Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μια εφημερίδα χωρίς DVD και δώρα αλλά με πολύ μεράκι

Ίσως η μοναδική χειρόγραφη εφημερίδα στον κόσμο.



Ονομάζεται "The Musalman Daily" και είναι μία από τις παλαιότερες στην γλώσσα Ουρντού, ημερήσιες εφημερίδες στο Chennai της Ινδίας, αλλά ίσως και η μόνη στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη στο χειρόγραφο στάδιο. Αυτή η τεσσάρων σελίδων εφημερίδα, εξακολουθεί να δημιουργείται με τον παλιό τρόπο, παρά τη διαθεσιμότητα σε σύγχρονη τεχνολογία. Η Musalman Daily" μετράει 82 χρόνια λειτουργίας, δεδομένου ότι ο ιδρυτής της Syed Azmathullah, την πρωτοξεκίνησε το 1927.
Και οι τέσσερις σελίδες της εφημερίδας είναι χειρόγραφες από καλλιγράφους, πριν πάνε στο τυπογραφείο για την μαζική παραγωγή. Οι καλλιγράφοι, γνωστοί και ως "katibs", εργάζονται σε ένα γραφείο σε μια μικρή γωνιά ενός δωματίου 75 τετραγωνικών και τους παίρνει τρεις ώρες για να μετατρέψουν με ένα στυλό, μελάνι και χάρακα ένα φύλλο χαρτιού σε ειδήσεις και τέχνη.
Η μόνη σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, είναι ένας υπολογιστής και ένας εκτυπωτής, τα οποία αγοράστηκαν από ανάγκη(!), ώστε οι διαφημιστές να μπορούν να στέλνουν με email τις διαφημίσεις.
Κάθε katib είναι υπεύθυνος για μία σελίδα. Αν κάποιος είναι άρρωστος, κάποιος αναγκαστικά θα κάνει διπλοβάρδια, μιας και οι αντικαταστάτες είναι σπάνιοι. Όταν γίνει κάποιο λάθος στην σελίδα, πρέπει να ξαναγραφτεί ολόκληρη από την αρχή. Ο κάθε katib, παίρνει 60 ρουπίες (περίπου 1,50 δολάρια) ανά σελίδα.
Οι σελίδες, όταν ολοκληρωθούν, μεταφέρονται σε ένα μαύρο και άσπρο αρνητικό και τότε πιέζονται πάνω στις πλάκες εκτύπωσης.
Η εφημερίδα έχει περίπου 23.000 συνδρομητές που πληρώνουν λιγότερο από 10 δολάρια τον χρόνο. Κάθε αντίγραφο της εφημερίδας πωλείται έναντι 75 Paisa ή περίπου 1,6 σεντ.

5 σχόλια:

logia είπε...

καλημέρα!

πολύ ενδιαφέρον!!!

και το αποτέλεσμα, μάλλον έργο τέχνης!!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Μάλλον άσκοπο σε ενα κόσμο που τρέχει ολοταχώς μπρος.....

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Η χειροποίητη παραδοσιακή δημιουργία
ενός λαού συντηρεί άφθαρτο και ζωντανό τον πολιτισμό του.

Καλό σου απόγευμα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!!!

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Βάσσια είπε...

Εντυπωσιακό πραγματικά.
Και η τέχνη της καλλιγραφίας στην Ανατολή υπήρξε από τις πιο ακμάζουσες.

Μπράβο τους.

Καλησπέρα

Read more: Go to TOP and Bottom