Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σενάριο «ξαφνικού θανάτου» για ΕΟΠΥΥ!


της Πεννυς Μπουλουτζα

Εως και «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ, στο πρότυπο της ΕΡΤ, προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι γιατροί των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ επιμείνουν στη σκληρή στάση των συνεχόμενων απεργιών. 

Το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο διάρκειας σχεδόν
ενός μηνός για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή από τη μη λειτουργία των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ λόγω των απεργιών, και το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα. Το πρώτο ήδη έγινε χθες με τη διακοπή της σύμβασης με τα ιδιωτικά ιατρεία 700 γιατρών που παράλληλα εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Και όπως ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Υγείας, «ό,τι χάνεται δεν επιστρέφεται».

Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το υπουργείο θα αυξήσει το μηνιαίο «πλαφόν» των επισκέψεων ασφαλισμένων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στους 4.300 συμβεβλημένους γιατρούς, από 200 που είναι σήμερα σε 300. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα το υπουργείο περνάει στο τρίτο βήμα, που είναι το «άνοιγμα» του συστήματος προς όλους του ιδιώτες γιατρούς, με υπογραφή νέων συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Τελευταίο στάδιο -πρόθεση του υπουργείου είναι να υλοποιηθεί στις 31/12- είναι το οριστικό κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ που θα σημαίνει την απόλυση όλων των εργαζομένων. Λίγες ημέρες μετά τον «ξαφνικό θάνατο» θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός -ο ΕΟΠΥΥ β΄, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπ. Υγείας- ο οποίος θα έχει διοικητικές υπηρεσίες, αφού θα είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Το αντίστοιχο προσωπικό αυτών των υπηρεσιών αναμένεται να επαναπροσληφθεί. Για το υπόλοιπο, θα προκηρυχθούν θέσεις στο νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας που δημιουργείται και τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση.

Δεν υποχωρεί ο υπουργός
Η ηγεσία του υπ. Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το εναλλακτικό σχέδιο να μην υλοποιηθεί. Αυτό ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και από το κατά πόσο θα εμμείνουν στις απεργίες.

Οπως σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της κ. Αλέκας Παπαρήγα, δεν επιδιώκει σύγκρουση με κανένα, ωστόσο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα. «Για όποιον νομίζει ότι ο ίδιος είναι γεννηθείς εις Βερσαλλίας και όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες είμαστε κάτι άλλο, κατώτεροι και άρα πρέπει αυτός να εξαιρεθεί, αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί», τόνισε.

«Η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών παρασύρει τους γιατρούς σε λάθος δρόμο», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας· «προσπαθεί να εκβιάσει το υπ. Υγείας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία». Η ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σχολιάζοντας την προχθεσινή απόφαση για διακοπή των συμβάσεων, κατηγορεί τον υφυπουργό ότι «τιμωρεί τους ασφαλισμένους». Και τονίζει: «Συνεχίζουμε κανονικά να απεργούμε ώς τις 9 Δεκεμβρίου γιατί αρνούμαστε να συναινέσουμε σε μια εφιαλτική πραγματικότητα που αποσκοπεί στην πλήρη υποβάθμιση της περίθαλψης».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
από http://online-pressblog.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom