Οκαπιταλιστικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ανεβάζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB, από BBB-, με σταθερές προοπτικές. O οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Ειδικότερα σημειώνει: «Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους»…
Οι κυβερνώντες έσπευσαν να πανηγυρίσουν… Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας».
Τι σημαίνει όμως πρακτικά η «αναβάθμιση» από τον συγκεκριμένο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης;
— Πρώτον: Η καπιταλιστική αγορά αναγνωρίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την προσήλωση της στην επιβολή σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων προκειμένου να δημιουργεί «ματωμένα» υπερπλεονάσματα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης προβλέπει ότι «η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028»!
Πώς να μην είναι σίγουρη η S&P για το ξεζούμισμα όταν ο ελληνικός λαός μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 πλήρωσε τα 16,9 δισ. σε φόρους, οι οποίοι ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο κατά 1,83 δισ. ευρώ. Σε απλά ελληνικά: Πληρώσαμε 12% περισσότερους φόρους από ό,τι «προβλεπόταν».
— Δεύτερον: Η «αναβάθμιση» στηρίζεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που είναι και προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οταν ο κ. Πιερρακάκης σημειώνει ότι η «Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη», αυτό πρακτικά σημαίνει: Περιστολή των κοινωνικών δαπανών (υγεία, παιδεία, πρόνοια) ώστε να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος κερδοφορίας για επενδύσεις των επιχειρηματιών. Αταλάντευτη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (για την οποία επίσης πανηγυρίζει ο υπουργός Οικονομικών) των επιχειρηματικών ομίλων, η οποία όμως θα γίνει σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων (διατήρηση μισθών πείνας με αυξήσεις 1,1 ευρώ τη μέρα) του εργαζόμενου λαού.
— Τρίτον: Με την «αναβάθμιση» δημιουργούνται προοπτικές για τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τις μεγάλες επιχειρήσεις και γενικότερα τους κεφαλαιοκράτες για όρους καλύτερου δανεισμού από τις ξένες αγορές, ώστε να ενισχύσουν την θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Η ρητορική των οίκων αξιολόγησης περί «αναβάθμισης» και των κυβερνώντων περί «μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονισμού» ισοδυναμεί με υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με καλπασμό της ακρίβειας, με στασιμότητα των μισθών, με εκτίναξη του πληθωρισμού, με ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Με άλλα λόγια όσο τα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιούνται αδιαλείπτως και αντίστοιχα τα λαϊκά νοικοκυριά «βυθίζονται» στη φτώχεια και την ανέχεια, τόσο αυξάνονται οι …θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από τους διάφορους οίκους.
Εξάλλου τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν αυτή την τραγική πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό:
— Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των λαών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αγοραστική δύναμη του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι κατά 30% χαμηλότερη από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.
— Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξημένο κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν ένας στους τέσσερις Έλληνες. Σε απόλυτους αριθµούς υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι 2.740.051 άνθρωποι στη χώρα είναι βυθισμένοι στη φτώχεια.
— Η πλειονότητα των Ελλήνων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των τιμών των κατοικιών την τελευταία πενταετία, η οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, αγγίζει το 60%!
— Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός έχει επιταχύνει στο 2,4%. Ενώ οι αυξήσεις φτάνουν στον ηλεκτρισμό 10,4%, στο φυσικό αέριο 54,5% (!), στα είδη διατροφής (2,2%), το πακέτο διακοπών (9,3%), στα ασφάλιστρα υγείας (7%), στα ασφάλιστρα οχημάτων (5,6%) στην ένδυση- υπόδηση (5,6%).
— Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 3,7 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο!
Ομως η ελληνική οικονομία πήρε …«αναβάθμιση»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου