Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εννέα μήνες απλήρωτοι στο Ωδείο Αθηνών


Tο Ωδείον Αθηνών είναι το αρχαιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας. 
Ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος «Ωδείον Αθηνών» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1871 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.Την ευόδωση των σκοπών του Ωδείου ενίσχυσαν γενναία, παράλληλα με το Κράτος, οι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ, Ανδρέας Συγγρός, Ιωάννης και ΄Αννα Αριστάρχη, Μιλτιάδης Ψύχας, ΄Οθων και Αθηνά Σταθάτου κ.α., ώστε να εδραιωθεί απρόσκοπτα η λειτουργία και η αποστολή του Ιδρύματος.
Ανάμεσα στους αποφοίτους του Ωδείου Αθηνών συγκαταλέγονται μουσικές προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτηρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο  Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Σγούρος και άλλοι πολλοί.
Προφητικός ήταν ο λόγος του επίτιμου προέδρου του,ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου,το 1971 κατά την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του Ωδείου Αθηνών:
"Ενας αιώνας έκλεισε-ένας αιώνας αρχίζει. Στο σύνορο μας έταξεν η μοίρα.....
Το Ωδείον Αθηνών, με την έναρξη της δεύτερης εκατονταετίας του, εγκαθίσταται στο νέο του μέγαρο. Οι φιλοδοξίες του είναι πολλές. Τα όνειρά του μεγάλα. Είθε ο Θεός να βοηθήσει στην εκπλήρωσή τους!"
Ο Θεός τελικά ήταν ο μόνος που έκανε ότι μπορούσε κι ήρθε ο καιρός σαράντα χρόνια μετά το Ωδείο να κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά.
Οπως καταγγέλουν οι καθηγητές του παραμένουν εννέα (9) ολόκληρους μήνες απλήρωτοι!
Επί χρόνια οι διδάσκοντες έχουν  βιώσει πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς τους με αποκορύφωμα να κοντεύουν τώρα ένα χρόνο στην αναμονή για τα δεδουλευμένα τους.
Το Ωδείο Αθηνών είναι επιχορηγούμενο ίδρυμα του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο από υπουργίας Αντώνη Σαμαρά μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αδιαφορεί τόσο για την τύχη του Ωδείου όσο και για τους εργαζόμενους σ' αυτό.
Οι εθνικοί ευεργέτες δυστυχώς εξέλειπαν προ πολλού,το υπουργείο αδιαφορεί πλήρως κι ένας από τους βασικότερους μοχλούς της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα βαδίζει ολοταχώς προς το τέλος.
Είναι ντροπή να αφεθεί  να κλείσει το αρχαιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας.
Κάτι παρόμοιο ακούγεται και για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Αν όντως υπήρξαν διαχειριστικές ανωμαλίες να αποδοθούν οι ευθύνες σ' αυτούς που πρέπει και να συνεχίσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί το έργο τους.
Τι λέτε και σεις κύριε Γερουλάνε; 


Σχόλιο που άφησε εργαζόμενος στο Ωδείο Αθηνών και εισφέρει κι άλλα στοιχεία για το θέμα μας:"Να συμπληρώσω μόνο, πως οι πολλαπλές απολύσεις εξαιρετικών συναδέλφων και η υποχρέωση πληρωμής των αποζημειώσεων καθώς και τα δικαστήρια που χάνει το Ωδείο από απολυμένους συναδέλφους, έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, διότι προφανώς τα όποια χρήματα δίνονται από το υπουργείο για την καταβολή των μισθών, πηγαίνουν στις αποζημειώσεις!!! Αν αυτό λέγεται σωστή αντιμετώπιση της κρίσης, εγώ θα τρελαθώ!!!
Αν μπει τέλος στις απολύσεις και τέλος στις νέες προσλήψεις, ίσως έχουμε μια ελπίδα, οτι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τους μισθούς μας!!"

12 σχόλια:

( fortounata) είπε...

με τη δικαιολογία του ΔΝΤ,να δεις τι άλλο θα δούμε ακόμα.

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΟΡΟΥΣ NA BAZOYN !!!ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ!!!!!ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ElenaG είπε...

πραγματικά είναι να τρελαίνεσαι όταν σκεφτείς το πως κατάντησαν την Ελλάδα...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Πως φοβάμαι ότι η κατεδάφιση θα παρασύρει και τον ιερό χώρο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς .

Διάβασα σ' ένα σοβαρό φιλικό blog ότι κλείνει το θεατρικό μουσείο που φυλάσσει εδώ και χρόνια θεατρικές μνήμες και υλικό ανυπολόγιστης πολιτισμικής αξίας. Ιστορικό μνημείο της Θεατρικής Τέχνης στην χώρα μας κατεβάζει ρολά . Είναι δυνατόν ;
Τώρα το Ωδείο Αθηνών ,Ναός της Μουσικής παράδοσης στον τόπο μας πλήττεται από την οικονομική δυσπραγία σε βαθμό που οι άνθρωποι που το υπηρετούν να μένουν τόσους μήνες απλήρωτοι, όπως εκείνοι των Δομών Ψυχικής Υγείας.
Που πάμε βρε απιδιά ; Μα δεν κηρύχτηκε ξαφνικά ένα πρωί οικονομικός πόλεμος. Τόσους μήνες δεν είδαμε το επερχόμενο τσουνάμι ; Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υποψιαστούμε κι όχι να επαναπαυόμαστε στις υποσχέσεις και τα ευχολόγια του ενός ή άλλου λιμοκοντόρου υπουργού.
Μην αρχίσω πάλι βραδιάτικα να εξαπολύω μύδρους προς πάσα κατεύθυνση κι ο αναγνώστης να ταλαιπωρείται ανάμεσα στο γραφικό και το κουραστικό......

Καλή σας νύχτα αγαπητοί μου

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com

zeidoron dtsoukas είπε...

Αυτή η ιστορία του Ωδείου αγαπητή Φουρτουνιασμένη ψυχή έχει προϊστορία πολύ πριν μας προκύψει το ΔΝΤ.Σκέψου τι έχει να γίνει τώρα.
Καλό σου βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Οτι και να πεις Θανάση τα λόγια σου χάνεις!
Για πες μου κάτι,απόψε άκουγα εκπομπή στο Ράδιό σου αλλά δεν μου έβγαινε το τσατ.Τι γίνεται ήταν μαγνητοσκόπηση;

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή ElenaG θέλω να πιστεύω πως δεν θα καταφέρουν να μας τρελάνουν.
Εχουμε αποδείξει πως είμαστε γερά σκαριά!Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή μου δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση αλλά ότι έχει να κάνει με πολιτισμό,τέχνες κι αρχαιότητες υποφέρει οικονομικά.Μέχρι και την Ακρόπολη κλείνουν σε ώρες που η περιοχή είναι γεμάτη τουρίστες.
Αλλά το να είναι οι άνθρωποι ένα χρόνο σχεδόν απλήρωτοι είναι εξωφρενικό,ακριβώς η ίδια περίπτωση με τις Δομές Ψυχικής Υγείας που αναφέρεις.Κράτα την ψυχραιμία σου γιατί έχουν να δουν πολλά ακόμα τα ματάκια μας.Καλό σου βράδυ!

logia είπε...

καλημέρα σου

πού μάζεψες τόσα στοιχεία;
ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!!
είναι όπως τα λες ακριβώς και η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Να συμπληρώσω μόνο, πως οι πολλαπλές απολύσεις εξαιρετικών συναδέλφων και η υποχρέωση πληρωμής των αποζημειώσεων καθώς και τα δικαστήρια που χάνει το Ωδείο από απολυμένους συναδέλφους, έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, διότι προφανώς τα όποια χρήματα δίνονται από το υπουργείο για την καταβολή των μισθών, πηγαίνουν στις αποζημειώσεις!!! Αν αυτό λέγεται σωστή αντιμετώπιση της κρίσης, εγώ θα τρελαθώ!!!
Αν μπει τέλος στις απολύσεις και τέλος στις νέες προσλήψεις, ίσως έχουμε μια ελπίδα, οτι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τους μισθούς μας!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Νέλλυ το σχόλιό σου θίγει ακόμα μια σοβαρή πλευρά του όλου θέματος που δεν είναι ευρέως γνωστή,γι' αυτό το πρόσθεσα στην κύρια ανάρτηση.Να είσαι καλά και μακάρι να δοθεί γρήγορα λύση στο πρόβλημά σας!

ξωτικό είπε...

Αφού σ'ευχαριστήσω κι εγώ για την ανάρτηση να συμπληρώσω πως για πρώτη φορά το ωδείο έκλεισε(για λίγες μέρες) το 1978 (επι Παλλαντίου δηλ γιατί πάντα το Υπουργείο έτσι ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του......)
Να συμπληρώσω επίσσης οτι όλα τα τελευταία χρόνια η διεύθυνση κάνει οτι μπορεί για να διώχνει τους μαθητές !!!!!! μικρό παράδειγμα: Κλειδώνει τις αίθουσες και δεν μπορούν να μελετούν τα παιδιά γιατι ΧΑΛΑΝΕ ΤΑ ΠΙΑΝΑ !!!!!και απαγορεύει επίσης στα παιδιά να κάνουν πρόβα στην αίθουσα που θα δώσουν συναυλία !!!!!!!!
(Οπότε;;; άμα το κλείσει θα μείνουν τα πιάνα σε καλή κατάσταση!!!)
Σ'ευχαριστώ και πάλι .

zeidoron dtsoukas είπε...

ξωτικό @ Αγαπητή φίλη καλώς ήρθες!
Δεν υπάρχει λόγος να ευχαριστείς για τίποτα.Μακάρι να βρεθεί μια λύση για το θέμα σας και να πάνε όλα καλά.
Οσο γι' αυτό που λες ότι κλειδώνουν τα πιάνα τι να πω.Μήπως από Ωδείο θέλουν να το κάνουν Μουσείο;
Χάρηκα,να είσαι καλά!

Read more: Go to TOP and Bottom