Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Απόφαση εφετείου «παραγράφει» πρόστιμα προ του 2006


- Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο
- Μπορεί να λειτουργήσει ως “δεδικασμένο” ακυρώνοντας -εφόσον προηγηθεί προσφυγή- πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για χρήσεις έως και το 2006
- Το σκεπτικό των δικαστών


Παραγεγραμμένες είναι οι χρήσεις έως και το 2006 όσον αφορά στον έλεγχο φορολογικών αδικημάτων που σχετίζονται με διάφορες “ λίστες” μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κτλ.) , σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως “δεδικασμένο”, ακυρώνοντας -εφόσον προηγηθεί προσφυγή- πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για χρήσεις έως και το 2006.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου , η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για να γίνει έλεγχος μετά την πενταετία οπότε και παραγράφονται τα αδικήματα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος όσο τα αδικήματα είναι ενεργά και να έχουν προκύψει συμπληρωματικά στοιχεία.

Για χρήση του 2007 μπορεί να γίνει συμπληρωματικός έλεγχος εφόσον η φορολογική διοίκηση αποδείξει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει τα νέα στοιχεία κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης -η απόκτηση από τις φορολογικές αρχές υλικού (από οπτικό) δίσκο με όλα τα ονόματα των καταθετών δεν μπορεί να αποτελέσει νέο στοιχείο -που παρατείνει την παραγραφή- και απαιτείται να έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου για κάθε συγκεκριμένο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τους δικαστές οι ελεγχόμενες υποθέσεις δεν εμπίπτουν ούτε στην προβλεπόμενη από νόμο του 2013 20ετη παραγραφή καθώς, ισχύει για τις υποθέσεις από την ισχύ του νόμου και μετά, δηλαδή από 2014 και εντεύθεν.

Εύα Καραμανώλη
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom