Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ποιος σκότωσε την Δάφνη;


Η Daphne Caruana Galizia ήταν δημοσιογράφος, η Δάφνη είχε οικογένεια, σύζυγο και τρεις γιους. Είχε όμως και ένα blog το Running Commentary μέσα από το οποίο έδινε τις μάχες της κατά της διαφθοράς με τρανταχτές αποδείξεις.

Χαρακτηρίστηκε από την την εφημερίδα Politico ως «ένα WikiLeaks από μόνη της». Απέκτησε φανατικούς εχθρούς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αφού κατόρθωσε μέσα από τις αποκαλύψεις της για τη σχέση της κυβέρνησης με το σκάνδαλο των Panama Papers να οδηγήσει την Μάλτα σε πρόωρες εκλογές.

O αντίκτυπος των αποκαλύψεων ήταν τόσο μεγάλος, που η επισκεψιμότητα του blog έφτασε σύντομα να ξεπεράσει όλες μαζί τις εφημερίδες της χώρας. Ένας από τους κύριους στόχους των αποκαλύψεων της, ήταν ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Ζοζέφ Μουσκάτ, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι μαζί με τη σύζυγό του διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στον Παναμά, προκειμένου να κρύψουν χρήματα δωροδοκίας που προέρχονταν από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο στην επανεκλογή του Μουσκάτ.

Μέσα από τις αποκαλύψεις που έγιναν στο blog αποδείχθηκε επίσης ότι κρυφούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες τράπεζες, εκτός από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μισέλ Μουσκάτ, διατηρούσαν και ο τότε υπουργός Ενέργειας, καθώς και ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του Μουσκάτ.

Από το στόχαστρό της δεν ξέφυγε ούτε η αντιπολίτευση, την οποία είχε στηρίξει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, και ιδιαίτερα ο νέος επικεφαλής της Άντριαν Ντέλα, τον οποίο επίσης είχε κατηγορήσει για ύπαρξη λογαριασμών στο εξωτερικό.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν σταμάτησε τις αποκαλύψεις. Μισή ώρα πριν φύγει με το αυτοκίνητό της για τελευταία φορά η ανάρτησή της μοιάζει προφητική: «Υπάρχουν απατεώνες πλέον όπου και αν κοιτάξετε. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική».

Η 53χρονη δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό της.

Στον Τοίχο

Διαβάστε επίσης:
«Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom