Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφουν από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία, αφού για ακόμη μια φορά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έπεσε σε τοίχο.
Η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αγνοείται και το μόνο που θα μπορούσε να βγεί από το Eurogroup της Παρασκευής είναι να προσδιοριστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αγνοείται και το μόνο που θα μπορούσε να βγεί από το Eurogroup της Παρασκευής είναι να προσδιοριστεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Το "ναυάγιο" στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (05.04.2017) έφτασαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και όχι μόνο όσοι συμμετέχουν στον λεγόμενο "πρωινό καφέ".
Click4more: Συνάντηση Τσίπρα - Τουσκ με μενού τα μέτρα
Στις τάξεις της κυβέρνηση επικρατεί κλίμα έντασης για τις εξελίξεις, αφού οι δανειστές όχι μόνο πιέζουν και δεν κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους αλλά στέλνουν και τελεσίγραφα στην Αθήνα. Η αίσθηση είναι πως η συμφωνία δεν είναι αδύνατη και εν τέλει θα επιτευχθεί αλλά το μπλόκο των Βρυξελλών κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
Πλέον, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ξημερώματα στις Βρυξέλλες
Ως τα ξημερώματα προσπαθούσαν οι τρεις Έλληνες υπουργοί και οι επικεφαλής των Θεσμών να βρουν τρόπο να λύσουν το "γόρδιο δεσμό" της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ήταν λίγα λεπτά μετά τη 01:30 τα ξημερώματα Τετάρτης (05.04.2017) όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρωτοβουλία του οποίου ήταν η νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες) ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter πως η σύσκεψη είχε τελειώσει χωρίς αποτέλεσμα.
«Η συνάντηση για την Ελλάδα με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση τελείωσε: κάναμε καλή πρόοδο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» έγραψε. Για συμφωνία, ούτε λόγος. Όσο για το πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις; Μπροστά από μια οθόνη και με τηλεδιασκέψεις, αφού όλοι επιστρέφουν στις βάσεις τους. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική πλευρά προσήλθε στη νέα συνάντηση του Brussels Group με τις προτάσεις που αναφέρονταν στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τι ανέφερε η πρόταση Τσακαλώτου:
- Μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 να μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το αφορολόγητο
- Περαιτέρω μείωση το 2020 κατά 0,7% του ΑΕΠ του αφορολόγητου
- Αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητά εναλλακτικά να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
- Περαιτέρω μείωση το 2020 κατά 0,7% του ΑΕΠ του αφορολόγητου
- Αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητά εναλλακτικά να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
Click4more: Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες!
Όλα αυτά ενώ οι δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους και ζητούν να εφαρμοστούν τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή σταδιακή εφαρμογή (1%+1% του ΑΕΠ) των μέτρων. Αλλά οι δανειστές (υπό τις πιέσεις Σόιμπλε) θέλουν και τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. (2% του ΑΕΠ) να εφαρμοστούν από το 2019.
Το ΔΝΤ 3,5% του ΑΕΠ μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο για το 2018 και όχι για αργότερα. «Το θέμα μας είναι το έτος 2019 καθώς το Ταμείο θεωρεί βάση προηγούμενης εμπειρίας ότι πρέπει να υπολογιστεί ότι σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα», ανέφερε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Και ενώ υπάρχουν φόβοι πως η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να συνδεθεί με την αλλαγή της προεδρίας στο Eurogroup (σ.σ. ο Ντάισελμπλουμ είναι "κόκκινο πανί" για πολλούς πια), κανείς δεν μπορεί να "ξεχάσει" και το τελεσίγραφο που έστειλε λίγο πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο αν η Ελλάδα επιχειρήσει να μαζέψει χρήματα από τα αποθεματικά των Ταμείων για να πληρώσει τα 7 δισ. των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο, τότε όλα θα τεθούν στο τραπέζι από την αρχή…
http://www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου