Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Αγρίνιο: Το ΚΚΕ τίμησε τη μνήμη των 120 εκτελεσμένων (φωτο & βίντεο)


Εκδήλωση για τους 120 εκτελεσμένους στην Αγία Τριάδα Αγρινίου διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας, στο χώρο του μνημείου, στην πλατεία Ηρώων σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου.

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας τίμησε τους 120 εκτελεσμένους στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, με εκδήλωση στο χώρο του μνημείου, όπου και μίλησε ο Αλέξανδρος Παγώνης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιωάννης Λίτσας, εκπροσωπώντας το Παράρτημα Αγρινίου-Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Άφησε μάλιστα «αιχμές» αναφορικά με την διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής για τους εκτελεσμένους από συλλογικότητες, επισημαίνοντας ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του ΚΚΕ.

Aκολούθησαν κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσμένων, θεατρικό δρώμενο, αλλά και μουσικό αφιέρωμα.

Στην ανακοίνωση-κάλεσμα μεταξύ άλλων το ΚΚΕ ανέφερε:

Συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια από τη ματωμένη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, όταν πρωτοπόροι καπνεργάτες, τσαγκάρηδες και άλλοι εργάτες στήθηκαν απέναντι στα πολυβόλα των ναζί Γερμανών κατακτητών. 

Ήταν 14 Απρίλη του 1944, όταν 120 κομμουνιστές, αγωνιστές εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο, ενώ 3 από αυτούς τους κρέμασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τους δύο ΕΠΟΝίτες Πάνο Σούλο, Χρήστο Σαλάκο και τον Αβραάμ Αναστασιάδη συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους ήταν και μια γυναίκα η Κατίνα Χατζάρα, πρωτεργάτρια της Εθνικής Αλληλεγγύης στη πόλη και τις γύρω περιοχές.

Τιμάμε την ιστορία του λαού μας και κρατάμε σφιχτά το κόκκινο νήμα της ιστορίας, του αγώνα και της θυσίας χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών που στάθηκαν περήφανα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ιδέες τους και τον αγώνα τους απέναντι στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες όμως «…εκεί που η Λευτεριά ανατέλλει απ’ το αίμα [τους], θάνατος δεν υπάρχει…» όπως έγραψε«για τους πεσόντες στην κατοχή Αγρινιώτες και για όλους τους Ρωμιούς - θύματα του ναζισμού» ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος στο «Αναστάσιμο Μνημόσυνο».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom