Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Το ασπόνδυλο


της Δήμητρας Μυρίλλα

Το ασπόνδυλο: ως επίθετο σημαίνει «χωρίς σπονδυλική στήλη».

Ουσιαστικοποιημένο, ουδέτερο και μόνο στον πληθυντικό, περιλαμβάνει την κατηγορία των ζώων που δεν έχουν σπονδυλική στήλη.
Το ασπόνδυλο (ουδέτερο στον ενικό) χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να δηλώσει τον δουλεπρεπή, αναξιοπρεπή, δειλό. Ως συνώνυμα βρίσκουμε το οσφυοκάμπτης και εθελόδουλος.

Στη φύση απαντάται σε μεγάλο πληθυσμό του ζωϊκού βασιλείου και όπως κάθε άλλος ζωϊκός οργανισμός εξυπηρετούν μια λειτουργία στην αναπαραγωγή του φυσικού συστήματος.

Ενίοτε απαντάται και στην κοινωνία των ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση, το ασπόνδυλο, επίσης, εξυπηρετεί μια λειτουργία αναπαραγωγική, αυτή του συστήματος και οπωσδήποτε όχι του Ανθρώπου (με Α κεφαλαίο). Συχνά, δε, το είδος απαντάται και σε πρωθυπουργούς, οι οποίοι ηγούνται ομάδας άλλων ασπόνδυλων.

Η ευλυγισία στη μέση των ανθρώπινων ασπόνδυλων και κυρίως των πολιτικών ασπόνδυλων αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο προσόν όταν πρόκειται να δώσουν διαπιστευτήρια σε λέοντες.

Ακόμα χρησιμότερη όταν μαζί με τα διαπιστευτήρια, το ασπόνδυλο, διεκδικεί και την αναγνώριση του καλύτερου ντήλερ. Ο συνδυασμός φέρει τα χαρακτηριστικά της γλοιώδους επιτυχίας.

Οποιοσδήποτε συσχετισμός των παραπάνω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι απολύτως ρεαλιστική και εμπίπτει στους παραπάνω ορισμούς.

Y. Γ. Όποτε οι σπονδυλωτοί ανθρώπινοι οργανισμοί ισιώνουν και ορθώνουν τη σπονδυλική τους στήλη, λέοντες και ασπόνδυλοι οπισθοχωρούν ατάκτως… Συμπέρασμα από την παρατήρηση της Ιστορίας.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom