Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ιγγλέζη κατά Μανιάτη: "Εμβληματικό είναι το κίνημα κατά της εξόρυξης Χρυσού και όχι η υποτιθέμενη "επένδυσή" σας!


Απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη που επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την ΒΑ Χαλκιδική έδωσε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και αναφορικά με την ολοκλήρωση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός.


Η κ. Ιγγλέζη τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι ντροπή και όχι καύχημα το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αδειοδότησε την εξορυκτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική. Παράλληλα η βουλευτής κατηγορεί τον κ.Μανιάτη για "καταιγιστικές ανακρίβειες των λεγόμενων του" και αναλύει διεξοδικά πως έχει σήμερα η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ:

"Εμβληματικό κ. Μανιάτη είναι το κίνημα κατά της εξόρυξης Χρυσού στις Σκουριές και όχι η υποτιθέμενη »επένδυσή» σας!

Iερισσός, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Γιάννης Μανιάτης λοιπόν, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, πραγματοποίησε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017.

Ο κ. Μανιάτης, αφού επισκέφθηκε όλες τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός (εργοτάξιο Μαύρων Πετρών, φράγμα Κοκκινόλακκα, εργοτάξιο Ολυμπιάδας, εργοτάξιο Σκουριών) και αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς για την εξέλιξη του έργου από στελέχη της εταιρίας, φρόντισε να μιλήσει στο δικό του «κομματικό ακροατήριο», σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/2/2017 στην Αρναία Χαλκιδικής, αναφέροντας μεταξύ άλλων και το εξής: «Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΦΑΣΗ» κομπάζοντας για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αδειοδότησε το έργο το 2011.

Κατά αρχάς είναι ντροπή και όχι καύχημα το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αδειοδότησε την εξορυκτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική. Αυτή «η κορυφαία, η πιο εμβληματική επένδυση ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα» κατά τα λεγόμενα του, είναι μία επένδυση η οποία αποδεδειγμένα πλέον βρίθει παρανομιών και στην διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της έχει γίνει σωρεία σκόπιμων παραλείψεων και αποκρύψεων.

Τα σχόλια θα ήταν περιττά αλλά οι καταιγιστικές ανακρίβειες των λεγόμενων του κ. Μανιάτη απαιτούν άμεση παρέμβαση.

Η εταιρία απέκρυψε και συνεχίζει να αποκρύπτει έως και σήμερα την ύπαρξη αμιάντου, ενός ορυκτού άκρως καρκινογόνου, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ήδη από την φάση της αδειοδότησης της “επένδυσης” το 2011 η ΑΕΠΟ δόθηκε, χωρίς την ύπαρξη δοκιμών της προτεινόμενης μεθόδου μεταλλουργίας flash smelting και παρά τις επιφυλάξεις για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου που είχαν διατυπωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σήμερα, με την απόφαση Σκουρλέτη, αποδεικνύεται ότι η μεταλλουργία είναι ανέφικτη, καθιστώντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση διάτρητη και αφήνοντας έκθετη την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που υπέγραψε την ΑΕΠΟ.

Θα συνεχίσω με την κατασκευή του φράγματος για την απόθεση 20 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που κατασκευάζεται στη λεκάνη του Κοκκινόλακκα, μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Το φράγμα του Κοκκινόλακκα βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα-τέρας του Στρατωνίου, που έχει δώσει στον 20ο αιώνα δυο καταστροφικούς σεισμούς μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ και κοντά στο υπόγειο μεταλλείο των Σκουριών και το ανοιχτό όρυγμα, όπου θα πραγματοποιούνται εκρήξεις καθημερινά για 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή για τα Μεγάλα Φράγματα παρατηρεί ότι «οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κάλυψη του κόστους των καταστροφικών αστοχιών.

Οι απώλειες, τόσο οικονομικές όσο και οικολογικές, είναι σε μεγάλο βαθμό είτε μόνιμες και μη-αναστρέψιμες είτε η αποκατάστασή τους – στο βαθμό που είναι εφικτή – χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα». Και ο Κώστας Παπαζάχος στη μελέτη του για τα φράγματα των Σκουριών αναφέρει ότι «Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι προς εξασφάλιση της σεισμικής επάρκειας τους».

Να περάσω τώρα στο θέμα του υδροφορέα, όπου σύμφωνα με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους της περιοχής. Ειδικότερα στην περιοχή των Σκουριών απαιτείται καταβιβασμός της στάθμης του νερού κατά εκατοντάδες μέτρα, με άντληση 480m3/h νερού, που μεταφράζεται σε 4200000m3 νερού το χρόνο. Από αυτό το νερό μία ποσότητα που θα κάλυπτε τις ανάγκες 25.000 κατοίκων (213m3/h) θα καταναλώνεται στη διαδικασία του εμπλουτισμού, ενώ το υπόλοιπο θα επαναδιοχετεύεται στον υδροφορέα με γεωτρήσεις.

Σύμφωνα λοιπών με την εισήγηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, ούτε η ποιότητα του αντλούμενου νερού δεν είναι εξασφαλισμένη, (διότι ενδέχεται να διηθούν ρύποι οφειλόμενοι στη μεταλλευτική δραστηριότητα) αλλά ούτε και υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογηθεί η διαδικασία «εισπίεσης» του πλεονάζοντος νερού στον υδροφορέα.

Επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της Μ.Π.Ε. της Ελληνικός Χρυσός σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της αποστράγγισης του Κακκάβου στους υδατικούς πόρους της περιοχής, έχουν εκφράσει εκτός από τo Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ο καθηγητής υπογείων νερών του Α.Π.Θ. Διαμαντής Καραμούζης και το Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το τέλος κρατάω το καλύτερο. O κ. Μανιάτης ισχυρίστηκε λοιπόν ότι «ο ίδιος έστειλε 4 φορές τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να κάνουν έκτακτους ελέγχους και δεν βρήκανε παραβάσεις».

Υπάρχουν όμως πορίσματα που βεβαιώνουν παραβάσεις και επιβάλλουν βαριά πρόστιμα στην εταιρεία. Τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος στις 30-9-2015 (μετά από αυτοψίες στην περιοχή από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014) προέκυψαν όχι μετά από εντολή του κ. Μανιάτη όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αλλά μετά από ισχυρές πιέσεις και καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής και δικές μου. Τα αποτελέσματα ελέγχων έμεναν για χρόνια «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά, όπως φαίνεται, όχι και τη βούληση, να επιβάλουν τη νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σε αυτά τα πορίσματα λοιπόν καταγράφονται 21 παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ.

Κλείνω με την αναφορά του κ. Μανιάτη στην Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος στην οποία είμαι πρόεδρος. .Η επιτροπή περιβάλλοντος ασχολήθηκε και ασχολείται με πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα και είναι στον προγραμματισμό της και η συζήτηση για τον ορυκτό πλούτο.

Ο κ. Μανιάτης, όμως, λάμποντας δια της απουσίας του, δεν μπορεί να έχει άποψη για τις εργασίες της επιτροπής, η οποία παρεμπιπτόντως δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή σε κάθε είδους εξορυκτική δραστηριότητα.

Επίσης θα ήθελα να του απαντήσω στα λεγόμενα του « ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν τοποθετηθεί διακεκριμένοι επιστήμονες και φορείς για το θέμα των Σκουριών» παραθέτοντας ενδεικτικά την ακόλουθη λίστα:

  • Τη γνωμάτευση επί της μελέτης ανάλυσης κινδύνου δύο φραγμάτων απόθεσης τελμάτων στο μεταλλείο Σκουριών σε σχέση με την αστοχία λόγω σεισμού (Κώστας Παπαζάχος, Νίκος Κλήμης, Ι. Πρωτονοτάριος), 13/11/2014
  • Πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ., 22/6/2012
  • Οι επιπτώσεις της εξόρυξης στο δάσος του Θ.Δ. Ζάνγκα, 24/12/2010
  • Μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου μεταλλευτικές – μεταλλουργικές εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κασσάνδρας.
  • Εισήγηση του Συμβουλίου του Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
  • Κριτική των προτεινόμενων μεθόδων εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ολυμπιάδας – Σκουριών στην Μ.Π.Ε. Της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Και στην ΚΥΑ οικ.201745 της 26/7/2011 του Γεώργιου Τριανταφυλλίδη
  • Απόψεις για τη Μ.Π.Ε. Των μεταλλευτικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, Τσιάρας Δημήτρης
  • Μ.Π.Ε. Μεταλλευτικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, Δημήτριος Μελάς
  • Παρατηρήσεις επί της Μ.Π.Ε. Μεταλλευτικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, Σαράντης Δημητριάδης
  • Περί πολιτικής των επενδύσεων και επιπτώσεων στα νερά της Χαλκιδικής, Διαμαντής Καραμούζης
  • Μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική – δυσμενείς επιπτώσεις σε εδάφη, φυτά, γεωργία και κτηνοτροφία, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος
  • Χρυσός στη Βόρεια Ελλάδα, ευλογία ή Κατάρα. Γ. Τριανταφυλλίδης
  • Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης:Επιδράσεις στην τουριστική φυσιογνωμία της ΒΑ Χαλκιδικής από την προοπτική λειτουργίας μεταλλευτικών δραστηριοτήτων χρυσού.
  • Επιπτώσεις στην μελισοκομεία του Χ. Λαζαρίδη
  • Επιπτώσεις στην υγεία του Α. Μπένου
  • Απόφαση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ σχετικά με τη Μ.Π.Ε Μεταλλευτικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός

Τελειώνοντας αφιερώνω στον κ. Μανιάτη τα εξής λόγια:

Εμβληματικό, κύριε Μανιάτη είναι το κίνημα για τη σωτηρία της Χαλκιδικής και όχι η «επένδυσή» σας που με περηφάνια όπως λέτε αδειοδοτήσατε.

Και να θυμάστε ότι πάντοτε έρχεται η στιγμή που ο δίκαιος αγώνας δικαιώνεται!

Ιγγλέζη Κατερίνα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χαλκιδικής
Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος"

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom