Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τραγικό: «Αν κλείσουν το Άσυλο Ανιάτων θα πεθάνω» (video)

Γράφει η Ελένη Σάκο
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στο Άσυλο Ανιάτων, το οποίο κινδυνεύει με λουκέτο μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για την ακρίβεια η τελική απόφαση για τη λειτουργία του νοσοκομείου θα παρθεί στη Γενική Συνέλευση η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τα εξώδικα που έχει στείλει η Διοίκηση στους συγγενείς των ασθενών.

Αποκλειστικά υπεύθυνη για το κλείσιμο του ιδρύματος φέρεται να είναι η Διοίκηση, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο.
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι, που ωθούν την Διοίκηση να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα;
as150713Η Πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Δέσποινα Πλάκα δίνει απάντηση στο ερώτημα αναφέροντας: «Θέλουν να καρπωθούν την τεράστια περιουσία που έχει το Άσυλο. Πληροφοριακά πρόκειται για 1500 ακίνητα και μια μεγάλη έκταση στρεμμάτων στο Γαϊδουρονήσι. Δ διώχνοντας από πάνω τους το βάρος του νοσοκομείου και της περίθαλψης των ασθενών, για τους οποίους έχει δοθεί αυτή η περιουσία από Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι φιλάνθρωποι και πραγματικά άφησαν την περιουσία τους και το υστέρημά τους για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να ζουν και να περιθάλπονται αξιοπρεπώς.»
Τι δηλώνει η πρόεδρος των εργαζομένων κα Δέσποινα Πλάκα
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Άσυλο είναι η ανεπαρκής νοσηλευτική περίθαλψη των τροφίμων. «Η νοσηλεία των ασθενών δεν είναι ικανοποιητική καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ελάχιστο» δηλώνει η κα Δέσποινα Πλάκα και συμπληρώνει » έχουμε επανειλημμένως επισημάνει στη Διοίκηση ότι το προσωπικό δεν μπορεί να προσφέρει τη στοιχειώδη και απαραίτητη φροντίδα για τους ασθενείς, αλλά η Διοίκηση κωφεύει και δεν προσλαμβάνει επιπλέον άτομα καθώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα».
Συγκεκριμένα το ίδρυμα απαριθμεί 195 τρόφιμους και το προσωπικό που καλείται να φροντίσει και να περιποιηθεί τους ανθρώπους αυτούς είναι 120 άτομα σε όλες τις ειδικότητες τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν σε 24ωρη βάση, είναι δηλαδή κάτω και από το προσωπικό ασφαλείας που οφείλει το ίδρυμα να έχει σε περίπτωση απεργιών.
Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι εδώ και 8 μήνες είναι απλήρωτοι αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τρόφιμους.
» Το πρόσχημα της Διοίκησης και η δικαιολογία για τα χρήματα τα οποία δεν έχει καταθέσει ακόμα στους λογαριασμούς των εργαζομένων για την πληρωμή των μισθών είναι ότι δεν υπάρχουν, πράγμα το οποίο δεν αληθεύει καθώς έχουμε πάρει νοσήλεια από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και τον Σεπτέμβρη» υποστηρίζει η Πρόεδρος των εργαζομένων.
Ακόμα προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση δεσμεύτηκε και υπέγραψε ότι θα πληρώσει τους εργαζόμενους, όταν αυτοί απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες παρατηρούμε ότι δεν το έχει υλοποιήσει ακόμα με αποτέλεσμα ένα μέρος των εργαζομένων να κάνει αγωγή για τα δεδουλευμένα του».
slider-ktirio-indexΑξιοπρόσεκτη είναι όμως και η δήλωση ενός πρώην εργαζόμενου του ιδρύματος ο οποίος αναφέρει : » Στο Άσυλο υπήρχαν τα πάντα, είναι από το πιο πλούσιο ίδρυμα των Βαλκανίων,μιλάμε για πολύ χρήμα, τι έγινε αυτό; Πόσο τρώνε οι τρόφιμοι; » και χαρακτηριστικά συμπληρώνει «το πρόβλημα είναι στα λαμόγια, ερχόντουσαν με ποδήλατο και φεύγανε με Ferrari, δυστυχώς τα φάγανε«.
Οι δηλώσεις των τροφίμων
Απόγνωση και απελπισία έχει προκαλέσει στους τρόφιμους το γεγονός ότι η Διοίκηση σκοπεύει να κλείσει το Άσυλο.
Οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο πράγμα που φαίνεται να μην ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα διοίκηση και πολιτεία. Οι ασθενείς εδώ και πολύ καιρό συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά και φυσικά εκφράζουν την αντίρρηση τους στο κλείσιμο του ιδρύματος.
Σύμφωνα με τους ίδιους οι οποίοι έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο ίδρυμα θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη προσωπικού. Ειδικότερα αναφέρουν ότι δεν θέλουν να κλείσει το ίδρυμα και αναρωτιούνται που θα πάνε τα 300 άτομα του ιδρύματος(;).
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της κυρίας Ζαχαρούλας η οποία αναφέρει: » αν μας πάρουν στα σπίτια τους ευχαρίστως να φύγουμε » ακόμα προσθέτει με δάκρυα στα μάτια » Προτιμώ να πεθάνω παρά να φύγω από δω,από δω δεν φεύγουμε ζωντανοί , πεθαμένοι φεύγουμε, ζωντανοί όχι«.
Απαγόρευσαν την είσοδο στο συνεργείο και την δημοσιογράφο του ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο θυρωρός του Ιδρύματος απαγόρευσε την είσοδο στο συνεργείο του Αction24 και στη (υπογράφουσα) δημοσιογράφο του ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας, είχε επιτρέψει την είσοδο σε άλλο συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης.
Για ποιο λόγο όμως μας απαγόρευσαν την είσοδο; Τι θέλει να κρύψει η Διοίκηση; Τι ΔΕΝ θέλει να δείξει η κάμερα και ποιοι ΔΕΝ θέλει να μιλήσουν στα μικρόφωνα της εκπομπής;
Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ για να σας λυθούν οι απορίες (αρχίζει στο 8′ 37″):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom