Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα με το το φορτηγό πλοίο σημαίας Τανζανίας "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ", το οποίο παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου μετά από τον εξονυχιστικό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή η πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σοβαρότατο κίνδυνο, αφού το πλοίο ήταν φορτωμένο με 11 φορτηγά υγραεριοφόρα και 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών!
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή η πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σοβαρότατο κίνδυνο, αφού το πλοίο ήταν φορτωμένο με 11 φορτηγά υγραεριοφόρα και 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών!
Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου το απόγευμα της Τρίτης (09.01.2018), αφού πριν ακινητοποιήθηκε μετά από ρεσάλτο των λιμενικών στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου ως ύποπτο για τη μεταφορά παράνομου φορτίου.
Το «ΑΝΔΡΟΜΕΔ»Α, με 8μελές πλήρωμα αλλοδαπών ναυτικών, είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση τα τελευταία 24ωρα καθώς είχε εντοπιστεί να πλέει αρχικά στο Λιβυκό πέλαγος και στη συνέχεια στη θάλασσα της Ανατολικής Κρήτης.
Τι υποστηρίζει η εταιρεία
Όπως αποκαλύπτει το cretapost.gr, η πλοιοκτήτρια εταιρείαςCoasters Maritime εξέδωσε ανακοίνωση, που έφερε την υπογραφή του κ. Θεόδωρου Ρέλλου, αρχιπλοίαρχου και διαχειριστή της εταιρείας.
Σε αυτήν σημειώνει πως το πλοίο τα έκανε όλα νόμιμα, και πως το πλήρωμά του τελικά διώκεται επειδή… έκανε καλά την δουλειά του.
Στη συνέχεια στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το cretapost.gr με τον κ. Ρέλλο, ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέλλος τόνισε:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».
Θα απαγγελθούν κατηγορίες
Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος σημείωσε ότι το πλήρωμα, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός βρίσκονται υπό κράτηση στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Όπως υπογραμμίζει, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον καπετάνιο ήταν στη 1:30 τα ξημερώματα και ότι μέχρι στιγμής η κατηγορία που θα τους βαρύνει δεν έχει ακόμη διατυπωθεί.
«Ακούγεται» επισημαίνει «ότι θα τους απαγγείλουν κατηγορίες για παράνομη παράδοση φορτίου στη Λιβύη. Εμείς ως εταιρία έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η υπόθεση παραμένει σκοτεινή. Ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στους ναυτικούς που είναι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία η εταιρεία έχει πέσει θύμα ναυταπάτης από τους Τούρκους ναυλωτές και φορτωτές».
Τι υποστηρίζει το Λιμενικό
Από την μεριά του το Λιμενικό κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο πλοίο που δεν το κάνουν ασφαλές, ειδικά από την στιγμή που μεταφέρει ένα τέτοιο φορτίο. Παράλληλα τονίζει ότι το πλοίο σκόπευσε να ξεφορτώσει στην Λιβύη, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται από τους διεθνής κανονισμούς.
Κι αυτό γιατί πλέον δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πουλά στην Λιβύη εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή. Αναφέρει επίσης ότι τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο κατασχέθηκαν.
«Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 06-01-2018 εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Γ πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου ελεγχθεί πλοίο και φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Τελωνείου Κρήτης.
Την 08-01-2018 κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του εν λόγω πλοίου, το οποίο αποτελούταν από είκοσι εννέα (29) εμπορευματοκιβώτια και έντεκα (11) δεξαμενές υγραερίου. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του Φ/Γ “ANDROMEDA” να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Επί του πλοίου επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο (02) Ουκρανοί, πέντε (05) Ινδοί και ένας (01) Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.
Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών), διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.
Παράλληλα, την 09-01-2018 διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά εκατόν δύο (102) σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.
Συναφώς γνωρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της διενεργηθείσας προανάκρισης προέκυψε ότι ο Πλοίαρχος του πλοίου έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη αυτού να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας Λιβύης, προκειμένου εκφορτώσει και παραδώσει το σύνολο του φορτίου, περιοχή για την οποία σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1α σε συνδυασμό με την παρ. 4.1 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού ΕΕ 2016/44, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και για την κατάργηση του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 204/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.
Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.
Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν.Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της«
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου