Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εμπόριο ελπίδας στο διαδίκτυο σε βάρος των νεφροπαθών

«Θέλετε να αγοράσετε νεφρό;»

«Βομβαρδισμός» στο διαδίκτυο με σκοπό το παράνομο εμπόριο οργάνων - «Είναι αδίστακτοι, θέλουν να πλουτίσουν με τη δυστυχία των άλλων», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασ. Γιαννάκος

«Βομβαρδισμός» Βολιωτών μέσω διαδικτύου τις τελευταίες μέρες, από άτομα που εμφανίζονται ως γιατροί με έδρα το εξωτερικό, και έχουν στόχο την προσέλκυση πελατών, που είτε είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τα νεφρά τους έναντι αμοιβής, είτε θέλουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρών, εννοείται πάντα έναντι υψηλού τιμήματος.

«Είναι αδίστακτοι. Θέλουν να πλουτίσουν με τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Να μην πιστεύουν όσους κάνουν εμπόριο ελπίδας με το πρόβλημά τους», επισήμανε όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι» Βασίλης Γιαννάκος.

Το γεγονός ότι η προσφορά οργάνων δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, καθώς δεν υπάρχουν τα κίνητρα ώστε να δωρίσει κάποιος το νεφρό του, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να περιμένουν χρόνια προκειμένου να θεραπευθούν. Στη Μαγνησία, από τους 200 νεφροπαθείς σε λίστα βρίσκονται 65 άτομα, τα οποία περιμένουν μέχρι και εννιά χρόνια για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

«Είναι δύσκολο πράγμα να περιμένει κανείς τόσα χρόνια σε λίστα αναμονής και να μην ξέρει αν θα βρεθεί συμβατός δότης για να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση», σημειώνει επίσης ο κ. Γιαννάκος, εξηγώντας ότι αυτό δημιουργεί μία συναισθηματική φόρτιση στον χρόνια πάσχοντα, που πολλές φορές στην απελπισία του καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι μπορεί έστω πληρώντας αδρά να βρει την υγειά του.

«Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όχι ευκολόπιστοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται μεταμόσχευση», είναι η έκκλησή του. Μάλιστα όπως ο ίδιος παρατηρεί, ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί ένα μόσχευμα, η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί, καθώς θα πρέπει να είναι συμβατός ο δότης, για να υπάρχουν πιθανότητες να γίνει τελικά η επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Γιαννάκο, στη Μαγνησία κατά καιρούς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μέλη του Συλλόγου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γαλλία, προκειμένου να αναζητήσουν μία γρηγορότερη πρόσβαση στις λίστες για μεταμόσχευση, είτε νεφρών, είτε ήπατος. Έκλεισε όμως αυτή η «πόρτα» καθώς άλλαξε η νομοθεσία, και πλέον οποιαδήποτε τέτοια σκέψη είναι απαγορευτική.

Μεσάζοντες και παράνομο εμπόριο οργάνων

Η ωμότητα με την οποία μπαίνει το θέμα του παράνομου εμπορίου οργάνων, αποτυπώνεται στο mail που εστάλη ομαδικά πριν από λίγες μέρες, με αποδέκτες πολλούς Βολιώτες.

«Θέλετε να αγοράσετε ένα νεφρό ή θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας; Aν αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω capital controls και οικονομικών προβλημάτων, και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας, ακόμη και σήμερα, και θα σας προσφέρουμε καλή προσφορά για το νεφρό σας. Ο γιατρός Ντ…. είναι Νεφρολόγος. Ειδικεύεται στη χειρουργική των νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με έναν αντίστοιχο δότη. Βρισκόμαστε στην Ινδία, την Τουρκία, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία. Αν είστε ενδιαφερόμενοι να πουλήσετε ή να αγοράσετε νεφρά παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», καταλήγει το μήνυμα και παραπέμπει σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλεφωνικό αριθμό Whatsapp.

Ανθίζει το παράνομο εμπόριο νεφρών

Το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 εγχειρήσεις που αφορούν αγορά ανθρώπινων οργάνων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, δηλαδή περισσότερες από μία εγχειρήσεις την ώρα, αποκαλύπτουν οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Τα στοιχεία που συλλέγονται από παγκόσμιο δίκτυο γιατρών δείχνουν ότι οι διακινητές ανθρώπων αψηφούν τους νόμους που προορίζονται για να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και κάνουν περιουσίες από την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για μεταμόσχευση νεφρών που προέρχεται από την αύξηση του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Οι ασθενείς, που πολλοί από αυτούς θα πάνε στην Κίνα, την Ινδία ή το Πακιστάν για τη χειρουργική επέμβαση, μπορούν να πληρώσουν μέχρι και 200.000 δολάρια για ένα νεφρό, σε σπείρες που αγοράζουν όργανα από ευάλωτους, απελπισμένους ανθρώπους, μερικές φορές για λιγότερο από 5.000 $.

Η «αναζωπύρωση» της εμπορίας οργάνων οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποδείξει ότι υπονομεύεται η ίδια η ανθρωπότητα από τα τεράστια κέρδη που βγάζουν αυτοί που εμπλέκονται, καθώς και από την ανισότητα μεταξύ των φτωχών ανθρώπων που υποβάλλονται σε «ακρωτηριασμό» για λίγα μετρητά για τους πλούσιους ασθενείς που διατηρούν το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας παράνομης εμπορίας οργάνων. Η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεση και των καρδιακών προβλημάτων προκαλεί ζήτηση για νεφρά που ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1 στους 10 από τους λήπτες οργάνων πιθανότατα προμηθεύονται τα μοσχεύματα από μαυραγορίτες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
http://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom