Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Οι Χουντικοί βασάνιζαν τον Μουστακλή επί 45 μέρες και τον άφησαν ανάπηρο με μια κίνηση καράτε (φωτο & βίντεο)


Σαν σήμερα πέθανε ο αντιστασιακός ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, τον οποίο η Χούντα βασάνιζε για 45 μέρες. Στάθηκε στα πόδια του, αλλά δεν μίλησε ξανά ποτέ.

Από τους σημαντικότερους αντιστασιακούς στη Δικτατορία, ο ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής υπέφερε πολλά από τους βασανιστές της Χούντας. Πέρασε άγρια βασανιστήρια για 45 μέρες, με αποτέλεσμα την παράλυση του από μια κίνηση… καράτε. Μέχρι τον θάνατό του, σαν σήμερα 28 Απριλίου του 1986 δεν μίλησε ξανά.

Ο Μουστακλής, που είχε και έντονη δράση στην Εθνική Αντίσταση, είχε συμμετάσχει στο «κίνημα του Ναυτικού» με αποτέλεσμα να τον συλλάβει η Χούντα στις 22 Μαΐου το 1973. Τον φυλάκισαν στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, εκεί που βρίσκεται σήμερα το σημερινό Πάρκο Ελευθερίας και βασανίστηκε για… 45 μέρες. 45 μέρες μαρτυρίου, άγριων βασανιστηρίων. 

Ο διαβόητος βασανιστής της Χούντας Αναστάσιος Σπανός, μπαίνοντας στο κελί του, του είχε πει: «Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις».

Ένας από τους βασανιστές του, όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», έκανε τον… καρατέκα και με μια κίνηση καράτε άφησε τον Μουστακλή ανάπηρο. Τα χτυπήματα ήταν πολλά και προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία στον Μουστακλή, ωστόσο τον πήγαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με καθυστέρηση.

Έδωσαν ψεύτικο όνομα- «Μιχαηλίδης»- και είπαν πως ο Μουστακλής είχε πέσει θύμα τροχαίου στον Ιππόδρομο. Εκεί διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί από τα χτυπήματα ολική παράλυση στα δεξιά άνω και κάτω άκρα.

Η γυναίκα του, Χριστίνα, κατάφερε να τον εντοπίσει μετά από 47 μέρες και ως γιατρός στο επάγγελμα αντιλήφθηκε πως η ζωή του συζύγου της κρεμόταν σε μια κλωστή. Ζήτησε ιατρικό συμβούλιο, αλλά στον καιρό της Χούντας, αυτό που έγινε ήταν να απαγορεύσουν στον Μουστακλή να έχει κάθε επαφή με τους οικείους του.

Αργότερα, τον πήγαν στο ΚΑΤ και ξεκίνησε φυσικοθεραπείες, μέσα από τις οποίες κατάφερε να πατήσει στα πόδια του και να περπατήσει με δυσκολία, όμως η ομιλία του δεν επανήλθε.

Μετά το θάνατό του, τού δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) που είναι ο τόπος της καταγωγής του. Στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα υπάρχει η προτομή του.

https://www.gazzetta.gr/

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom