Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος πενθεί το χαμό του Τάσου Μητσόπουλου

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους, την αναβολή όλων των επίσημων εκδηλώσεων καθώς και η συμμετοχή όλων των πολιτικών. Οι παρελάσεις και οι δοξολογίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά ως ένδειξη τιμής στον Τάσο Μητσόπουλο.

Αύριο θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα στις 12 το μεσημέρι χωροστατούντος και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Θλίψη και οδύνη σε ολόκληρη την Κύπρο προκάλεσε ο αδόκητος θάνατος του υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου. Πολιτικοί, συνεργάτες, φίλοι, συγγενείς και απλός κόσμος, όλοι έχουν ένα καλό λόγο να πουν για τον Τάσο Μητσόπουλο, το καλό παιδί της πολιτικής.

Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή του ο υπουργός Άμυνας, Τάσος
Μητσόπουλος, ο οποίος υπέστη χθες ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ομάδας γιατρών από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, ο Τάσος Μητσόπουλος έσβησε στις 13:30 μετά το μεσημέρι.

«Η κατάσταση της υγείας του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την αρχή ο ασθενής υπέκυψε στο μοιραίο. Ώρα θανάτου 1.30 μμ», αναφέρει το λιτό ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού.

Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν από τους πλέον αγαπητούς πολιτικούς, αλλά κυρίως ανθρώπους στην Κύπρο. Έχαιρε εκτίμησης από συνεργάτες, αλλά και από πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην αγαπημένη του Λάρνακα, όπου εκλεγόταν από το 2006 βουλευτής, συγκέντρωνε τα ψηλότερα ποσοστά από όλους τους υποψηφίους με αποτέλεσμα να εκλέγεται ως πρώτος βουλευτής της επαρχίας.

Με ειδική έκτακτη συνεδρία θα τιμήσει τον Τάσο Μητσόπουλο η Επ. Άμυνας της Βουλής

Ειδική έκτακτη συνεδρία για να αποτίσει τη δέουσα τιμή στον αείμνηστο Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, ανακοίνωσε για τη Δευτέρα το πρωί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.
Σε ανακοινωθέν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο χαμό του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «διακρινόταν για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την προσήλωση σε αρχές και αξίες».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας θα πραγματοποιήσει Ειδική Έκτακτη συνεδρία της, τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στις 9:00 το πρωί για να αποτίσει τη δέουσα τιμή στον εκλιπόντα.

Η Επιτροπή εκφράζει τέλος τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάσου Μητσόπουλου.

Λόγια αγάπης και συμπαράστασης

«Χάνω ένα φίλο, συνάδελφο, αλλά κυρίως χάσαμε έναν έντιμο πολιτικό με ήθος», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

«Εκφράζω την βαθιά μου οδύνη για τον χαμό του Τάσου Μητσόπουλου. Η Βουλή θρηνεί το χαμό ενός άξιου πολιτικού άνδρα», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

«Ο Τάσος Μητσόπουλος έφυγε από τον κόσμο αυτό. Η οικογένειά του, η Κύπρος μας, έχουν χάσει έναν εξαίρετο άνθρωπο και έναν εξαίρετο πολιτικό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής.

«Χάσαμε τόσο πρόωρα ένα υπέροχο άνθρωπο. Οι σκέψη μας στους δικούς του. Στο καλό Τάσο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για εμάς τους φίλους του. Το γνωστό του ήθος, η πολιτική του επάρκεια. Ήταν πρότυπο ο Τάσος, ας μην γελιόμαστε. Η κληρονομιά που μας αφήνει είναι μεγάλη», ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Πελώρια απώλεια για το πολιτικό σύστημα της χώρας χαρακτήρισε το θάνατο του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι «η Κύπρος θρηνεί τον πιο ευπρεπή, τον πιο ηθικό, τον πιο τίμιο πολιτικό της», σημειώνοντας ότι τα λόγια αυτά τα λέει όχι υπό το βάρος της συγκίνησης αλλά διότι τα νιώθει και τα ένιωθε πάντα. «Ο Τάσος Μητσόπουλος είναι μια πελώρια απώλεια για το πολιτικό μας σύστημα και το ηθικό μας σύστημα», κατέληξε.

«Όσοι από εδώ και πέρα θα ασχοληθούν με την πολιτική, ας πάρουν παράδειγμα τον Τάσο Μητσόπουλο», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλούρης.

Συλλυπητήρια από τα κόμματα

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον απροσδόκητο θάνατο του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. Ο Τάσος Μητσόπουλος διακρινόταν για το πολιτικό και ανθρώπινο ήθος του, την αξιοπρέπεια και πολιτική μετριοπάθεια. Ευγενικός με όλους και πάντοτε. Συνιστά απώλεια για την πολιτική ζωή του τόπου ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Εκφράζουμε τα πραγματικά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, γνωρίζοντας πως δεν απαλύνει ούτε τον πόνο τους ούτε αντικαθιστά την μεγάλη τους απώλεια. Το ίδιο εκφράζουμε τα συλληπτήρια μας και στην παράταξη του, την οποία υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο για χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω το συγκλονισμό μου και τη βαθιά θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο του εκλεκτού ανθρώπου, Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν ένας πολιτικός άνδρας που διακρίθηκε για το ήθος, τη σεμνότητα και την εντιμότητά του. Υπηρέτησε με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και ανιδιοτέλεια τη χώρα μας, το λαό μας και το κόμμα του και δικαίως κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών ή ιδεολογικών απόψεων. Η κυπριακή πολιτική ζωή είναι από σήμερα φτωχότερη. Στη σύζυγο, τα παιδιά του και την ευρύτερη οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου και τους εύχομαι δύναμη και κουράγιο. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου εκφράζω και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δημοκρατικό Συναγερμό και τους φίλους και συνεργάτες του Τάσου Μητσόπουλου».

Η ηγεσία, οι αξιωματούχοι και τα μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζουν βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο χαμό του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. "Ο Τάσος Μητσόπουλος εκπροσωπούσε στην Πολιτική το ήθος, το μέτρο, την ευπρέπεια, την εντιμότητα και τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα του πολιτικού λόγου. Ως Βουλευτής, ως Υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο υπηρέτησε τον τόπο με ευαισθησία, σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Η κυπριακή πολιτική ζωή και η κυπριακή κοινωνία είναι από σήμερα φτωχότερες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, στην οικογένεια του Τάσου Μητσόπουλου και στην πολιτική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού", αναφέρει το κόμμα σε γραπτή δήλωσή του.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον άδικο χαμό του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. "Χάθηκε πρόωρα ένας άνθρωπος με πολιτικό ήθος που τον χαρακτήριζε η τιμιότητα και η καλοσύνη. Ένας καλός οικογενειάρχης, ένας καλός άνθρωπος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του", αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τη βαθιά και την ειλικρινή της θλίψη για το ξαφνικό θάνατο του Υπουργού Άμυνας. «Ο Τάσος Μητσόπουλος υπηρέτησε την πατρίδα του, με την ενεργό του εμπλοκή στον πολιτικό στίβο από νεαρή ηλικία και από διάφορες θέσεις. Η δράση και το ήθος του αποτελεί ένα λαμπρό και ελπιδοφόρο παράδειγμα στην πολιτική σκηνή του τόπου. Σεμνός, ακούραστος και ιδεολόγος, αγαπήθηκε από όλους τους πολίτες και όλους τους πολιτικούς, ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων. Η Κύπρος σήμερα έχασε ένα εξαίρετο άνθρωπο και ένα σπουδαίο πολιτικό που κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση των πολιτών. Στην οικογένεια και στους οικείους του, ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο. Καλό ταξίδι Τάσο. Αιωνία σου η μνήμη».

Πενθεί και η Ελλάδα

Οδύνη για το θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου, εξέφρασε και ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος

Οδύνη και ειλικρινή συλλυπητήρια, προς την οικογένεια του Τάσου Μητσόπουλου «αλλά και τον αδελφό κυπριακό λαό, για τον αδόκητο και άδικο χαμό του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας» εξέφρασε σε δήλωση του μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου του Τάσου Μητσόπουλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο Τάσος Μητσόπουλος υπήρξε ένας υπεύθυνος πολιτικός, ένας ωραίος άνθρωπος, ο οποίος, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, σε όποιο αξίωμα και αν υπηρέτησε, εργάστηκε άοκνα, για τα δίκαια του λαού της Κύπρου. Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αποφάσεις Δήμου Λάρνακας

Μεσίστιες, μέχρι την ημέρα της κηδείας του Υπουργού Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου, θα κυματίζουν οι σημαίες στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ο Δήμος και σύσσωμη η πόλη, συγκλονισμένοι από το θλιβερό μήνυμα του αδόκητου θανάτου του Τάσου Μητσόπουλου, συμπολίτη και Υπουργού Άμυνας, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια και συμπαράστασή προς την γυναίκα και τα παιδιά του, τον πάτερα και την αδελφή του και προς όλη την οικογένεια του».

Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου «από σήμερα γίνεται φτωχότερος γιατί έχασε ένα συνετό, κοινωνικά ευαίσθητο και γνήσιο εκφραστή του πολιτικού ήθους, ο οποίος σφράγισε με την προσφορά του και τις ενέργειές του την πολιτική ζωή της Κύπρου. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι πραγματικά δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμα ότι «αναγνωρίζοντας την πολυσχιδή προσφορά του Τάσου Μητσόπουλου στην Κύπρο και στην πόλη του, ο Δήμος Λάρνακας τιμώντας την μνήμη του αποφάσισε όπως οι σημαίες στο Δημοτικό Μέγαρο κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί στη κηδεία, ακύρωση όλων των εκδηλώσεων σε όλα τα θέατρα της πόλης μέχρι την ημέρα της κηδείας και ακύρωση του Πάνδημου Εορτασμού που ήταν προγραμματισμένος στις 24 Μαρτίου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο».

Ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε επίσης όπως «ονομαστεί μία οδός της πόλης στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου, ενώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας να ονομαστεί ένα σχολείο της πόλης προς τιμή του. Ακόμα έχει αποφασιστεί όπως γίνει φιλολογικό μνημόσυνο στη τιμή του Τάσου Μητσόπουλου».

Στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «σε συνεννόηση με όλους της Δήμους της Επαρχίας θα μελετηθούν από κοινού περαιτέρω τρόποι απόδοσης τιμής και εκτίμησης στον εκλιπόντα Υπουργό Τάσο Μητσόπουλο».

Μονόλεπτη σιγή και μαύρα περιβραχιόνια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου εκφράζει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η οποία ανακοίνωσε ότι στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες όλων των κατηγοριών, όλοι οι ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια και πριν την έναρξη όλων των αγώνων θα τηρηθεί μονόλεπτος σιγή.

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε ακόμη ότι όλες οι σημαίες στα στάδια που θα διεξαχθούν οι αγώνες θα κυματίζουν μεσίστιες.

«Οι σκέψεις όλων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρίσκονται στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους οικείους του» αναφέρει η ΚΟΠ με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, το Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό της Ομοσπονδίας να εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου.

Μεσίστιες οι σημαίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βαθιά θλίψη εκφράζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το θάνατο του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση «έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών».

«Ο εκλιπών ήταν ένας επιφανής πολιτικός άνδρας και διέθετε υψηλό πολιτικό ήθος, μετριοπάθεια και σύνεση. Με το ακέραιο και αδιάφθορο ήθος του τίμησε την πατρίδα μας και υπήρξε φωτεινό παράδειγμα πολιτικού», αναφέρεται.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους άλλους οικείους του εκλιπόντος.

Οι σημαίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Σάββατο έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας του αείμνηστου Υπουργού Άμυνας.

Ποιος ήταν ο Τάσος Μητσόπουλος

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 30 Μαΐου 1965. Ήταν έγγαμος με την Κατερίνα Βάτη με δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο. Είχε σπουδάσει νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε επαγγελματικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ). Γνώριζε αγγλικά και γαλλικά.

Κοινοβουλευτική θητεία / δραστηριότητα: 

Διετέλεσε Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2006 μέχρι την υπουργοποίησή του το 2013. Υπήρξε αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.

Υπήρξε επίσης μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην COSAC (Διάσκεψη των Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και εισηγητής για θέματα μετανάστευσης.

Πολιτική διαδρομή: 

Υπήρξε μέλος της Νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ. και της φοιτητικής οργάνωσης Πρωτοπορία (1978-2000) καθώς και μέλος της ηγεσίας της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) την περίοδο 1988-1990.

Εκλέγηκε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1989-1993) και διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (1989-1993).

Ήταν επίσης διευθυντής του Γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου (1993-1995) και σύμβουλος του Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου Χατζηδάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1995-1997).

Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. (1997-2005) και Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. (1999-2008).

Ήταν Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ. και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ. Ο κ. Μητσόπουλος διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από την 1η Μαρτίου 2013 μέχρι τη 14η Μαρτίου 2014.

Ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Άμυνας τη 14η Μαρτίου 2014.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom