαν τελειώσει. Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Ολυμπιακοί κύκλοι, που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.

Στον Κιπ Κέινο το βραβείο της ΔΟΕ


Ο Κενυάτης τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στον στίβο) σε Μεξικό και Μόναχο, Κιπ Κέινο, έγινε ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με το Olympic Laurel για την προσφορά του στην κοινωνία. Ο Κιπ Κέινο, έχει δημιουργήσει κέντρο φροντίδας απόρων και παιδιών στην Κένυα. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανθρωπιστή και έναν μεγάλο αθλητή, τον οποίο η ΔΟΕ και προσωπικά ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να βραβεύσει.

Έναρξη, όρκοι και Ολυμπιακή φλόγα


Ο υπηρεσιακός (προσωρινός) πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, ενώ τον Ολυμπιακό όρκο αθλητών, κριτών και προπονητών έδωσαν οι Ρόμπερτ Σάιτ (Ιστιοπλοΐα), Μαρτίνο Νόμπρε (Στίβος) και Αντριάνα Σάντος (Μπάσκετ), αντίστοιχα. Έξι σπουδαίες προσωπικότητες του βραζιλιάνικου αθλητισμού, ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία. Πρόκειται για τους Όσκαρ Σμιντ (Μπάσκετ), Μάρτα Βιέιρα (Ποδόσφαιρο), Σάντρα Πιρές Ταβάρες (Μπιτς Βόλεϊ), Χοακίμ Κρουζ (Στίβος), Τόρμπεν Γκρελ (Ιστιοπλοία), Εμάνουε Ρέγκο (Μπιτς Βόλεϊ).
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι. Ένας βωμός εμπνευσμένος από τη ζωή στον Τροπικό. Η Ολυμπιακή φλόγα, σε λίγη ώρα από τώρα, θα ανάψει και στον δεύτερο βωμό, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί ο στίβος.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πάνω σε ερείπια και ανθρώπινο πόνο στήνεται η βιομηχανία του θεάματος...

Read more: Go to TOP and Bottom