Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Στον οικονομικό εισαγγελέα το πόρισμα της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων


Στο τραπέζι του εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - Παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεση διενέργεια έρευνας - Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ανοίγει πάλι το φάκελο

Την έναρξη νέας δικαστικής έρευνας για τις δανειοδοτήσεις κόμματων και ΜΜΕ, με βάση αυτή τη φορά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, διέταξε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Με παραγγελία της στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ζητεί την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων και σε καταφατική περίπτωση (εάν προκύψει η τέλεση αδικημάτων), να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων).

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απέστειλε το ογκώδες πόρισμα που αριθμεί 965 σελίδες στο οποίο κατέληξε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ύστερα διαδικασία 9 μηνών για τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Από την έρευνα πάντως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής παρά τις διαφωνίες των κομμάτων για το διά ταύτα, αναδείχθηκε το «τρίγωνο της διαπλοκής» που ταλάνιζε για χρόνια τη χώρα καθώς, όπως προέκυψε, τα μεν δάνεια των δύο κομμάτων αγγίζουν συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ (210 εκατ. η Ν.Δ., 190 εκατ. το ΠΑΣΟΚ) και παραμένει άγνωστο αν θα αποπληρωθούν ποτέ, τα δε δάνεια των ΜΜΕ είναι συνολικά 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ πάνω από 280 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία διασφάλιση.

Η εισαγγελέας αναφέρει ακόμα πως δύναται ο αρμόδιος εισαγγελέας κος Αθανασίου να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013, που είχε συντάξει ο εισαγγελέας Καλούδης.

Η υπόθεση ως γνωστόν αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα Δραγάτση.

Εκεί ερωτήθηκαν και απάντησαν πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων, ενώ είπαν πως είχαν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου δηλαδή ότι είχαν προηγηθεί αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και ειχαν τηρηθεί οι ελάχιστες κανονιστικές πράξεις του διοικητη της ΤτΕ.

Ακόμη και στην εξεταστική επιτροπή οι κ.κ. Στουρναρας και Πάσχας (προϊστάμενος της εποπτείας χρηματοπιστωτικού συστήματος) υποστήριξαν με επιμονή πως τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του εν λόγω νόμου.

Η αρχειοθέτηση πάντως έγινε σε εφαρμογή της τροπολογίας. Μάλιστα αυτή την τροπολογία είχε καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και είχε ζητήσει δημοσίως από τους εισαγγελείς να την καταργήσουν στα δικαστήρια. Την είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.

Βάση της έρευνας, τότε, ήταν η, 44 σελίδων, πορισματική αναφορά, του εισαγγελέα Καλούδη. Σ αυτή ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει με τον πλέον λεπτομερή τρόπο τις δανειοδοτήσεις.

Πρόκειται για τα 198.700.000 ευρώ που δόθηκαν από την κρατική Αγροτική Τράπεζα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση την εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018 (!!!), τα δάνεια που δόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και κατέληξαν να είναι «κόκκινα», αλλά και τη χρηματοδότηση των κομματικών σχηματισμών από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αναφορά Καλούδη παραδόθηκε στο γραφείο του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στις 15 Μαρτίου 2013, ενώ στις 18 Απριλίου 2013 στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε η αμνήστευση όσων συμμετείχαν στην υπόθεση.

Εάν οι διώξεις είχαν ασκηθεί, οι σημερινές τραπεζικές υποθέσεις που εξελίχθηκαν σε δικογραφίες θα έμοιαζαν με «μύγα απέναντι σε ελέφαντα».

Η πολυσέλιδη πορισματική αναφορά είναι πραγματικά κόλαφος. Στην κατακλείδα της ο εισαγγελικός λειτουργός δεν διστάζει να ζητήσει την εξαγωγή αντιγράφων «προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών και άλλων προσώπων...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: