Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Τηλεοπτικές άδειες: Οι έξι διεκδικητές και το δράμα του MEGA (βίντεο)


Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η αποσφράγιση των φακέλων (σ.σ. στην ουσία κουτιών) που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι έξι τηλεοπτικών σταθμών για την εξασφάλιση μίας τηλεοπτικής άδειας πανελλήνιας εμβέλειας.

Οι φάκελοι θα ανοίξουν με την βάση την χρονολογική σειρά που κατατέθηκαν και θα γίνει ένας σύντομος έλεγχων των πρώτων βασικών στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα για να εγκριθεί η συμμετοχή. Στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις και θα περάσουμε στην φάση του ειδικού ελέγχου ο οποίος θα διαρκέσει 1,5 με 3 μήνες.

Υπενθυμίζουμε πως έξι ήταν τα κανάλια που κατέθεσαν φάκελο και έτσι χηρεύει η έβδομη άδεια που είχε προκηρυχθεί. Οι υποψήφιοι είναι Τα πέντε τηλεοπτικά κανάλια που ήδη εκπέμπουν, δηλαδή ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Ε, Alpha, Star και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική η οποία εκπροσωπεί τον κ. Φίλιππο Βρυώνη.

Η άδεια που έμεινε «ορφανή» το ΕΣΡ θα την επαναπροκηρύξει με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά αν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποιον από τους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκηρυχθούν περισσότερες από μία άδειες.Αλλά αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες.

Εκτός διαδικασίας είναι το MEGA, καθώς οι μέτοχοί του αποφάσισαν να μην καταθέσουν υποψηφιότητα και όχι το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μάρης δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ΕΣΡ ως υποψήφιος καναλάρχης.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το Mega θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει στις 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η τρίμηνη προθεσμία από την δημοσιοποίηση της προκήρυξης.

Στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο ο Γιάννης Βαριδνογιάννης με τους εργαζόμενους τους είπε πως ο λόγος για τον οποίο δεν συμμετείχε ο σταθμός στον διαγωνισμό ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχαν από το ΕΣΡ εγγυήσεις για την επόμενη ημέρα και την λειτουργία του σταθμού αλλά και πως οι πληροφορίες που ήθελαν οκτώ ενδιαφερόμενους για τις τηλεοπτικές άδειες λειτούργησαν αποτρεπτικά καθώς έτσι θα ανέβαινε το τίμημα λόγω του ότι θα γινόταν δημοπρασία.

Το βράδυ της Πέμπτης οι εργαζόμενοι έβγαλαν ένα ζωντανό έκτακτο δελτίο με την συμμετοχή πολλών πολιτικών και δημοσιογράφων οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού Μιχάλης Ιγνατίου που βρίσκεται στο στούντιο αναφέρει ότι τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι πολύ δύσκολα αλλά «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκλεινε αυτό το κανάλι, οι μέτοχοι του οποίου είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες», ανέφερε.

Στο δελτίο μίλησε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου που κάλεσε τους μετόχους και τις τράπεζες να φροντίσουν ώστε να υπάρξει λύση και κυρίως να δοθούν τα δεδουλευμένα. «Δουλεύουμε σε δύσκολες συνθήκες με ελάχιστα ποσά, δεν αποτελούμε εξαίρεση από τους άλλους εργαζόμενους» είπε. «Η Ένωση Συντακτών θα στηρίξει την προσπάθειά σας», δεσμεύτηκε.

Στο δελτίο παρενέβη και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου κάνοντας λόγο για «άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων».



Παρέμβαση, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., έκανε και η πρώην δημοσιογράφος του Mega Μαρία Σπυράκη. Τόνισε ότι το κανάλι πρέπει να μείνει ανοιχτό και είναι η ώρα οι κόποι των εργαζομένων να ανταμειφθούν. Κάλεσε τους μετόχους να προσέλθουν για να λάβουν την άδεια. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στο Mega δεν άρχισαν επί των ημερών της Ν.Δ.

Απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση στοχοποίησε το Mega. Είπε ότι θα πρέπει «να δούμε πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με εξαιρετικό προβληματισμό» πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε την τελική πράξη ενός δράματος που παίζεται στην πλάτη των εργαζομένων» είπε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτηρης Τσιόδρας, που έχει εργαστεί και στο Mega, ανέφερε ότι ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί το κανάλι. «Προφανώς το Mega είναι μία δύναμη» είπε. Ευχήθηκε να βρεθεί λύση ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Στο έκτακτο δελτίο προβλήθηκε και το tweet του επικεφαλής του Ποταμιού και πρώην δημοσιογράφου του σταθμού Σταύρου Θεοδωράκη στο ποίο αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι του Mega κράτησαν το κανάλι όρθιο χωρίς να πληρώνονται. Έφεραν 50 εκατομμύρια από διαφημίσεις. Και τώρα οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και βέβαια να μην μείνει κανείς εργαζόμενος απλήρωτος».

Το μεσημβρινό δελτίο

Κραυγή αγωνίας από τους υπαλλήλους του Mega, οι οποίοι, μετά τη προχθεσινή τους ανακοίνωση, διέκοψαν χτες το μεσημέρι τη ροή του καναλιού με έκτακτο δελτίο ειδήσεων για το θέμα των αδειών.

Η ανακοίνωση των μετόχων του Mega, ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, γκρέμισε τις ελπίδες των εργαζομένων για εκ νέου άνοιγμα του σταθμού.



Ετσι,χθες, στις 2 το μεσημέρι, και ενώ απέμενε μόνο μια ώρα μέχρι να λήξει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, διέκοψαν τη ροή του προγράμματος με έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Οι δύο δημοσιογράφοι, Ειρήνη Ανδρουλάκη και Θανάσης Αυγερινός, αναφέρθηκαν στους μετόχους, λέγοντας ότι η απόφασή τους αφήνει στον δρόμο 420 οικογένειες. Αναφέρθηκαν ακόμη στην προσπάθειά τους αυτά τα δύο χρόνια να κρατήσουν τον σταθμό ανοιχτό, ενώ εν συνεχεία προβλήθηκε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Mega από την 25ετή και πλέον πορεία του.
http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom