Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

54 χρόνια από την τραγωδία στη Στύλια Ναυπακτίας: 17 νεκροί από παραθείο στα κόλλυβα! (φωτο)

Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο στο ναό της Αγίας Τριάδας

Στις 12 Ιουλίου του 1964 στη Στύλια Ναυπακτίας γίνεται το αδιανόητο: 17 νεκροί -κυρίως νέοι και μικρά παιδιά- και πολλοί ακόμα δηλητηριασμένοι από παραθείο(οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για 100 άτομα).

Το παραθείο χρησιμοποιήθηκε αντί για ζάχαρη άχνη στα κόλλυβα μνημοσύνου και καταναλώθηκε από τους χωριανούς χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Αποτέλεσμα ήταν το ξεκλήρισμα πολλών νέων ανθρώπων στα καλά καθούμενα.

Το παραθείο στην όψη μοιάζει με την άχνη ζάχαρη. Προφανώς οι συσκευασίες των δύο υλικών ήταν ίδιες αφού τότε όλα τα υλικά ήταν χύμα, χωρίς σχετικές ετικέτες. Έτσι λοιπόν από ένα απλό ανθρώπινο λάθος το παραθείο κατέληξε στο δίσκο του μνημοσύνου και η άχνη στον κήπο.

Πολλοί χωριανοί που έζησαν αυτή την ιστορία φρίκης από τότε δεν τρώνε κόλλυβα μέχρι και σήμερα. Αφενός ο φόβος, αφετέρου η εικόνα της τραγωδίας χαράχθηκαν ανεξίτηλα. Οι ιστορίες δε με τα ελικόπτερα του στρατού να πηγαινοέρχονται ακόμα λέγονται από αυτόπτες μάρτυρες.
Κάντε μεγέθυνση να διαβάσετε το άρθρο από εφημερίδα της εποχής

Μια τραγωδία που ήρθε από το πουθενά και έχει στοιχειώσει πολλές οικογένειες και ένα ολόκληρο χωριό.

«Εις τό υπουργείον εθνικής αμύνης κτυπά τό τηλέφωνο 663-967 τού γραφείου επιχειρήσεων ΓΕΑ, Ό πρόεδρος της βουλής κ. Αθανασιάδης – Νόβας αναφέρει, ότι 200 άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, από δηλητηρίαση μέσα σε φρικτούς πόνους και ζητούν την βοήθεια τών ενόπλων δυνάμεων.Το «σύστημα διασώσεως» της ελληνικής βασιλικής αεροπορίας ελειτούργησεν ακαριέως».ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ

1) Η πρωϊνή εφημερίδα της θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 17.233 στις σελ.1&5

«17 ΑΠΕΘΑΝΟΝ ΚΑΙ 100 ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΜΕ ΠΑΡΑΘΕΙΟΝ»

2) Η πρωϊνή εφημερίδα της Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 6086τις σελ.1&7

«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΣΤΥΛΙΩΝ ΕΣΤΟΙΧΙΣΕ 17 ΝΕΚΡΟΥΣ»

3) Η ημερήσια πολιτική και εμπορική εφημερίδα Αλεξάνδρειας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. ΤΡΙΤΗ 14 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 165, στις σελ.1&7

«ΕΙΣ 17 ΑΝΗΛΘΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΣ»

4) Η ημερήσια εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιουλίου 1964 Αριθμός φύλλου 29, Στις σελ.1&7

«ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑ

Παραθείον Ε 605 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Η μαρμάρινη πλάκα με όλα τα ονόματα των θανόντων στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας,η οποία τοποθετήθηκε σήμερα 13/7/2018  με πρωτοβουλία και δαπάνη του κυρίου Λεωνίδα Κροκίδα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΣΚΑΡΗ
http://e-nafpaktia.gr/

Στύλια Ναυπακτίας: Μνημόσυνο για τα 17 άτομα που έχασαν την ζωή τους από κόλλυβα που είχαν παραθείο

Με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κροκίδα τελέστηκε σήμερα στον Ι.Ν.Αγ.Τριάδας στη Στύλια Ναυπακτίας μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των 17 θυμάτων της τραγωδίας της 12ης Ιουλίου 1964 που έχασαν τη ζωή τους απο παραθείο σε κόλλυβα!

Επίσης τοποθετήθηκε με δαπάνη του ιδίου μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θανόντων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας.

Φωτο: Λ. ΓεωργακοπούλουΔεν υπάρχουν σχόλια: