Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ξενιτιά του 1960 σε φόντο ασπρόμαυρο!

Επίκαιρη όσο ποτέ η φωτογραφική έκθεση

Εγκατέλειψαν την Ελλάδα «στριμώχνοντας» στη μικρή τους βαλίτσα τις ελπίδες και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Οι Ελληνες μετανάστες της δεκαετίας του 1960, οι... γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας, γίνονται σχεδόν μισό αιώνα μετά οι πρωταγωνιστές μιας ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης, η οποία αποτυπώνει τα ίχνη της φυγής τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα σκέψεις για έναν λαό που οδηγείται κατ' επανάληψη μακριά από την πατρίδα του.

Τίτλος αυτής, «Η μετανάστευση τότε...».
Αποτελεί μια παρουσίαση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες ασπρόμαυρα φωτογραφικά καρέ από το κύμα της μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία την περίοδο του '60 εκτίθενται σε μια διοργάνωση που γίνεται έπειτα από συνεργασία του ιδρύματος με τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Dialogos».

Οπως εξηγεί και ο επιμελητής του Τελλόγλειου, δρ Ιστορίας της Τέχνης Παναγιώτης Μπίκας, η παρουσίαση αυτή «μας δίνει την αφορμή να δούμε με μια νέα ματιά φωτογραφικά στιγμιότυπα μιας περιόδου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών, αλλά και γενικότερα στην Ιστορία -οικονομική, πολιτική, κοινωνική- των δύο χωρών».

Χωρισμένη σε 10 ευδιάκριτες ενότητες, η έκθεση ρίχνει φως στην καθημερινότητα των Ελλήνων μεταναστών, παρουσιάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους. «Η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας», «Στενάχωρες συνθήκες στέγασης», «Λιτή διαβίωση στην Ελλάδα», «Αναχώρηση», «Η ζωή των Ελλήνων στο Ντελμενχόρστ», «Εκδρομές και εκδηλώσεις», «Χαρά και λύπη», «Ατομική αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία», «Σύμβολα κύρους "Τα καταφέραμε..."» και, τέλος, «Ταξίδια» είναι οι θεματικές, ενώ καθεμία από αυτές συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και τα γερμανικά.

«Το θέμα της είναι -δυστυχώς- ξανά επίκαιρο, μια και η μετανάστευση μπαίνει στο τραπέζι, γι' άλλους λόγους αυτήν τη φορά, και ίσως ο φωτογράφος του μέλλοντος αποτυπώσει ψηφιακά πλέον τη σημερινή εποχή σε μια έκθεση στο πέρασμα των χρόνων» σχολίασε σχετικά ο κ. Μπίκας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ντελμενχόρστ την περσινή χρονιά, ενώ στο Τελλόγλειο θα παραμείνει έως και τις 6 Μαρτίου 2013.

Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom