Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Χρεοκοπία!Ο τρομοκράτης του μέλλοντός μας



«Κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε;»


Σε ένα «καταστροφικό σενάριο που κανένας δεν θέλει να φανταστεί σήμερα» αναφέρεται η «Liberation»: την εκούσια έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα- που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ένα σκίτσο με τρεις φιγούρες στη βάση του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, οι οποίες ζητούν ελεημοσύνη- η ανακοίνωση θα προκαλούσε πράγματι σεισμό στη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, παρά τις προσπάθειες που θα είχαν κάνει για να «αποφευχθεί η καταστροφή». Η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτό το σενάριο είναι ότι τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί να λάβει η Αθήνα για να της εγκρίνουν νέα δάνεια, προκαλούν ισχυρότατες αντιδράσεις. Για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση της, υποκύπτει στις εθνικιστικές σειρήνες και ανακοινώνει και την επιστροφή της στη δραχμή. «Η Ελλάδα θα γινόταν μια δημόσια Lehman Βrother υψωμένη στη δεκάτη δύναμη» σημειώνει ένας οικονομολόγος στην εφημερίδα, η οποία επισημαίνει πάντως ότι σήμερα για την πλειονότητα των οικονομολόγων και των πολιτικών οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μηδαμινές.

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευρώπη βοήθεια» η γερμανική εφημερίδα «Der Τagesspiegel» σημειώνει: «Οι Έλληνες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, το κράτος τους κινείται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται ολοένα και  πιο νευρικοί».Προστασία του ευρώ


«Η επιχείρηση "σωτηρία της Ελλάδας" πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του G2», δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με εκτενές άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Λούτσιο Καρατσόλο, διευθυντής της επιθεώρησης γεωπολιτικής ανάλυσης «Limes» και καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.

«Η ελληνική κρίση θα είχε καταλήξει σε τραγωδία αν η χώρα δεν απολάμβανε της προστασίας του ευρώ, η οποία πάντως δεν είναι απεριόριστη», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό δράμα. Είναι και ένα χρήσιμο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας που κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει».


Επαφές


Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός αναλυτής «υπενθυμίζει» ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές» με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, από μερικούς ισχυρούς φίλους του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. «Η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan είναι μέσα στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λούτσιο Καρατσόλο, ενώ η Κίνα είναι διαθέσιμη να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους. Το αντάλλαγμα που θα ήθελαν οι Κινέζοι είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, βασικό σταθμό για τα κοντέινερ στην Ανατολική Μεσόγειο και προορισμένο να αναπτυχθεί χάρη στη μελλοντική σύνδεση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω των Βαλκανίων. Η σύνδεση αυτή δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, αλλά «τα πλοία που φέρνουν προϊόντα από την Κίνα και την Ασία προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Πειραιά ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση απέναντι στα λιμάνια της Χάβρης, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου για τα οποία απαιτούνται οκτώ ημέρες επιπλέον πλεύσης». Σύμφωνα με τον Καρατσόλο, οι Κινέζοι δεν μιλούν για γεωπολιτικές διεκδικήσεις. Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα. Επομένως, η πρόθεση του Πεκίνου «εδράζεται σε καθαρά οικονομικές εκτιμήσεις». Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρεται εξάλλου στις «αμερικανικές ρίζες» του κ. Παπανδρέου και τους «δεσμούς του με το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «πίσω από την Ελλάδα υπάρχει η σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών». Η τελική εκτίμησή του είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να αφήσουν να χρεοκοπήσει μια χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους στη Μεσόγειο, «ειδικά αυτή την περίοδο που η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται πολύ λιγότερο την Άγκυρα». 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

12 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα,

Όλα αυτά ακούγονται "τρομακτικά"
(διάβασα το άρθρο στα "ΝΕΑ" σήμερα).
Πιάσαμε συζήτηση, συνάδελφοι, απλοί άνθρωποι και αναρωτιώμασταν ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Είναι αυτή πραγματικά η κατάσταση (με δεδομένο το ότι δεν είμαστε ως χώρα, εύρωστη οικονομικά)ή μήπως είναι τεχνητή απεικόνιση υπερβολής στο όνομα.....δεν ξέρω πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Πως ξαφνικά από δυσκολίες οικονομικές φτάσαμε στη "χρεωκοπία";

Έχω πολλά ερωτηματικά και απορίες, αλλά συμπέρασμα κανένα.

(Δημήτρη ελπίζω να είσαι καλύτερα)

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Δεν είμαι ειδήμων και ουδέποτε θα επιχειρήσω οικονομική πολιτική ανάλυση της εποχής μας και φυσικά της χώρας μου.
Αλλά έχω μιαν απορία.
Πως μια τόσο εμπεριστατωμένη ,τεκμηριωμένη ανάλυση , πανευρωπαϊκή επισήμανση ,της υπό κατάρρευση Ελληνικής Οικονομίας φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της αρνητικής επικαιρότητας ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη;
Πριν την 4η Οκτωβρίου γιατί δεν μιλούσε κανείς ενώ η καραμέλα του ελλείμματος και του δημοσιονομικού χρέους κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα όλο το χρόνο ;;
Γιατί τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων των άσπονδων Ευρωπαίων φίλων μας δεν μιλούσαν για κατάρρευση και για κηδεμονία της Ελλάδος πριν ένα μήνα και τώρα δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν; Ιδιαίτερα οι Άγγλοι ξέχασαν ακόμη και την εντελώς ξευτιλισμένη λιρίτσα τους κι ασχολούνται καθημερινά μαζί μας.
Μη γελάσετε με την αφέλεια μου επί του θέματος. Είπαμε είμαι αδαής.
Ποιός ειδήμων όμως μπορεί να μου απαντήσει ;
Ευχαριστώ
Καλό μας βράδυ
http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Καλε μην ακους τι γράφουν οι εφημερίδες.
Κάπως πρέπει να γεμίζουν φύλλα κι αυτες

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΛΙΜΟΝΟ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΔΗΜΗΤΡΗ

thumbelina είπε...

Καλησπέρα,
με κάλυψε η λυγερή πλήρως, ίσως επειδή και εγώ αδαής είμαι.
καλό σ/κο

zeidoron dtsoukas είπε...

Κι εμένα όλα αυτά μου ακούγονται πολύ ύποπτα και προσπαθώ να καταλάβω ποιοί θέλουν ποιούς να τρομοκρατήσουν και γιατί;Στα καλά καθούμενα ξεσηκώθηκε όλος ο Ευρωπαϊκός Τύπος εναντίον της Ελληνικής οικονομίας.Και χτες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού,που στην ουσία δεν είπε τίποτα όλα μέλι γάλα!Μάλλον κάτι πρέπει να παίζεται στα Εθνικά θέματα και μας εκβιάζουν και η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται για να πάρει τα μέτρα που θέλει και που συνήθως είναι εις βάρος του απλού λαού.Βάσσια να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Λυγερή αν ήσουν ειδήμων πόσο καλύτερα θα τα έλεγες;Απλές σκέψεις κάνουμε όλοι μας γιατί όλα αυτά πολύ περίεργα ακούγονται και την ίδια στιγμή όπου κι αν κοιτάξεις βασιλεύει η χλιδή και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος!
Κλείνουν επιχειρήσεις αλλά με δάνεια των Ελληνικών τραπεζών έχουν ανοίξει καινούργιες στις βαλκανικές χώρες που είναι ακόμα φτηνότερα τα μεροκάματα.
Υποπτα πολύ ύποπτα πράγματα.Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ρίκη γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα ότι στις εφημερίδες τίποτα δεν γράφεται τυχαία!Κάπου στοχεύουν τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα των ξένων.Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Θανάση η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά!
Και τώρα κάπως θα γίνει και θα ξεμπλέξουμε πάλι.Καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Τhumbelina όλοι αδαείς είμαστε περί τα οικονομικά αλλά και οι δήθεν επαϊοντες είδες πως μας κατάντησαν!Χάρηκα για τις επισκέψεις σου στη σελίδα μου,να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

Vassilis είπε...

Καλημέρα,
ένα σχετικό άρθρο με τη χρεωκοπία διάβασα πρόσφατα εδώ : http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/live-your-myth-in-greece.html
Έχει ενδιαφέρον και αυτό που αναφέρεται στα σχόλια για το Euro
Kαλή εβδομάδα:)

zeidoron dtsoukas είπε...

Βασίλη πράγματι το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στα σχόλια του ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΥ!Το είχα ξαναδιαβάσει αυτό με τους κωδικούς των κρατών στα ευρό και μου είχε κάνει εντύπωση.Λες να φτάσουμε μέχρι κει;Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!

Read more: Go to TOP and Bottom