Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διπλωματία.
Της Αγγελικής Σπανού
Η διακήρυξη του πρωθυπουργού για “απειλή εθνικής κυριαρχίας πρώτη φορά από το 1974” λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου έγινε κατανοητή χθες με τις διευκρινίσεις που εμμέσως έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για τις προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στα τρία μέτωπα τα οποία, όπως είπε, έχει ανοιχτά η χώρα: το Κυπριακό πρόβλημα, το θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
“Με αυτά απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη. Αλήθεια, οι υπόλοιποι 26 με πόσα μας απασχολούν;” αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι για αυτόν το λόγο η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ιδιόμορφη.
Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η πρόκληση είναι μία: “Να κλείσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα. Μας βάζουν και τα τρία σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε λόγω σφαλμάτων ή αδικημάτων του παρελθόντος”.
Ο κ. Πάγκαλος, άλλωστε, επιχείρησε ευθεία διασύνδεση της εξωτερικής με την εσωτερική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διπλωματία. Είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία. Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους”. Αναφέρθηκε στον μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και ενδεχομένως της Βραζιλίας, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και υποστήριξε ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι πεδίο δόξας για την Ελλάδα, αν κινηθεί “με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας, περιστολή της πολυλογίας, στόχευση και διαμόρφωση των στόχων”.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, διαβάζοντας προσεκτικά την ομιλία του κ. Πάγκαλου, διαβλέπουν προθέσεις διευθετήσεων με συνοπτικές διαδικασίες στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό (για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του κυπριακού ελληνισμού).
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τη Βόννη όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι έχει πει στον κ. Παπανδρέου πως οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς μέχρι σήμερα είναι υπερβολικές και απαγορευτικές για επίτευξη συμβιβασμού.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πρόθεση του κ. Παπανδρέου είναι να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα με φόντο την κατάρρευση της οικονομίας, που -με βάση ένα σκεπτικό- δεν επιτρέπει ανάλωση δυνάμεων σε άλλα μέτωπα. Η πρόταση του πρωθυπουργού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα τη διαφάνεια (προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας) έχει να κάνει ενδεχομένως με την ίδια λογική: την υπαγωγή στον ορισμό του “εθνικού θέματος” ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα.
“Ευκαιρία για λύση στο ζήτημα της ονομασίας”
Αποκλειστικές δηλώσεις του ομογενή ευρωβουλευτή της Γερμανίας Γιώργου Χατζημαρκάκη στη “Μακεδονία”
Καλύτερες παρά ποτέ θεωρεί τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Με την ιδιότητα του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις της Κομισιόν με την ΠΓΔΜ ο κ. Χατζημαρκάκης επισημαίνει ότι “είναι επιθυμητό να βρεθεί λύση στη διαμάχη για την ονομασία μέχρι τον Μάρτιο”.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παραπέμπει στην επόμενη προεδρία της Ένωσης τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση; Η αναβολή έχει ως κύριο στόχο την παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ώστε οι δύο αυτές χώρες να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας με εποικοδομητικό τρόπο. Σημαντικό επίσης είναι να μη χαθεί η ευνοϊκή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα πριν μερικές εβδομάδες. Επιθυμητό είναι επίσης μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μάρτιο του 2010, να έχει βρεθεί μια λύση στη διαμάχη για την ονομασία, ούτως ώστε τα Σκόπια να λάβουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με την ΕΕ.
Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ; Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια πρέπει να κάνουν μία υπέρβαση, αν επιθυμούν τη λύση του προβλήματος της ονομασίας. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι καλύτερες παρά ποτέ. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Θα ασκηθεί εκ μέρους της ΕΕ περισσότερη πίεση απέναντι στις κυβερνήσεις των Αθηνών και των Σκοπίων; Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση πιέσεων, διότι περισσότερη πίεση θα οδηγούσε σε μια αποσπασματική λύση ή ακόμη χειρότερα σε ολοκληρωτική αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη λύση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου