Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ντόμινο θανάτου στα ελληνικά βουνά

Τέσσερις νεκροί φέτος σε χιονοδρομικά κέντρα και στις κορυφές του Ολύμπου - Τελευταίο θύμα ένας 21χρονος σκιέρ στα 3-5 Πηγάδια

Δίχως τέλος μοιάζουν οι τραγωδίες φέτος στα βουνά της Ελλάδας, σε μια χειμερινή σεζόν που σημαδεύεται από δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με αίσιο τέλος, αλλά
και δυστυχήματα σε βαθιές χαράδρες και χιονισμένες πλαγιές.

Τον τελευταίο (μόλις) ενάμιση μήνα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ολυμπο, στη Βασιλίτσα Γρεβενών και στη Νάουσα, όπου προχθές σκοτώθηκε 21χρονος ενώ έκανε βραδινό σκι με φίλους του στο (κλειστό) χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

«Το βουνό είναι ο κυρίαρχος, δεν χωρά απερισκεψία!» συμφωνούν οι έμπειροι ορειβάτες, τονίζοντας ότι «εκπαίδευση, εξοπλισμός και σωστή προετοιμασία» είναι το βασικό τρίπτυχο ασφαλείας για κάθε ορεινή δραστηριότητα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Λάμπρης, ένας από τους πρώτους πιστοποιημένους εκπαιδευτές - οδηγούς της χώρας, σχολιάζει ότι το βουνό έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ξεφυτρώσει πλήθος ομάδων ή μεμονωμένων προσώπων που δεν προσφέρουν επαρκή καθοδήγηση και εκπαίδευση: «Επισήμως υπάρχουν περίπου 20 οδηγοί, αλλά αν ψάξει κανείς θα βρει γρήγορα 200»!

Οπως λέει, η εκπαίδευση - «και μάλιστα η συνεχής» - είναι ο απαράβατος κανόνας: «Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο εξοπλισμός και η σωστή χρήση του και το τρίτο η προετοιμασία, ο καλός σχεδιασμός. Μη σκεφτόμαστε απλώς "παίρνω την παρέα και φύγαμε"». Για τον ίδιο, εξάλλου, «βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Οσο σημαντική είναι η απόφασή μας να ξεκινήσουμε για το βουνό, άλλο τόσο είναι η απόφαση να επιστρέψουμε. Είναι λάθος να υπερβαίνουμε τα όριά μας χωρίς μέτρο, ειδικά σε απροσδόκητες καταστάσεις».

ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ. 
Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, μετά τον θάνατο του 55χρονου Χρήστου Ανανιάδη σε δυστύχημα στον Ολυμπο, ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστάκης έλεγε ότι «η ανάβαση σε ένα μεγάλο βουνό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Ας μην προβάλλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές, αλλά και τους κινδύνους». Εκείνη η τραγωδία και μάλιστα με νεκρό έναν πολύ έμπειρο ορειβάτη είχε διαδεχτεί τον θάνατο του 26χρονου Ηλία Δημητρίου, επίσης στον Ολυμπο. Τέλη Δεκεμβρίου σκοτώθηκε στη Βασιλίτσα ο 31χρονος Απόλλωνας Ψαρουδάκης, που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα, ενώ προχθές, η είδηση του θανάτου του 21χρονου Ακη Ψωμιάδη, αθλητή της ομάδας χάντμπολ του Φιλίππου Βέροιας, πάγωσε την τοπική κοινωνία. Ο νεαρός έπεσε σε βράχια ενώ έκανε νυχτερινό σκι στα 3-5 Πηγάδια.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΖΩΗΣ. 
Από την πλευρά της και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που έχει κληθεί σε πολλά περιστατικά το τελευταίο διάστημα δίνει βασικές οδηγίες: «Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας. Να εκπαιδεύεστε πριν και όχι κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Μην πλησιάζετε την άκρη βράχων και μη σκαρφαλώνετε χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Συλλέξτε πληροφορίες για τη διαδρομή και τις καιρικές συνθήκες και προσέξτε την ένδυση και την υπόδησή σας. Πάρτε ατομικά υλικά ασφαλείας (σφυρίχτρα, σουγιά, φακό), αδιάβροχα ρούχα και φαρμακείο με ελαστικό επίδεσμο, χειρουργικά γάντια, αποστειρωμένες γάζες. Μην τρώτε βαριά πριν από την ανάβαση, να έχετε μαζί σας πολλά υγρά και κάντε διαλείμματα για σνακ».
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom