Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΝ:«Ρώσικη ρουλέτα» η ζωή των νεφροπαθών!

Σοβαρές καταγγελίες της ομοσπονδίας για αμφιβόλου ποιότητος υλικά που εισάγουν τα νοσοκομεία από Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία

της Ρίτας Μελά
«Ρώσικη ρουλέτα» παίζουν χιλιάδες νεφροπαθείς κάθε φορά που κάνουν αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία λόγω των αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων που εισάγουν τα νοσοκομεία, μεταξύ άλλων από την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. 

Στη σοβαρότατη καταγγελία προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία
Νεφροπαθών (ΠΟΝ) τονίζοντας ότι οι ασθενείς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από αλλεργικό σοκ, κολπική μαρμαρυγή, πτώση της αρτηριακής πίεσης και ουραιμικό στρες εξαιτίας της «μη καλής αιμοκάθαρσης»!

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την ΠΟΝ, καταγράφονται με πρωτοφανή συχνότητα στους αιμοκαθαρόμενους περιστατικά αντίδρασης στα φίλτρα, ενώ ανάμεσα στα προβλήματα που παρατηρούνται είναι αλλεργίες, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μούδιασμα στα χέρια και έντονος κνησμός, ρίγη και εμετός, υποτασικά επεισόδια, σφίξιμο στο στήθος και έντονες ξηροστομίες.

«Οι ασθενείς υποβάλλονται πολλές φορές σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ είτε από άλλες αιτίες» καταγγέλλει η ΠΟΝ.

Η ομοσπονδία ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, διότι, όπως υποστηρίζει, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) αντιμετωπίζει τα φίλτρα αιμοκάθαρσης σαν... μαξιλαροθήκες: «Ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην αιμοκάθαρση, η ΕΠΥ αντιμετωπίζει τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες».

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η ΕΠΥ αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως γίνεται διεθνώς, και αφήνει τις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων που λειτουργούν τμήματα αιμοκάθαρσης να προμηθεύονται τα φίλτρα μέσω «τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών, χωρίς καμία προδιαγραφή».
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom