Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Μνημόνιο με το ΥΠΟΙΚ υπογράφουν τα υπουργεία για τους στόχους του 2017


Μνημόνια συνεργασίας μέσω των οποίων θα δεσμεύονται για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων του 2017 θα υπογράψουν όλοι οι υπουργοί, την ίδια ώρα που
ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου χρόνου αυξάνεται στο 1,75% του ΑΕΠ και ενώ καραδοκεί ο κίνδυνος ενεργοποίησης του κόφτη.

Σε σχετική εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη αναφέρεται ότι με τα μνημόνια συνεργασίας,που θα πρέπει να υπογραφούν έως τις 15 Ιανουαρίου, οι υπουργοί μεταξύ άλλων θα αναφέρουν τα μέτρα που θα λάβουν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Επίσης σε περίπτωση που κάποιος υπουργός δεν λαμβάνει ο ίδιος μέτρα διόρθωσης, το Γενικό Λογιστήριο θα προβαίνει σε ισοδύναμες περικοπές των πιστώσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να προλάβει την επανάληψη φαινομένων όπως η τροπολογία για τις μονιμοποιήσεις και τις αποδοχές υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε ερήμην του.

Ειδικότερα, τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να υπογράψουν ότι:

  • Θα εφαρμόζουν «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».
  • Θα λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και μηχανισμούς παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
  • Δεν θα αναλάβουν κάποια υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψη της.
  • Θα υπογράψουν μνημόνια με τους εποπτευόμενους φορείς για την λήψη κάθε πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, όπως η μείωση των εξόδων του φορέα, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.
  • Θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Η εγκύκλιος ενεργοποιεί τις διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή τόκου 8% σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών του Δημοσίου από το 2017. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζει την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιβολής τόκου για όλες τις εμπορικές συναλλαγές του Δημοσίου (οφειλές προς επιχειρήσεις).

«Όλοι οι φορείς παρακαλούνται να μεριμνούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την αποφυγή καθυστερήσεων στις πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή τόκων υπερημερίας και λοιπών αποζημιώσεων σε περίπτωση διενέργειας πληρωμών εκτός των προβλεπόμενων προκειμένου», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Τέλος, η εγκύκλιος περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς όρους για πλαφόν στις δαπάνες μισθοδοσίας που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά και για άμεσες διορθώσεις και ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση μηνιαίων αποκλίσεων από τους στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom