Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου: Αντιστεκόμαστε στον "άρτον" και το "θέαμα" (φωτο)


Το αδιαχώρητο προχθές 8/8/24 στη λογοτεχνική εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου ¨βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή¨ στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου -παρά την αποπνικτική ζέστη- παρέμεινε κατάμεστη μέχρι το τέλος.

Οι ομιλητές κάτω από τον εντυπωσιακό πίνακα του καλλιτέχνη Χριστόδουλου Κουβέλη που αναπαριστά τον Χριστόδουλο Παμπλέκη έδωσαν φιλοσοφικές προεκτάσεις στην εκδήλωση∙ αναφέρθηκαν αναλυτικά στον  Ευρωπαϊκό και στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και επικεντρώθηκαν στη συμβολή του Χριστόδουλου Παμπλέκη στην περίοδο αναγέννησης του ελληνισμού.


Παράλληλα οι εισηγητές εξήραν τη λογοτεχνική πένα της Ελένης Πριοβόλου που από το βαθύ σκοτάδι έφερε στο φως μια σπουδαία προσωπικότητα, με σπάνια πνευματική συγκρότηση. Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος αφαιρείται το πέπλο της σιωπής που έχει επιβάλει το εκκλησιαστικό κατεστημένο και αναδύεται ένας φωτισμένος Δάσκαλος, μαχητικός, αδιάφθορος που υπερασπίστηκε την ελευθερία της σκέψης  και του λόγου  χωρίς δεσμεύσεις και συμβάσεις.

Εκτός από τους Μπαμπινιώτες, το κοινό πλαισιώθηκε από φίλους και φίλες από γειτονικά χωριά, όμως παραβρέθηκαν και προστέθηκαν στους φίλους μας και άλλοι από άλλες περιοχές. Άνθρωποι σκεπτόμενοι, με διαφορετική άποψη για τον πολιτισμό, αυτήν που αντικρίζει με ανησυχία τον ¨άρτον¨ και το ¨θέαμα¨ και διψά για ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις.

Συγκεκριμένα  παρακολούθησαν την εκδήλωση πολίτες από την Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, το Αγγελόκαστρο, τον Αστακό, τον Μύτικα, την Καντήλα, τις Φυτείες, την Παπαδάτου, τον Μαχαιρά, την Χρυσοβίτσα, την Σκουρτού, το Βασιλόπουλο, Αρχοντοχώρι 

Στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης προτάθηκε από πολλούς η διοργάνωση  και πραγματοποίηση, στη Μπαμπίνη, ενός συνεδρίου πανελλήνιας εμβέλειας  για τον Χριστόδουλο Παμπλέκη.

Προχθές το βράδυ η Μπαμπίνη  επιβεβαίωσε τον τίτλο που φέρει από το 19ο αιώνα ότι αποτελεί εστία πολιτισμού για το Ξηρόμερο και γενικότερα την Αιτωλοακαρνανία.






           φωτογραφίες: Σπύρος Μπενέκος - Γάκιας Τσέλιος

https://arisbitsoris.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom