Όλα δείχνουν ότι το μεγάλο «παιχνίδι» με τους υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μόλις έχει αρχίσει και οι ενδιαφερόμενες πλευρές προχωρούν σε κινήσεις στη σκακιέρα της περιοχής, με σκοπό να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περιοχή θα αποτελέσει μια από τις κομβικές περιοχές του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίας, ωστόσο, τα ερχόμενα χρόνια, η αστάθεια που θα μπορούσε να προκληθεί είναι μεγάλη. Το παράδειγμα της Συρίας, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι ενδεχομένως να επίκειται και εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό.
Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βολιδοσκοπούν επίμονα την κυπριακή κυβέρνηση, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν άδεια για τη στάθμευση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών ελικοπτέρων κυρίως, αλλά και αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέραν των διακριτικών διπλωματικών ενεργειών, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι ΗΠΑ ζήτησαν να τους παραχωρηθεί η μέγιστη δυνατή έκταση στους χώρους στάθμευσης και τα ελικοδρόμια κυρίως στο αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά και της Πάφου, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ασκήσεις ή επιχειρήσεις στην περιοχή, δεδομένων και των εξελίξεων στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των υδρογονανθράκων και της χάραξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή (ΑΟΖ), ο Λίβανος προχώρησε σε καταγγελία εναντίον της Κύπρου και του Ισραήλ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για παραβίαση της κυριαρχίας του. Η καταγγελία έγινε με επιστολή του νέου υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ. Αιτία, σύμφωνα τον Λιβανέζο υπουργό, είναι η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
Η επιστολή καταγγελία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στη Βηρυτό, στάλθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τη Δευτέρα και σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «η συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, με την οποία οριοθετούν τα αμφιλεγόμενα θαλάσσια όρια του Ισραήλ, αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και των οικονομικών συμφερόντων του Λιβάνου και απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή».
Ο Αντνάν Μανσούρ ζήτησε από τον Μπαν Κι Μουν, «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή κάθε σύγκρουσης που ενδέχεται να προκύψει ως αποτέλεσμα των υπεράκτιων δραστηριοτήτων του Ισραήλ».
Οι εξελίξεις έρχονται κυριολεκτικά με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί βυθισμένη στην οικονομική κρίση, ενώ η Κύπρος παρουσιάζει αδικαιολόγητη αδράνεια στον εξοπλιστικό τομέα. Να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η αμυντική ενδυνάμωση απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, ενώ οι προθέσεις των εμπλεκομένων σε μία διένεξη, μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα…
Διά τούτο γρηγορείτε, που έλεγαν σε «εκκλησιαστική» ορολογία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου