Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

"... ελευθερώστε την χώρα μου"

Αγαπητέ Λάκη,

Ονομάζομαι Νίκη Λαζαρίδου, είμαι 21 ετών και αυτή την στιγμή που σου γράφω κάθομαι αναπαυτικά μέσα στο σαλόνι ενός πανεπιστημίου στην Αγγλία.
Είμαι εδώ μόνο για 5 μήνες αλλά ήδη νιώθω αυτό που μου έλεγαν οι γονείς μου, αυτό που μου είπαν οι γιαγιά μου και ο παππούς μου... η Ελλάδα είναι η μητέρα που πουλάει τα παιδιά της. Γιατί νιώθω έτσι;
Πριν έρθω εδώ έκανα αιτήσεις για τα πανεπιστήμια στην Αγγλία και τα περισσότερα από αυτά με δέχτηκαν. Από τότε η ψυχή μου δεν μπορεί να γαληνεύσει.
Εδώ δεν είναι το σπίτι μου, εδώ δεν είναι η πατρίδα μου, εδώ θα είμαι πάντα ξένη μεσ' τους ξένους. Δεν περνάει μέρα που να μην συζητώ με τους γονείς μου για το αν θα τα τινάξω όλα στον αέρα και θα κάνω μια νέα αρχή στην Αγγλία, όπου θα σπουδάζω σωστά, θα βρω δουλειά, θα υπάρξει αξιοκρατία και θα πληρώνομαι σωστά. Με λίγα λόγια θα έχω αυτά που θεωρώ πολυτέλεια ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένα...Κάθε μέρα όταν γυρνάω στο μικρό μου δωμάτιο βλέπω την εκπομπή σου, βλέπω ειδήσεις διαβάζω άρθρα και ενημερώνομαι για την κατάσταση που επικρατεί. Κάθε μέρα που ξυπνάω προσπαθώ να με πείσω πως εδώ είναι καλύτερα να ζήσω. Με το χέρι στην καρδιά σου λέω πως δεν περνάει μέρα που να μην κλαίω για αυτή τη χώρα.
Τη χώρα αυτή που μου την κατασπάραξαν οι άπληστοι πολιτικοί, που οι πολίτες της είναι σε απόγνωση, που έχει τα τεράστια της χρέη.
Σκέφτομαι όλη μέρα πως θέλω να γυρίσω και φοβάμαι.
Να γυρίσω στο ελληνικό πανεπιστήμιο που σπούδαζα και να μην ξέρω πότε θα αποφοιτήσω ή αν θα κλείσει από έλλειψη χρημάτων;
Η δική μου η γενιά φοβάται, ξενιτεύεται όπως τότε με τις Γερμανίες και τις Αμερικές, σφίγγει τα δόντια κλείνει τα μάτια και πηδάει στο κενό.
Σας παρακαλώ μέσα από τον πάτο της ψυχής μου... ελευθερώστε την χώρα μου.
Μην με διώχνετε.. Αφήστε με να χαρώ τα χίλια της κάλλη.
Μητέρα, Πατέρα... θέλω να έρθω πίσω.

Σημ.Ζείδωρον: Αυτό το γράμμα στάλθηκε και διαβάστηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου.
Η φωτογραφία της κοπέλας είναι από το  press-gr .
Σίγουρα ο καθένας μπορεί να το διαβάσει και να το αξιολογήσει από τη δική του οπτική γωνία!Εμείς το αναδημοσιεύουμε γιατί καιρό τώρα ακούμε από  πολλούς νέους να εκφράζουν την επιθυμία της φυγής στο εξωτερικό,όσοι δε εξ αυτών απέστειλαν αιτήσεις με τα βιογραφικά τους σε σχολές ή σε επιχειρήσεις έχουν τύχει θετικής απάντησης!
Ας μεριμνήσουν οι ιθύνοντες ,ώστε να σταματήσουν τώρα την αιμοραγία ανθρώπινου δυναμικού  προς χώρες του εξωτερικού.Ας φροντίσουν το επίπεδο της παιδείας που παρέχουν τα πανεπιστήμιά μας και ας δημιουργήσουν προοπτικές εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.Μην έχουμε νέο ρεύμα μετανάστευσης και μάλιστα σε νεαρότατες ηλικίες.
Δεν έχουμε ξεχάσει τα καράβια που έφευγαν για Αμερική κι Αυστραλία,ούτε τα τρένα που κίναγαν για Γερμανία τη δεκαετία του 60!  

10 σχόλια:

( fortounata) είπε...

οι νέοι,είναι σε μια δύσκολη κατάσταση.δεν ξέρουν που να στραφούν .το μέλλον τους,αβέβαιο, η χώρα τους τους διώχνει.εμείς πως να βοηθήσουμε;

Βάσσια είπε...

Να έρθει πίσω στην Ελλάδα Δημήτρη.
Και μετά τι; Δεν θα περάσει λίγος καιρός που θα θέλει να γυρίσει στην Αγγλία ή στην κάθε άλλη "Αγγλία".

Η Ελλάδα δεν υποδέχεται τα "άσωτα" παιδιά της με χαρά, το αντίθετο.

Ξέρω είναι κυνικό αυτό που γράφω, αλλά αν υπάρχει άλλη εκδοχή, τεκμηριωμένη, θα την δεχτώ.

Μέχρι να γίνουμε "Αγγλία" αυτά τα νέα παιδιά θα τριγυρίζουν άνεργα, μίζερα και θυμωμένα.

Καλησπέρα

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Oi ίδιες σκέψεις με τις δικές σου συσσωρεύονται και στο δικό μου μυαλό Δημήτρη μου.
Αδειάσαμε από Αξίες, αδειάσαμε από εθνικό πλούτο, αδειάσαμε από πολιτισμό,ν' αδειάσουμε κι από τα νιάτα πάλι; Την μόνη ελπίδα για το μέλλον μας ;
Ενός κακού μύρια έπονται

Καλό σου μεσημέρι

Maria Tzirita είπε...

Καλά και σοφά όλα αυτά Δημήτρη μου, αλλά με λύπη σε ενημερώνω πως τα γράμματα που διαβάζονται στην εν λόγω εκπομπή είναι όλα πλαστά, γραμμένα από τον ίδιο... Αν το παρακολουθήσεις αρκετές φορές θα το καταλάβεις, είναι γραμμένα στο ίδιο ύφος.
Φιλιά σε σένα και τη φιλενάδα μου!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φουρτουνιασμένη μου ψυχή εμείς βοηθήσαμε μέχρι κει που μπορούσαμε.
Από κει και πέρα θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ώστε οι νέοι να μένουν στη πατρίδα τους και για σπουδές και για δουλειά.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου δεν είναι θέμα "άσωτων" παιδιών(όχι πως δεν υπάρχουν κι αυτά)αλλά γενικής κουλτούρας κι αντιμετώπισης σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της παιδείας και την εύρεση εργασίας.Ξέρεις πόσοι νέοι αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει πανεπιστήμια κι όμως εργάζονται ανασφάλιστοι σε καφετέριες,πιτσαρίες,πλασιέ κλπ;
Αυτό λέμε να λυθεί μαζί με το μισθολογικό βεβαίως.
Καλό βράδυ να έχεις!

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή μου πολύ φοβάμαι πως κι αυτό θα συμβεί αν δεν το προλάβουν εν τη γενέση του.Εμείς είχαμε μάθει σφιχτά κι υπομέναμε διάφορες καταστάσεις.
Τα παιδιά μας όπως και να το κάνουμε μεγάλωσαν σε καλύτερες συνθήκες και φυσικό είναι να μην ανέχονται ούτε την αδικία,ούτε την κοροϊδία.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρία μου έρχεσαι στα λόγια μου!
Βέβαια εσύ μιλάς για τη συγκεκριμένη εκπομπή ενώ εγώ μιλούσα για όλες.
Οπως και να 'χει κι επειδή πάντα υπάρχει κι η άλλη άποψη και μάλιστα σεβαστή γι' αυτό στο τέλος της επιστολής έβαλα προκαταβολικά κι ένα δικό μου σχόλιο.Το θέμα της προβληματικής μας παιδείας είναι υπαρκτό και θα το δεις από πρώτο χέρι τώρα που θα έχεις ακαδημαϊκό πολίτη στην οικογένειά σου με το καλό.Οσο για την εύρεση εργασίας και της ικανοποιητικής αμοιβής είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζεις πολύ καλά.Να είσαι καλά,πολλά φιλιά κι από μας επίσης!

Υ.Γ.:Το νέο σου avatar είναι σκέτη γλύκα!

Unknown είπε...

Geia sas.
Eimai i Niki pou egrapse to gramma. Xairome para poly pou epitelous akoustikan oi fovoi mou kai oi fovoi olon ton allon paidion pou exoun tous idious provlimmatismous.
Ithela mono na po pos to gramma den einai plasto... alla to egrapsa i idia.
Sas euxaristo olous
Me ektimisi
Niki Lazaridou

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Νίκη να είσαι καλά και καλή πρόοδο σου εύχομαι!Στην εποχή μας το μόνο σίγουρο είναι η εύκολη διάδοση των απόψεών μας με τόσα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν.Το δύσκολο είναι να εισακουστούν απ' αυτούς που πρέπει.Θα ήθελα να σου πω,αυτό που λέω και στα παιδιά μου,μείνετε στην πατρίδα σας σπουδάστε κι αγωνιστείτε μέσα από το περιβάλλον σας και τον τομέα σας(κοινωνικό,σχολικό,εργασίας) ν' αλλάξετε τη νοοτροπία που επικρατεί.Εφαρμόστε εσείς ισότητα,αξιοκρατία,δικαιοσύνη!
Και κάτι ακόμα:Να γράφετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Read more: Go to TOP and Bottom